18.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
AYFER YILDIZ
Fitch’in not artıracağı ve Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısında sürpriz yapacağı yönündeki beklentilerin yanı sıra yurtdışındaki olumlu hava İMKB endeksinin yükselişini destekliyor.
Dolar dalgalı seyretti
Önceki gün İspanya’ya yönelik açıklamaların ardından dün de Moody’s’in İspanya’nın notunu teyit etmesi ve ABD’den gelen olumlu şirket bilançoları piyasalara moral verdi. Euro, dolar karşısında 1.31’in üzerine çıkarak son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı. Dolar/TL ise parite desteğinin etkisiyle iki haftanın en düşük seviyesi olan 1.80’in altını test etti. Ancak, gün içinde Macaristan’dan gelen haberlerle 1.8040 TL’ye kadar çıktı. Macaristan, bankalara uygulanan verginin yarıya indirilmesi konusundaki planlarından vazgeçtiğini açıkladı. Ayrıca, finansal işlem vergisi oranını artırdığını ve bazı altyapı harcamalarına da yeni vergiler getirdiğini açıkladı. Bu haberlerin etkisiyle Macar forinti hızla değer kaybederken, gelişmekte olan ülke para birimlerinde de baskı oluştu. Piyasalar, bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’ndan gelecek açıklamalara göre yönünü belirleyecek.
74.000 seviyesi görülebilir
Serhat Gürleyen / İş Yatırım Araştırma Direktörü
“Gelişmiş ülke ekonomilerinde devam eden aşağı yönlü riskler ve düşük faiz küresel sermayenin risk iştahını artırarak gelişmekte olan ülkelere akmasını sağlıyor. Türkiye küresel sermaye girişlerinden en çok faydayı sağlayan ülkeler arasında.
İMKB endeksi sene başından beri dolar bazında yüzde 42 kazandıran Mısır’dan sonra en çok kazandıran piyasa oldu. Dolayısıyla, yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği piyasalardan birisi. Ekonomide yaşanan yumuşak inişe paralel cari dengedeki düzelme ve enflasyon görünümündeki düzelme yatırımcıların Turkiye’ye ilgisinin devam etmesini sağlıyor.
Son dönemdeki hızlı yükseliş sonrasında borsada fiyatlar 70.000 seviyesini geçerek hedef değerimiz olan 74.000 seviyesine yaklaştı. İMKB’nin diğer gelişmekte olan ülkelere olan iskontası yüzde 5’in altına geriledi. Buna rağmen borsada yükselişin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz.
2013 yılında büyümenin yüzde 4’e yükselmesi ve genişleyici para politikalarının süreceği beklentisi borsanın 74.000 seviyesine kadar yükselmesini sağlayabilir.”