Ekonomi Riskli sektörlere ‘sigorta havuzu’ geldi

Riskli sektörlere ‘sigorta havuzu’ geldi

26.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Plastik, tekstil, mobilya gibi yangın riski yüksek sektörlerdeki bazı şirketler, sigorta teminatı bulamamaktan şikâyet ediyordu. Kurulan ‘havuz’la bu sektörler de sigorta yaptırabilecek

Riskli sektörlere ‘sigorta havuzu’ geldi

Son yıllarda yaşanan yangınların da etkisiyle özellikle tekstil, plastik ve kimyevi maddeler, ambalaj ile mobilya gibi sektörler sigorta teminatı bulmakta zorlanıyordu. Bu sektör yetkilileri, her fırsatta sigorta yaptıramadıklarını dile getiriyordu. Sigortacılar ise bu sektörde yer alan şirketlerin ‘önlem almadığını’ bu nedenle teminat verilmediğini belirtiyordu. Bu konuya çözüm Hazine Müsteşarlığı’dan geldi.
Hazine, Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi’ni kurarak, kurum idareciliğini de 5 yıllığına GRC Howden Reasürans Brokerliği’ne verdi. Böylece, sigorta teminatı bulmakta zorlanan şirketler, sigorta yaptırabilecek. Havuzunun reasürans teminatı ise Swiss Re, Hannover Re ve Munich Re tarafından sağlanacak. 25 milyon dolara kadar teminat verilebilecek. 25-100 milyon dolar arasındaki teminatlar için ise Swiss Re onayı ile teminat sağlanabilecek.

‘Önlem alana teminat var’
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Zurich Sigorta Genel Müdürü Yılmaz Yıldız, sigorta şirketlerinin büyük riskler için özel risk mühendisleri olduğunu hatırlatarak, “Risk müdendislerinin uzmanlık alanları, bir işletmede yangın neden çıkar? Önlemler neler olmalı gibi konular. Sınai yangınlarının yüzde 60’ı elektrik kaynaklı. Kabloların kaliteli olmamasından çıkıyor. Risk mühendisleri, işletmeden bazı önlemleri almasını ister. Bu önlemler alınmazsa teminat verilmeyebilir. Ya da teminat yüksek tutulur” dedi.
“En riskli sektörlerde bile tesis önlem aldıysa, gayet güzel teminat alabilir” diyen Yıldız, ancak yüksek riske yüksek fiyat verilebildiğini kaydetti.

‘Hasar daha az olur’
Yıldız, işletmecilerin sigortacıların belirttiği önlemleri almaları durumunda hem o tesisin güvenli olacağını hem de herhangi bir hasarın minimum zararla atlatılabileceğine dikkat çekti.
Hazine’nin özellikle boya, tekstil gibi sektörlerin talepleri doğrultusunda hareket geçtiğini ve bir havuz kurulduğunu anlatan Yılmaz Yıldız, sigorta başvurusunda bulunan kurumların, alacakları önlemlerle daha güvenli bir işletme olabileceğini belirtti.
Sigorta sektörünü de değerlendiren Yıldız, “Sektör ekonomiye paralel büyüyor. Şu anda yılsonunda Türkiye ekonomisinin yüzde 2-3 arasında büyümesi bekleniyor. Sektördeki büyüme de yüzde 11-12‘lerde olur” dedi.
Yılmaz, tüketici ve oto kredilerindeki büyümenin de sigorta satışlarını etkilediğini hatırlatarak, “Bireysel kredilerdeki yavaşlamanın etkisiyle hayat sigortaları yüzde 15 küçüldü. Oto satışları yüzde 30, oto kredileri ise yüzde 40 azaldı. Bunun etkisiyle kaskoda yüzde 3’lük küçülme var. Ancak, yenilemelerin de etkisiyle poliçe adedi yüzde 5 arttı. Trafik sigortlarında ise adetsel artış yüzde 8 iken, hacim yüzde 4’lerde kaldı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’yi stratejik pazar seçti
2008 yılında TEB Sigorta’yı satın alarak Türkiye pazarına giren Zurich grubu, bugüne kadar 500 milyon dolarlık yatırım yaptı. Grup, Türkiye’yi 5 stratejik pazar arasına almış. Yılmaz Yıldız, diğer stratejik pazarların Brezilya, Latin Amerika, ABD ve Malezya olduğunu belirtti.
Yıldız, “Türkiye’de büyümeye devam edeceğiz. Stratejik pazar olduğu için inorganik seçenekler de masada. Ancak, organik büyümeyi de sürdüreceğiz. Şu anda 500 olan acenteye bu yıl 100 yeni acente ekleyeceğiz. 2-3 yıl sonraki hedefimiz ise acente sayısımı 1.000’e çıkarmak” dedi.
Bu arada, geçen yıl Londra merkezli World Finance dergisi Zurich Sigorta’yı, ‘Türkiye’nin en iyi sigorta’ şirketi seçti. Şirket, bu yıl da finale kalan adaylar arasında bulunuyor.