EkonomiRobotun kralını gördü

Robotun kralını gördü

04.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hisleri olan, yalnız yaşayanlara arkadaşlık yapabilen, ev işlerine yardım edebilen robotlar geliyor. Bu alandaki çalışmalara yurtdışında yaşayan Türk kökenli bilim adamları da önemli katkı sağladı

Robotun kralını gördü

Yeni nesil robotlar insanların en büyük yardımcısı olacak. Geliştirilme aşamasında olan insansı robotlar; yaşlı ve engelli bakımı, ev temizliği ve güvenlik görevlerini üstlenecek.

Haberin Devamı

Bu alandaki çalışmalara yurtdışındaki Türkiye kökenli bilim adamları da katkı sağlıyor. Bu isimlerden biri Almanya’da Berlin Teknik Üniversitesi’nde İşletme Uygulamaları ve Telekomünikasyon Alanları kürsüsünün sahibi ve ünlü Ar-Ge Laboratuvarı DAI-Labor’un Direktörü Prof. Dr. Şahin Albayrak... Albayrak ve ekibinin Berlin Teknik Üniversitesi’nde geliştirdiği insansı robota geçen hafta ülkeyi ziyaret eden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth de hayran kaldı.

Prof. Dr. Şahin Albayrak, Kraliçe’nin ziyareti sırasında üniversiteye geldiğini ve geliştirdiğikleri robotu burada gördüğünü belirterek, “Kraliçe robotu görünce çok sevindi. Toplantılar sırasında canı sıkılırken robotu görünce çok mutlu oldu” dedi.

Haberin Devamı

Robotlarının insanlara hizmet edebilme özelliğine sahip olduğunu da aktaran Albayrak, “İnsanlara evlerinde hizmet edebiliyor. Yaşlılara ve engellilere bakımda kulanılıyor ve ev işleri yapabiliyor.

Yalnızlara arkadaş

İnsansı robotlar hızlı gelişiyor. Onlara iyice alışacağız, küçük şeylerde bize hizmet edecekler. Evlerde ‘git kapıyı aç’, ‘su getir’ gibi komutları yerine getirebilirler. Güvenlik amaçlı evlerde beslenen köpeklerin yerini alabilirler” bilgisini verdi.

İnsansı robotlar yalnız insanlara da arkadaşlık yapabilecek. Albayrak, bu konuda şunları anlattı: “Hem güvenliği sağlayabilir hem de yalnız yaşayanlara arkadaşlık yapabilirler. Evde birisi olsun konuşayım diye düşünenlerin de işine yarayabilirler. Pek çok kişi evinde hizmet etmesi için adam tutamıyor. Küçük işlerini bu robotlara gördürebilirler. Bir de robotlar daha güvenilir.”

Albayrak, yeni dönemde hisleri olan robotlar üzerinde de çalıştıklarını belirterek, robot çağına hazır olmamız gerektiğini vurguladı. Şahin Albayrak, “Teknoloji ilerledikçe onlar da farklı özelliklere sahip oluyor. İnsanlara daha benzer hale geliyorlar. İnsanlara yakın kabiliyetleri de geliştiriliyor” dedi.

‘İşlerimizi alamazlar’

Albayrak, robotların insanların işlerini ellerinden alıp alamayacakları sorusuna da, “Bu mümkün değil. Sadece insanlara yardımcı olabilecekler. Yerlerini doldurmaları mümkün değil. Bunlar denendi böyle bir şeyin mümkün olamayacağın herkes anladı” yanıtını verdi.

‘Çeşitli kullanım alanları var...’
Prof. Dr. Şahin Albayrak, Berlin Teknik Üniversitesi ve DAI-Labor’da geliştirdikleri robotun gelişmiş özelliklere sahip olduğunu dile getirerek, mecburi ihtiyaçları karşılayacak olan bu robotların ticarileşmeye başladığını, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de satışa çıkabileceklerini kaydetti. Robotlar ülkemizde evlerde yardımcı olarak çalışma yanında savunmada da kullanılabilir, başka çeşitli alanlarda işe yarayabilirler.
Önde gelen isimlerden
Şahin Albayrak, ilk ve orta öğrenimini Tunceli’de tamamladı. 1979 yılında Almanya’ya giderek üniversite öğrenimini burada devam ettiren Albayrak, olağanüstü başarısıyla dikkat çekti. 35 yaşında profesörlük unvanına sahip olan Albayrak, branşının önde gelen isimleri arasında yer aldı. Berlin Teknik Üniversitesi’nde kürsü başkanlığına da getirildi.
Prof. Albayrak, yeni nesil telekomün hizmetleri, uygulamaları ve altyapıları alanlarında araştırma yapıyor. Özel ilgi alanları arasında otonom dağıtık işbirlikli sistemler için bilişsel mimariler ve akıllı şehirler, akıllı şebeke, e-Sağlık ve siber güvenlik odaklı çevrimiçi hizmet mühendisliği ve ajan-bazlı modelleme bulunuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler