Ekonomi Ruslar ‘lüks’ten hiç vazgeçmedi

Ruslar ‘lüks’ten hiç vazgeçmedi

07.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaz sezonunda Rusya’dan gelecek turistlerin yerini doldurmak pek mümkün görünmüyor. Ancak Rusların lüks segment otellere olan rezervasyon akışında iyi bir seyir görülüyor. Bodrum ve Antalya’da yeni sezona daha yakından bakalım…

Ruslar ‘lüks’ten hiç vazgeçmedi

Duygu Erdoğan - Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ortamı, dünyada etkilerini göstermeye devam ediyor. Türkiye’nin bu yıl iki milletten de beklediği turizm rekoru ertelendi. Özellikle Antalya’da bu sezon Rusların yeri zor dolacak. Ancak bu süreçte lüks otel gruplarında Rus turistlerin rezervasyon akışının iyi seyirde gittiği belirtiliyor. Yine bu segmentte Amerikalı turistlerin de özellikle Bodrum açısından fark edilir bir yükselişi olacak. Avrupa’dan gelişler ise oldukça çeşitli pazarlardan akış olacağına işaret ediyor. Bodrum ve Antalya üst gelir grubu turistlerde benzer milletlerden turistleri ağırlasa da, bölgeleri seçen kitleler farklılık gösteriyor. İki bölgenin yaz sezonu beklentilerini yatırımcılarından dinledik…

Haberin Devamı

‘BODRUM’UN PAYI GİDEREK YÜKSELİYOR

Caresse, a Luxury Collection Resort & Spa, Bodrum, 7 Nisan itibarıyla sezonu açtı. Otelin yeni sezon rezervasyonlarında Avrupa, Amerika, İngiltere ve Rusya öne çıkıyor. Caresse, a Luxury Collection Resort & Spa, Bodrum’un yatırımcısı Büyükhanlı Kardeşler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Büyükhanlı, üst gelir grubu turistlerin, dünyada öncelikle Yunanistan, Güney Fransa ve Güney İtalya’yı tercih ettiğini anlatırken, pandemi döneminde bu rotanın Bodrum lehine geçtiğini söyledi. Büyükhanlı, “Gelen turistlerin birçoğu ilk defa Bodrum’a geldiler ve memnun kalarak ayrıldılar. Bunun da önümüzdeki dönemde bu gelir grubundan daha çok turistin Bodrum’u tercih etmesine neden olacağına inanıyoruz. Bu pastadan Bodrum olarak ciddi bir pay almaya devam edebileceğimize inanıyoruz” dedi. Bodrum’un yeni yatırımlar için her zaman bir cazibe merkezi olmaya devam edeceğini vurgulayan Büyükhanlı, özellikle pandemiyle beraber rezidanslarında hem satış hem de uzun dönem kiralama açısından yoğun talepler oluştuğunu ifade etti.

Haberin Devamı

DOLULUKLAR YÜKSELİYOR

Rusya ile Ukrayna’nın turizm sektörü için oldukça önemli iki ülke olduğunu hatırlatan Volkan Büyükhanlı, krizin devam etmesinin turizmde kayıplar yaşatacağını dile getirdi. Büyükhanlı, “Fakat Rusya’dan da talepler yoğun şekilde gelmeye devam ediyor. Özellikle rezidanslarımıza Ruslardan çok fazla talep görüyoruz” diye konuştu.

Pandemi kısıtlamalarının daha da rahatlamasıyla bu sene doluluk oranlarında oldukça yüksek seviyeler beklediklerini kaydeden Büyükhanlı, “Bodrum bölgesinde üst segment olarak konumlanan 4-5 uluslararası zincir otel markası arasındayız. Bu markaların aralarında tatlı bir rekabet olması, hem hizmet kalitesinin artmasına hem de rekabetçi fiyat politikalarının oluşmasına neden oluyor. Yüksek sezonda kahvaltı dahil oda fiyatlarımız gecelik 1100 euro’dan başlayıp, yüksek oda kategorilerine göre gecelik 5000 euro’ya kadar değişkenlik gösteriyor” dedi.

ŞAMPİYONA BAŞLIYOR

Caresse Bodrum aynı zamanda düğün organizasyonlarından da pay alan otellerden. Ertelenen taleplerin bu yıl için gündeme alındığı, destinasyon düğünlerinin artacağı görülüyor. Bu yıl ilk defa düzenlenecek su sporları şampiyonasını da anlatan Büyükhanlı, “Otelimizin içerisinde de yer alan Vakkorama’nın bu sene ilk defa düzenlendiği su sporları şampiyonasına 24-25-26 Haziran’da ev sahipliği yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

ANTALYA YABANCI TURİSTLE DOLACAK

Antalya Kemer Göynük’te bölgenin üst segment otellerinden olan NG Phaselis Bay, kış aylarında da turistleri ağırladı. Yılbaşı, yarıyıl gibi özel tatil programları hazırlandı. NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, mevcut rezervasyon akışlarında en çok Rusya’dan talep aldıklarını dile getirdi. Güral Gür, “İç pazarla birlikte Rusya’yı Kazakistan, İngiltere ve Almanya takip ediyor. Balkan pazarları da sıralamada. Gıda başta olmak üzere tüm giderlerdeki artış ve enerjide oluşan yüksek maliyetler konaklama fiyatlarına da yansıdı. 2021 sezonuna kıyasla konaklama maliyetlerinde yüzde 30-40 oranında bir artış söz konusu” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

EGE VE AKDENİZ

Dünyada pandeminin izlerinin sürdüğü bu dönemde üst gelir grubu turistlerin rotalarını değerlendiren Hediye Güral Gür, “Ülkemizde Ege ve Akdeniz yaz dönemimde yoğun talep gören bölgeler. Antalya, yabancı turistlerden bu yaz boyunca da yoğun ilgi görecek. Dünya genelindeki rotalara baktığımızda ise Dubai ve Maldivler son yılların gözde destinasyonları arasında” dedi.

KAYBI YOK

Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz devam ederken bu iki pazara dair Güral Gür, kendi tesislerine ilişkin şu bilgileri veriyor:

“2021 yazında Rusya ve Ukrayna’dan gelen misafir oranımız yüzde 30 bandındaydı. Şu an için Rusya’dan kaybımız bulunmuyor. Ancak Ukrayna’da gelen rezervasyonlarımız durdu. Türkiye sahip olduğu doğal ve kültürel zenginliği ile dikkat çekiyor ve dünyanın her yerinden turist alıyor. Bakanlıklarımız, TGA ve sektör örgütlerinin yürüttüğü yoğun tanıtım faaliyetleri mevcut. Biz de gerek fuarlarla gerek dijital reklam çalışmalarıyla pazardaki payımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Avrupa’dan daha çok turist almak da hedeflerimiz arasında. Cumhurbaşkanımızın Suudi Arabistan ve İsrail ile başlattığı diplomatik görüşmeler sonucu bu iki pazarın da turizme katkı sağlayacağından umutluyuz.”

Haberin Devamı

Yarın: KRUVAZİYERLERİN DÖNÜŞÜ HIZLI OLACAK