Ekonomi ‘Refahın yolu ticaretten geçer’

‘Refahın yolu ticaretten geçer’

04.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, modernize edilerek hizmete giren Türkiye-Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı’nın Türkiye’de en fazla yaya geçişinin yaşandığı sınır kapısı olduğunu belirtti.

‘Refahın yolu ticaretten geçer’

Kapıdan yaklaşık 7 milyon yaya ile 700 bin aracın geçiş yaptığını söyleyen Pekcan, cuma günü gerçekleşen resmi açılış töreninde yeni dünya düzeninde var olmanın, daha güçlü ekonomilere, yüksek gelirli ülkeler ligine yükselmenin ve refahı toplumun her kesimine yaymanın gelecek kuşaklara daha güçlü ve parlak ülke bırakılmasını sağlayacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Pekcan, “Bunun yolu ticaretten geçiyor. Refahın ve zenginliğin kapısı, gümrük kapılarıdır. Ticaret ise bunun anahtarı. Burada yaptığımız çalışmalar, ticaretin kolaylaştırılması, geliştirilmesi, gümrük kapılarının modernize olup dijitalleşmesi, şeffaflaşması ve etkinleştirilmesine hizmet etmektedir” dedi.

Bakanlık olarak her zaman iş dünyasının yanında olduklarına söyleyen Pekcan, “Gümrüklerde her zaman işlerin daha hızlı, daha kolay, daha ucuz, daha güvenilir ve daha şeffaf olması için çalışacağız. Bu yolda, dijitalleşme yolunda attığımız ciddi adımlar var. Güzel şeyler yapıyoruz, bunu daha da ileri taşıyacağız” diye konuştu.

‘Tara kolaylık...’

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bakanlığın başlattığı Tara uygulaması konusunda bilgi vererek, ithalat ve ihracatçıları rahatlatacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Pekcan, “Tara ismini verdiğimiz yeni “Gümrük Tarife Arama Programı” uygulamamızla ticaret erbabımız kelime veya tarife pozisyonuna göre arama yaparak, ithalat ve ihracatta uygulanan gümrük vergileri ve dış ticaret önlemlerini, varsa gümrük idaresinin düzenlediği örnek kararları görebilecekler. Bu sayede ithalat veya ihracat yapmayı planlayan kişiler karşılaşacakları işlemleri ve maliyetleri önceden bilerek daha öngörülü olabilecek ve muhtemel riskleri bertaraf edebilecekler” dedi.

Süreçler kısalıyor

Pekcan, bakanlık olarak iç ve dış ticaretin yanı sıra gümrüklerde de önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, gümrük süreçlerini basitleştirmeye yönelik adımlar attıklarını ve bu yönde teknolojik yatırımlar yaptıklarını söyledi. Tek Pencere, Konteyner ve Liman Takip Sistemi, Liman Tek Pencere Sistemi, Varış Öncesi Gümrükleme ve Tek Durak gibi örnek projeler neticesinde dış ticaret erbabının işlemlerinde önemli ölçülerde zaman ve maliyet tasarrufu sağladığını söyleyen Pekcan, Türkiye’nin Dünya Bankası tarafından açıklanan İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde en fazla ilerleme gösteren ilk 10 ülke içinde gösterildiğini kaydetti.