Ekonomi RMK, ilk muharip gemi ‘Dost’u kızağa koydu

RMK, ilk muharip gemi ‘Dost’u kızağa koydu

08.10.2009 - 02:20 | Son Güncellenme:

RMK Marine, 2007 yılında ihalesini aldığı, Türkiye’nin özel sektör tarafından yapılan en büyük arama-kurtarma gemisi olan ‘Dost’u kazığa koydu. 2012 yılına kadar TSK’ya 4 gemi teslim edecek RMK Marine, savaş gemisi ihracatına da hazırlanıyor

RMK, ilk muharip gemi ‘Dost’u kızağa koydu

Koç Holding’e ait RMK Marine, ilk muharip gemisi ‘Dost’u kızağa koydu. RMK, Milli Savunma Bakanlığı’nın Sahil Güvenlik Komutanlığı ihtiyacı için 2007’de açtığı ihalede 4 arama kurtarma gemisinin inşası işini üstlenmişti.
Tuzla tersanesindeki RMK Marine tesislerinde düzenlenen törene Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral İzzet Atrunç katıldı. Dost’u gelecek Mayıs ayında denize indirmeyi planlayan RMK Marine, bundan sonraki gemiler olan Güven, Umut ve Yaşam’ da 2012 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) teslim edecek.
Mustafa Koç, törende yaptığı konuşmada, özel sektörün yapmakta olduğu en büyük ve ilk muharip gemiyi kızağa koyduklarını belirterek, bu projelerin Türkiye’nin savunmasına olan katkısının kendilerini motive ettiğini vurguladı. Türk savunma sanayi şirketlerinin cirosunun bir önceki yıla göre yüzde 15 büyüdüğünü, 600 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini anlatan Mustafa Koç, şöyle konuştu:

‘Onarım bile yapılmazdı’
“Bu rakamlarda hepimizi esas sevindiren TSK’nın savunma sistemleri ihtiyacının yüzde 44’ü yurt içi imkanlar ile karşılanmış. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ihracatımızı 1 milyar dolara, yurt içi kaynaklardan karşılama oranını da yüzde 50’ye çıkarmak gibi çok ciddi hedefleri olduğunu biliyoruz. Savunma sanayinde varlık gösteren şirketlerin TSK ve SSM’nin bu yaklaşımını karşılıksız bırakmayacak performansı göstermesi gerekmektedir.”
Mustafa Koç, kara savunma araçları yapan şirketleri Otokar’ın 350 milyon euro’luk ciroya ulaştığını, RMK Marine’de de hedeflerinin benzeri bir büyümeyi yakalamak olduğunu, Altay Milli Tank Projesi ve SGAK gibi önemli savunma projelerinin adedini artırmak istediklerini söyledi.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de, 1960’lı yıllara kadar yurt dışından alınan savaş gemilerinin onarımlarının dahi Türk tersanelerinde yapılmadığını söyleyerek, bugün hücumbot, fırkateyn, denizaltı ve mayın avlama gemisi inşa faaliyetlerine başlandığına dikkat çekti.
Gönül, kısa zamandaki bu büyük gelişmelerin büyük heyecan verdiğini ve geleceğe umutla bakmalarını sağladığını belirterek “Milli kaynaklarımızın kullanımıyla tasarım ve inşa edilen askeri gemilerin ve botların yurtdışına satış imkanlarının da olması bizlerin geleceğe daha güvenle bakmasını sağlamaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

ASKERİ GEMİ İHRAÇ EDECEK
Koç Holding Savunma Sanayii Başkanı Kudret Önen, Dost’u mayıs ayında denize indireceklerini, Güven, Umut ve Yaşam isimlerini taşıyacak diğer gemilerin de 2012 yılında teslim edileceğini söyledi.
Önen, üç yıldır RMK Marine tersanesini büyük askeri gemi ile mega yat yapacak hale getirmek için yatırım yaptıklarını belirtti. 90 kişilik askeri gemi ve dizaynı yapabilecek bir kadro kurduklarını söyleyen Önen, “Hedefimiz, askeri gemi ihracatıdır” diye konuştu.