Ekonomi Rekortmen Şarık Tara

Rekortmen Şarık Tara

03.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Haziran ayında vefat eden ENKA Şirketler Grubu Onursal Başkanı Şarık Tara, 2017 gelir vergisi rekortmeni oldu. Listenin ikincisi adının açıklanmasını istemezken Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç üçüncü sırada yer aldı. Rekortmenlerin yarıdan fazlası kendisini gizledi.

Rekortmen Şarık Tara

Geçen yılın gelir ve kurumlar vergisi rekortmenleri açıklandı. Gelir vergisinde ilk sırayı haziran ayında yaşamını yitiren ENKA Şirketler Grubu Onursal Başkanı Şarık Tara aldı. 100 kişilik listede 53 kişi adını gizlerken ikinci sıradaki kişi de bunların arasında yer aldı. Geçen yıl da listeye giren 54 gelir vergisi mükellefi adının açıklanmasını istememişti.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıklamasına göre, 2017 yılı vergilendirme dönemi gelir vergisi beyanlarında bir önceki yıla kıyasla beyan edilen matrah toplamı yüzde 19.08, tahakkuk eden vergi toplamı yüzde 21.14 arttı. Kurumlar vergisinde de beyan edilen matrah toplamı yüzde 29.41, tahakkuk eden vergi toplamı yüzde 28.75 artış kaydetti.

Şarık Tara’nın 53.6 milyon lira vergiyle birinci, Koç Holding Şeref Başkanı Mustafa Rahmi Koç’un 45.2 milyon lira vergiyle üçüncü olduğu ilk 100 listesinde, yıllardır ilk sıralarda yer alan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semahat Arsel’in adının bulunmaması dikkat çekti. 2016 ve 2015 listelerinin ilk üçü, Semahat Arsel, Rahmi Koç ve Şarık Tara şeklinde sıralanmıştı.

Haberin Devamı

Rekortmen Şarık Tara

ENKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sinan Tara, 12 sıra birden yükselerek beşinci, Koç ailesinden Suna Kıraç iki sıra gerileyerek altıncı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ömer Koç da bir sıra yükselerek sekizinci oldu.

Yükselenler

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak altı sıra yükselerek 12’nci, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk bir basamak çıkarak 14’üncü oldu.

Akkök Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Raif Dinçkök’ün 22’nci olduğu listede Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer’in 42 sıra birden yükselerek 33’üncü olması dikkat çekti. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz da dört basamak yükselişle 65’inci oldu.

Rekortmen Şarık Tara

Acun düştü, Kıvanç girdi

Gelir vergisi listesinde açıklanan ekran yüzlerinin sayısı her yıl biraz daha azalıyor. Geçmiş yıllarda ses ve sinema sanatçılarının boy gösterdiği listeye bu yıl ışıltılı dünyadan yalnızca üç isim girdi. Sevilen dizilerin yapımcısı Şükrü Avşar 21 milyon 835 bin liralık vergiyle dokuzuncu oldu. Acun Ilıcalı dört basamak gerileyerek 42’nci sıraya inerken oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ da 93’üncü sıradan listeye girdi. 2016 listesinde 89’uncu olan Cem Yılmaz’ın bu listede yer almaması dikkat çekti.

Hukuk kazandı

Gelir vergisi rekortmenleri listesinde üç avukat yer aldı. Google ve Twitter gibi şirketlerin Türkiye’de avukatlığını üstlenen Gönenç Gürkaynak 10’uncu, aynı zamanda Doğuş Holding Yönetim Kurulu Üyesi de olan avukat Şehmuz Ahmet Sedid Kurutluoğlu da 26’ncı sıradan listeye girdi. Yıllardır listede yer alan avukat Ahmed Pekin ise 38’inci oldu.

Haberin Devamı

3.5 milyon mükellef

2017 Gelir Vergisi beyanlarına ilişkin olarak 2018 Mart’ında 3 milyon 486 bin 592 mükellef tarafından yıllık beyanname verildi. Gelir Vergisi beyannameleri ile 77 milyar 339 milyon 779 bin 509 lira matrah beyan edilirken, beyan edilen bu tutar üzerinden 20 milyar 636 milyon 779 bin 513 lira gelir vergisi tahakkuk ettirildi.

Rekortmen Şarık Tara

Bir parfümcü, bir mandacı

Gelir vergisinde ilk 100 mükellefin çoğunluğunu her zamanki gibi sahibi olduğu hisselerin temettülerinden elde ettiği geliri beyan edenler oluşturdu. Bununla birlikte listede gelirine konu faaliyetiyle dikkati çeken mükellefler de oldu. Eyüp Sultan Camii’nin yıkandığı gülsuyunu temin eden Erdoğmuş Parfümeri’nin sahibi Hüseyin Erdoğmuş 78’inci sırada yer aldı. 100’lük listenin sonundaki Mehmet Haluk Ündeğer’in faaliyet türü ise ‘sığır ve manda yetiştiriciliği’ olarak belirtildi.

Haberin Devamı

Kurumların şampiyonu Merkez Bankası oldu

Kurumlar Vergisi listesinin ilk 10 sırasında 8 banka yer aldı. 2016 listesinde birinci kendini gizlemişti. 2016’nın üçüncüsü Merkez Bankası 2017 listesinde birinci oldu. Ziraat ikinci sıradaki yerini korurken Garanti bir basamak yükselip üçüncü sıraya çıktı. Listede bankacılığın yanı sıra telekomünikasyon, enerji, inşaat, perakendecilik, madencilik, teknoloji ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren kurum ve şirketler ön plana çıktı.

En fazla kurumlar vergisi ödeyen ilk 100’de isimleri açıklanan mükelleflerin 52’si İstanbul’dan çıktı. Listede Ankara’dan 16, İzmir’den 3, Kocaeli’den 2, Manisa, Antalya, Elazığ, Samsun, Rize, Zonguldak’tan birer firma yer aldı.

Listedeki 43 kuruluşun geçen yıl 100 milyon liranın üzerinde kurumlar vergisi ödediği anlaşılırken, ilk 100’deki en düşük vergi tutarı 52 milyon 71 bin 318 lira oldu. 21 kurum kendini gizledi.

Haberin Devamı

Rekortmen Şarık Tara

Yazarlar