Ekonomi Red Kit'in bankası da internette

Red Kit'in bankası da internette

02.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Red Kit'in bankası da internette

Red Kitin bankası da internette


Serhat Ayan


       İnternet üstündeki birleşmelere bir yenisi daha ekleniyor: İnternetin en önemli açık artırma sitelerinden olan eBay.com ile San Fransisco'nun önde gelen bankalarından Wells Fargo ortak hareket etme kararı aldı. Kendi alanlarında çok önemli yere sahip bu iki kurumun evliliklerinden ortaya çok önemli internet ticareti uygulamaları çıkması bekleniyor.
       Yeni şirketin yüzde 65'lik kısmına eBay, kalan bölümüne ise Wells Fargo sahip olacak. Ekonomistler bu önemli gelişmenin boyutlarının daha iyi ortaya çıkabilmesi için 1999 yılının rakamlarını veriyor: 10 milyon kayıtlı kullanıcısı olan eBay, geçtiğimiz yılın son dört ayında internet üstünden 900 milyon dolarlık para transferi yaptı.
       Son günlerde ABD'deki şirketler arasında iyice moda haline gelen, olanaklarını birleştirip daha büyük katma değer yaratma modeline, Red Kit çizgi filmlerinde gördüğümüz ve ABD'nin en eski finansal kuruluşlarından olan Wells Fargo'nun da ayak uydurması espri konusu oldu.
       eBay isimli internet sitesinin içinde mal alıp vermek isteyen son kullanıcılar, yaygınlıkla banka havaleri ya da çek kullanıyordu. Bu da para alışverişini bir haftalık sürelerde uzatıyordu. Wells Fargo'nun da devreye girmesiyle birebir yapılan ödemelerde internet üstünden anlık olarak ücret göndermeyi mümkün hale getiren kredi kartları kullanılacak. Böylece internette para alışverişinin saniyeler seviyesine inecek.

Telsiz evlilik

       Amerika'nın orta sıralardaki GSM şebekelerinden Baby Bells SBC Communications Inc. ve BellSouth, ülkenin en büyük GSM şebekesi haline gelmek için birleşmeye hazırlanıyor. Wall Street Journal gazetesi, toplamda 16.5 milyon aboneye ulaşacak ve ABD'nin doğusu ile batısını birleştirecek olan evlilik yüzünden diğer şebekelerin zor duruma düşeceğini belirtiyor.