Ekonomi Rusya’dan Ukrayna’ya 3 milyar dolarlık dava

Rusya’dan Ukrayna’ya 3 milyar dolarlık dava

02.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya, Ukrayna’nın kendisine olan 3 milyar dolarlık borç yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle bu ülkeye dava açacağını bildirdi.

Rusya’dan Ukrayna’ya 3 milyar dolarlık dava

Ülkenin Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle, Ukrayna’ye, 3 milyar dolarlık borcunu ödemediği gerekçesiyle dava açılacağı bildirildi. Kiev’in Moskova’ya karşı yükümlülüklerini yerine getirmediği kaydedilen açıklamada, yasal sürecin başlatılacağına dikkat çekildi. Söz konusu açıklamada “Rusya Maliye Bakanlığı acilen Ukrayna’ya dava açılması için gerekli prosedürleri uygulamaya koymuştur” ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

2 yıllık borç

Rusya, 2013 yılında Kremlin tarafından desteklenen Viktor Yanukoviç yönetimine yaklaşık 3 milyar dolarlık ödenek çıkarmıştı. Avrupa yanlısı protestocuların, Yanukoviç’in yönetimden inmesine neden olan gösterileri sonrası başlayan Rusya-Ukrayna gerginliği sonucu, Putin, bu borcun 2015 yılı sonuna kadar geri ödenmesi gerektiğini bildirmişti. Ancak Ukrayna, geçen ay yaptığı açıklamayla, söz konusu borcu ödeyemeyeceğini bildirmişti.

Ukrayna makamları, bu paranın, Rusya tarafından sağlanan bir kredi olmadığını savunurken, finans piyasaları tarafından gerçekleştirilen dolaylı bir aktarım olduğunu öne sürüyor. Ukrayna yönetimi, ağustos ayında belli başlı özel bankalar ve yatırım fonlarıyla bu konuda bir anlaşmaya varıldığını, bu çerçevede söz konusu kurumların alacaklarının yüzde 20’sinden feragat ettiğini bildirmişti. Rusya ise bunu tamamen reddederken, söz konusu miktarın “özel borç” değil, “devlet borcu” olduğunda ısrar ediyor.

Haberin Devamı

Rusya borcun üç yıla yayılmış bir vadede ödenmesini isterken, Kiev bunu da kabul etmemişti. Rusya’nın bu ısrarının, Uluslararası Para Fonu IMF’in, Ukrayna için uygulamaya koyduğu 17.5 milyar dolarlık kurtarma planı sonrası ortaya çıktığı belirtiliyor.