Ekonomi Rus metallerine yeni yaptırım

Rus metallerine yeni yaptırım

14.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya tarafından yeni üretilen alüminyum, bakır ve nikelin ABD’ye ithalatı ile metal borsalarında işlem görmesi ABD ile İngiltere tarafından yasaklandı.

Rus metallerine yeni yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İngiltere ile koordineli olarak; Rusya’nın alüminyum, bakır ve nikel ihracatından elde ettiği geliri kesintiye uğratmak amacıyla iki yeni yasak getirildiği belirtildi. Rusya menşeli alüminyum, bakır ve nikelin ABD’ye ithalatının yasaklandığı bildirilen açıklamada, bu ürünlerin küresel metal borsalarında ve tezgah üstü türev ticaretinde kullanımının sınırlandığı aktarıldı. 

Haberin Devamı

Açıklamada, bu kapsamda Londra Metal Borsası ve Chicago Ticaret Borsası gibi metal borsalarının Rusya tarafından üretilen yeni alüminyum, bakır ve nikeli kabul etmesinin yasaklanacağı kaydedildi. Metal borsalarının endüstriyel metallerin dünya çapında ticaretini kolaylaştırmada merkezi bir rol oynadığına işaret edilen açıklamada, ABD ve İngiltere’nin ortak hareket ederek Rusya’yı önemli bir gelir kaynağından mahrum bıraktığı vurgulandı. 

40 milyar $’lık ‘hedef’ 

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ana metallere yönelik yeni yasakların Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını sürdürmek için elde edebileceği geliri hedeflediğini belirterek, “Ortaklarımızı ve müttefiklerimizi istenmeyen yayılma etkilerinden korurken Rusya’nın kazançlarını azaltacağız” şeklinde değerlendirme yaptı. İngiltere Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Rusya’nın 40 milyar dolarlık alüminyum, bakır ve nikel ihracatının hedeflendiği bildirildi. ● EKONOMİ SERVİSİ