Ekonomi Reformun yol haritası haftaya açıklanıyor

Reformun yol haritası haftaya açıklanıyor

17.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta duyurduğu Ekonomi Reform Paketi’nde takvim belli oluyor. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonomi reformunda yol haritasının haftaya açıklanacağını, büyükelçilerle detayları paylaşacakları toplantılar da yapacaklarını söyledi

Reformun yol haritası haftaya açıklanıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ekonomi Reform Paketi’ne ilişkin takvimi en geç önümüzdeki hafta salı günü paylaşacaklarını belirterek, “Önümüzdeki günlerde AB başta olmak üzere G20 ülkelerinin büyükelçileriyle bir araya geleceğiz. Ekonomi reformlarının detaylarını paylaşacağız” dedi. Kripto paralar ile ilgili çok ciddi kaygıları olduğunu kaydeden Elvan, TÜİK’e ilişkin eleştirilere de yanıt vererek, “Enflasyon ile ilgili verileri, vatandaşlarımız saat 10.00’da öğreniyorsa ben de onlarla birlikte saat 10.00’da öğreniyorum. TÜİK’e müdahale etmemiz söz konusu değil” dedi.

Elvan, AA Editör Masası’nda yaptığı açıklamada, Ekonomi Reform Paketi ile ilgili çok değişik ülkelerden, büyükelçiliklerinden bilgi istenildiğini belirterek, “Önümüzdeki günlerde AB başta olmak üzere G20 ülkelerinin büyükelçileriyle bir araya geleceğiz. Ekonomi Reformlarının detaylarını paylaşacağız” dedi.
Önümüzdeki dönemde nakit yatırım teşviklerinin devreye sokulacağını anlatan Elvan, esnafa getirilecek vergi istisnasının 850 bin esnafı ilgilendirdiği kaydetti. Elvan, bu adımın, salgın süreciyle kısıtlı kalmayacağını vurguladı. İlgili kurum ve bakanlıkların 2 bin 300 civarında döner sermaye işletmesi olduğunu belirten Elvan, “Bunların bütçesi de 100 milyar liranın üzerinde. Aşamalı olarak döner sermaye işletmelerini de merkezi yönetim bütçesi kapsamına almak istiyoruz” diye konuştu.

Salı günü paylaşılacak

Ekonomi Reform Paketi’ne ilişkin takvimi hazırladıklarını dile getiren Elvan, “Ne var takvimimizde? Sorumlu kuruluş, ilgili kuruluşlar kimlerdir? Bu eylemi ne kadarlık bir sürede tamamlayacağız? Bunların hepsini kapsamlı olarak en geç önümüzdeki hafta salı günü paylaşacağız” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Madencilik yeniden düzenlenecek

Elvan, “Madencilik, petrol ve doğal gaz arama ve üretiminde yatırım ortamının daha da iyileştirilmesi ve ruhsat sahiplerinin güveninin daha da artırılması son derece önemli. Buna yönelik düzenlemelerimiz söz konusu olacak” diye konuştu. Altın konusunda da bazı tedbirler aldıklarını dile getiren Elvan, “Kıymetli maden aracı kuruluşları, rafineriler ve kuyumcular tüm aktörleriyle yeniden düzenlenecek” dedi.

Belediyelere çeki düzen

Elvan, mahalli idarelerin borç yüklerinin artmasını önleyici tedbirlere ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:

“Türkiye’de bin 389 belediyemiz var. 797’si AK Parti’ye, 247’si CHP’ye ait. AK Parti’nin üçte biri. MHP’nin 233, HDP’nin yedi, İYİ Parti’nin 19, kayyumda 49 ve diğer partileri saymıyorum. Dolayısıyla burada böyle bir yaklaşımımız olsa, belediyelerin önemli kısmı AK Parti’de, dolayısıyla biz böyle bir tedbiri getirmezdik. Son aylarda, son 1 yılda ise şöyle bir gelişme görüyoruz, herhangi bir vatandaş şirket kuruyor, bu şirketi belediyeye hibe olarak veriyor ve Cumhurbaşkanlığı’ndan izin almadan bunun üzerinden belediyeler iş yapıyor. Bu da tamamıyla kanunu dolanmak anlamına geliyor. Bunlara çekidüzen vermek istiyoruz.”

