Ekonomi Reel sektörden kredi çağrısı

Reel sektörden kredi çağrısı

11.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Başta KOBİ’ler olmak üzere reel sektörün krediye erişiminde sorunlar yaşandığını dile getiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bankalara uygun koşullarla kredi sağlamaya devam etmeleri çağrısında bulundu.

Reel sektörden kredi çağrısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bankalarımızın, fonlama maliyetlerini de dikkate alarak, reel sektörümüze uygun koşullarla kredi sağlamaya devam etmeleri beklenmektedir. Böylelikle reel sektörümüz, her türlü olumsuz koşulları en az hasarla atlatarak yatırıma, üretime, ihracata ve istihdama azami katkıyı yapmaya devam edecektir” dedi.

Haberin Devamı

‘Finansmana Erişim İstişare Toplantısı’nda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 7 bölgede reel sektörü temsil eden oda, borsa ve sektör meclisleriyle bir arada olduklarına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Ekonomimizi büyütmeyi devam ettirebilmemiz için firmalarımızın uygun koşullarla finansmana erişimlerinin sağlanması gerekiyor. Ancak son dönemde bu durum zorlaşmış, her il ve ilçemizden bu yönde gelen şikayetler artmıştır. En büyük sıkıntıyı da finansa en çok duyarlı olan, küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz yaşamıştır. Kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra kredi limitlerinin yetersiz kaldığı ve kullanımda sıkıntılar yaşandığı iletilmektedir.”

Yatırım, üretim, istihdam

Firmaların bankalardan talep ettikleri kredileri alamadığını, alanlara ise çok yüksek faiz oranları uygulandığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Ayrıca yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle yatırım ve işletme sermayesi için kredi ihtiyacı, geçmiş dönemlere göre çok artmıştır. Artan işletme sermayesi ihtiyacı da dikkate alınarak, krediye erişimin kolaylaştırılması gerekmektedir. Bankalarımızın da fonlama maliyetlerini de dikkate alarak, reel sektörümüze uygun koşullarla kredi sağlamaya devam etmeleri beklenmektedir. Böylelikle reel sektörümüz, her türlü olumsuz koşulları en az hasarla atlatarak yatırıma, üretime, ihracata ve istihdama azami katkıyı yapmaya devam edecektir.”

‘Kamu bankaları hep yanımızda oldular’

Rifat Hisarcıklıoğlu, özellikle pandemi döneminde, kamu bankalarının reel sektör açısından ne kadar önemli ve değerli olduğunu gördüklerine vurgu yaparak, şunları dile getirdi:

“3 kamu bankamız da en sıkıntılı süreçlerde firmalarımızın yanında durdular, ayakta kalmaları için destek verdiler. Şimdi bu kritik dönemde de bankalarımızın hepsinden aynı yaklaşımı bekliyoruz.”

‘Büyümeyi finanse edecek güçteyiz’

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar ise konuşmasında, çevre ve iklimi dikkate alarak üreten, yatırım yapan, istihdam yaratan her bir müşterinin yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, “Bizim ülkemiz büyümek zorunda, biz de o büyümeyi finanse edebilecek güç, kabiliyet, ödenek ve kaynağa sahibiz” dedi.

Haberin Devamı

Çakar, TOBB Finansmana Erişim İstişare Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, geçen yıl 30 Temmuz itibarıyla bankacılık sektörünün kullandırdığı kredi toplamının 137 milyar lira olduğunu, firmalara kullandırılan 70 milyar liralık kredinin 45 milyar lirasının büyük işletmeler ve 25 milyar lirasının KOBİ’lere kullandırıldığını anlattı.

Bu yıl aynı dönemde 1.1 trilyon lira kredi kullandırıldığını bildiren Çakar, “Firmalara kullandırılan kredi 901 milyar lira, geçen sene bu rakam 70 milyar liraydı. Geçen senenin 12 katı oranında kredi kullandırmış durumdayız” dedi.

Çakar, bireysel kullandırılan kredilerin geçen yılın sonunda yüzde 23, firmaların kullandığı kredilerin payının ise yüzde 77 olduğunu belirterek, şimdi kredilerin yüzde 19’unu bireylere, yüzde 81’ini firmalara verdiklerini ifade etti.