Ekonomi Rekabet Kurulu’ndan WhatsApp kararı

Rekabet Kurulu’ndan WhatsApp kararı

16.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rekabet Kurulu, Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp  kullanıcılarının verilerinin başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği yeni koşullarla ilgili soruşturmada verdiği geçici tedbir kararının gerekçesini açıkladı. Konuya ilişkin kurul kararı, Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yayımlandı.

Rekabet Kurulu’ndan WhatsApp kararı

 

Kararda dava konusunun, Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşullara ilişkin, 4054 sayılı kanun kapsamında geçici tedbir alınması olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Sömürücü ve dışlayıcı

Söz konusu uygulamanın rekabet hukuku bakımından sömürücü ve  dışlayıcı birtakım etkilere neden olabileceğinin görüldüğü belirtilen kararda, WhatsApp verilerinin kapsam ve öneminin vurgulanmasında fayda görüldüğü, uygulamanın kullanıcılara ait mesaj içerikleri, konum, profil fotoğrafı, grup bilgilerinin yanı sıra kullanıcıların cihazlarında yüklü diğer bilgilere de  erişim sağlayabildiğine işaret edildi.

Bunların rehber, galeri gibi bilgilerle sınırlı kalmadığı, cihazda yüklü diğer uygulamalarda kullanılan verilerin de kısmen erişilebilir olduğu endişesinin de bulunduğu vurgulanan kararda, ayrıca kullanıcılara getirilen yükümlülüğün tam olarak açıklanmadığının da görüldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Kararda Facebook’ta kişilerin kapalı bir grubun tamamına açacakları bilgileri paylaşmaktayken WhatsApp’ta daha küçük gruplarda daha özel veya ticari sır içerebilecek verilerin paylaşılabildiğinin de altı çizildi.

Durdurduğunu bildirecek

Halihazırda Facebook tarafından WhatsApp kullanıcılarının bir kısmına 8 Şubat 2021’den itibaren verilerinin başka hizmetler için kullanılacağına dair bilgilendirmenin yapıldığının bilindiği belirtilen kararda, şu ifadelere yer verildi: “Bu durumda kullanıcıların bir kısmının bu koşullara onay vermiş  olması da oldukça muhtemeldir.

Dolayısıyla ilgili geçici tedbir kararının Facebook tarafından sunulan bu yeni kullanım koşullarını kabul eden kullanıcılar da dahil olmak üzere Türkiye’deki tüm kullanıcılar bakımından geçerli olması  gerekmektedir. Bu nedenle Facebook’un, Türkiye’de bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara, veri paylaşımını içeren yeni kullanım koşullarını durdurduğunu bildirmesinin uygun olacağı sonucuna  varılmıştır.”