TÜİK’e müdahale söz konusu değil

Elvan, TÜİK’e ilişkin de şu ifadeleri kullandı:

“TÜİK’in tüm çalışmaları hem EUROSTAT’a hem de uluslararası kuruluşlara açık. Ama TÜİK üzerinden birtakım spekülatif söylemler, TÜİK üzerinden siyaset yapılan birtakım yaklaşımlar söz konusu. Bunları tasvip etmem mümkün değil. Enflasyon ile ilgili verileri, vatandaşlarımız saat 10.00’da öğreniyorsa ben de onlarla birlikte saat 10.00’da öğreniyorum. TÜİK’e müdahale etmemiz söz konusu değildir. TÜİK’i ilişkili kuruma dönüştüreceğiz, en kısa sürede de bunu gerçekleştireceğiz.”

Haberin Devamı

Ücretsiz izine destek

Elvan, Kamu İhale Kanunu’ndaki istisnaların önemli bir kısmını kaldıracaklarını kaydetti. Yeni ihale düzenlemesi için Sağlık Bakanlığı’nı örnek gösteren Elvan, “Eğer bir eksiklikleri yoksa, kriterlere tam uyum sağlanmışsa bu firma, sertifikasyon sistemine dahil edilecek. Benzer bir şekilde görüntüleme cihazları, MR olabilir. Diyelim ki kanla ilgili test hizmeti vermek isteyen 20 firma başvurdu, 10 firma sertifikasyona hak kazandı. Sağlık Bakanlığımız çok hızlı bir şekilde ihaleye çıkabilecek, ihalede başka bir evrak istenmeyecek” dedi. İstihdam teşviğinde sadeleştirmeye gideceklerini anlatan Elvan, “İlave istihdama finansman desteği sağlayacağız. 500 bin liraya kadar mikro ve küçük ölçekli firmalarımıza bu desteği sağlayacağız. Diğer yandan, nakdi ücret desteğinden faydalanan firmalar var. Kovid-19 sürecinde ücretsiz izne ayrılanlar var. Bunları da destek kapsamına alacağız. Ücretsiz izne ayrılanların da gerçekten istihdam desteğinden faydalanmasına imkan sağlayan bir mekanizmayı geliştiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Banka alacakları için çözüm birimi

Bankalara olan kredi borçlarıyla ilgili de Elvan, “Şu anda takipteki alacakların miktarı 151,6 milyar lira, bu da yüzde 4,1’lik bir orana tekabül ediyor. Yakın izlemedeki krediler ise 387,5 milyar lira. Bu da yüzde 10,5’lik bir orana karşılık geliyor. Bu, son derece yönetilebilir durumda. Kredi Yaşam Döngüsü Projesi’yle bankalarda tahsili gecikmiş alacaklara ilişkin çözümleme birimleri oluşturulmasını arzu ediyoruz” dedi.

Dijital paranın altyapısı oluşturulacak

Elvan, “Dijital şubesiz bankacılık lisanslamalarına imkan sağlayacağız. Bu sayede vatandaşlarımız zaman ve mekan kısıtı olmaksızın bankacılık sisteminden yararlanabilecek” diye konuştu. Dijital paranın altyapısını oluşturacaklarını ifade eden Elvan, “Dijital para ile kriptoyu karıştırmamak lazım. TL karşılığı dijital paradan bahsediyoruz. Kripto paralarla ilgili çok ciddi kaygılarımız var” değerlendirmesinde bulundu. Merkez Bankası’nın dijital para konusunda çalıştığını söyleyen Elvan, “Bunları bir bütün olarak değerlendirip iktisadi mali altyapımızı dijital paraya hazır hale getirmemiz gerekiyor” dedi.

Yazarlar