Ekonomi Rekorun temeli atıldı, yatırım uçuşa geçiyor

Rekorun temeli atıldı, yatırım uçuşa geçiyor

10.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Limak’ın 4.5 milyar dolarlık ‘rekor’ ihaleyle aldığı terminal binasının temelini Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kuveyt Emiri birlikte attı. Kuveyt’in desteğine teşekkür eden Erdoğan, yatırımların artmasını istedi

Rekorun temeli atıldı, yatırım  uçuşa geçiyor

Bir Türk firmasının dünyada tek başına aldığı en büyük ihale olan Kuveyt Uluslararası Havaalanı yeni terminal binasının temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir el-Sabah’ın katılımıyla atıldı.

Haberin Devamı

Limak Holding’in 1.3 milyar Kuveyt dinarı (yaklaşık 4.5 milyar dolar) teklif ile aldığı inşaat işi, Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında tek pakette kazandığı en büyük ihale olma özelliğini taşıyor.

Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerle ekonomik işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk şirketleri bölgede 51 milyar dolarlık proje üstlendiler. Konsey ile imzalanacak serbest ticaret anlaşması ikili ilişkilere ve genel olarak Körfez ülkeleri ile ticarete yeni ufuklar açacaktır” dedi.

2016’da Kuveyt ile ticaret hacminin 1.3 milyar dolar düzeyine çıktığını hatırlatan Erdoğan şunları söyledi:

“180 bin Kuveytli kardeşimiz ülkemize gelmiştir. Emir hazretleri liderliğinde Kuveyt makamlarının Türk iş adamlarına verdiği desteği şükranla karşılıyoruz. 2035 kalkınma planı çerçevesinde inşa ettiği havaalanının Türk firmasına verilmesi Türkiye’ye duyulan güvenin yansımasıdır.”

Haberin Devamı

‘Kolaylık sağlarız’

Limak’ın kendisine duyulan güveni boşa çıkarmayacağını söyleyen Erdoğan, havaalanının planlanan süreden önce tamamlanarak teslim edileceğinden emin olduğunu kaydetti. Kuveytli firmaların Türkiye’ye yaptıkları 1.7 milyar dolarlık yatırımın artarak sürmesini de temenni eden Erdoğan, “Bundan sonra gerekli kolaylıkları sağlamaya hazırız” dedi.

Kuveyt’te ‘Diriliş Ertuğrul’ ilgisi

Rekorun temeli atıldı, yatırım  uçuşa geçiyor

Temel atma töreninde, Kuveyt halkı ve Kuveyt Emiri’nin ailesinin çok sevdiği’ Diriliş Ertuğrul’ dizisinde Ertuğrul Bey karakterini canlandıran Engin Altan Düzyatan, Aliyar Bey karakterini canlandıran Cem Uçan ve dizinin yapımcısı Mehmet Bozdağ da yer aldı.

En teknolojik yapı olacak

Temeli atılan 25 milyon yolcu kapasiteli proje, Türk bir firmanın tek başına aldığı en büyük ihale oldu. 4.5 milyar dolarlık ihaleyi Limak Holding aldı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, işin alınma sürecinde Erdoğan’ın büyük desteği olduğunu söyleyerek, “Kuveyt’in yeni giriş kapısı olacak, dünyaca ünlü mimar Lord Norman Foster - Partners tarafından dizayn edilen ve bizim de inşaatını üstlendiğimiz bu önemli proje, dünyada eşi benzeri olmayan ikonik bir yapı özelliği taşıyor. Sözleşmede bize tanınan 6 yıl yerine 4 yıl gibi daha kısa bir sürede, yani zamanından çok daha önce ve layıkıyla bu projeyi tamamlamayı hedefliyoruz. Dünyanın en modern ve teknolojik yapılarından biri olacak” dedi. Özdemir, havaalanının işletmesine de talip olduklarını da söyledi.

Haberin Devamı

‘Altın’ havaalanı

Çatısı güneş panelleri ile kaplanacak olan yeni terminal binası, “Leed Gold sertifikası” alarak kendi alanında bu sertifikaya sahip en büyük yapı olmayı hedefliyor. Toplam 708 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olacak yeni terminal binasının çatısına konulacak olan yaklaşık 66 bin güneş paneli 16 megawatlık kurulu güce sahip olacak. İnşaat süresince ortalama 7 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak projede çalışan sayısının 12 bine kadar çıkması bekleniyor. Projeyle birlikte Kuveyt mevzuatının izin verdiği ölçüde Türkiye’den de önemli miktarda mal ve hizmet tedariki öngörülüyor.