Ekonomi Rusya'da yasaklanan şebekeyle Türkiye'de milyonlarca liralık vurgun!

Rusya'da yasaklanan şebekeyle Türkiye'de milyonlarca liralık vurgun!

24.07.2018 - 11:13 | Son Güncellenme:

Çitlik Bank vurgununu yapan Mehmet Aydın'ın da rol model aldığı saadet zinciriyle ilgili yapılan araştırmada şebekenin yatırılan paraları kripto paraya çevirdiği de ortaya çıktı.

Rusyada yasaklanan şebekeyle Türkiyede milyonlarca liralık vurgun

İstanbul'da yoksullara yardım adı altında para toplayıp, topladığı paranın aylık yüzde 50'si kadar kar payı vaadeden saadet zinciri polis tarafından çökertildi. Aralarında Rus uyruklu şahıslarında bulunduğu 30 üyesi gözaltına alınan şebekenin, 1994 yılında Rusya'da ortaya çıkan MMM adlı saadet zincirininin kopyası olduğu polis tarafından belirlenirken, Sütbank'ı kuran Mehmet Aydın'ın da şebekeyi örnek aldığı tespit edildi.

Haberin Devamı

25 ŞİKAYETÇİ MAĞDUR

İstanbul Cumhuriyet Savcılığına başvurarak Türkiye MMM adlı bir yapı tarafından dolandırıldıkları şikayetinde bulununan 25 şahısın suç duyurusuyla harekete geçen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele ekipleri yaptıkları araştırmalarda, MMM Türkiye'nin bir çok dolandırıcılık olayında karşılarına çıkan saadet zincirlerinde görülen "Pramit" yapı özelliği gösterdiğini tespit etti.

Rusyada yasaklanan şebekeyle Türkiyede milyonlarca liralık vurgun

DEHA MILLETVEKİLİ

Yapılan çalışmalarda Türkiye versiyonu 3 yıl önce kurulan MMM sadet zincirinin ilk kez 1994 yılında Rusya'da kurulduğu ve farklı bir para modelini savunup yoksullara yardım adı altında farklı bir finans sistemi uyguladığı ve yapının kurucusunun matematik dehası olarak gösterilen Sergey Mavrodi olduğu belirlendi. Kurulmasının ardından 20 milyon üyeye ulaşan Mavrodi Rusya'da milletvekili dahi seçilmişti. Ancak yapının piramit sisteminin tıkanması ve mağdur oluşturmasıyla Mavrodi tutuklanmış, MMM şirketleri de Rusya'da yasaklanmıştı.

Haberin Devamı

YOKSULLARA YARDIM YALANI

Yoksullara yardım vaadiyle kurulan saadet zinciri her katılana aylık yüzde 30 ila 50 arasında kar sunuyordu. Katılanların yatırım yaptıkları para "Mavro" olarak dönüştürülüyordu. Sisteme ilk kez sokulan kişilerin yatırdığı paraya yüzde 10 kar payı ödeniyordu. Paraların çekimi için belli bir süre geçmesi gerekiyordu. Ancak para yatıranların büyük çoğunluğu ödedikleri tutarı dahi alamamıştı.

Rusyada yasaklanan şebekeyle Türkiyede milyonlarca liralık vurgun

2017 DE SİSTEM ÇÖKTÜ

Mavrodi - Maksim - Mavrodi isimlerinin baş harflerinden oluşan MMM 2007'de yeniden hayata geçti. Rusya'da yasak olan yapı MMM Global olarak yeniden insanları dolandırmaya başladı. Türkiye'de ise 2015'te faal olarak çalışmaya başladı. Sistem "mmmturket.net isimli internet adresi üzerinden çalışırken, bazı televizyon kanallarında da yoksul insanlara yardım görüntüleri ile sistem tanıtılıyordu. İki yıl boyunca binlerce kişinin üye olduğu sistem 2017'de çöktü. Sistem güncelleniyor dense de para yatıran binlerce kişi alacaklarını alamadı.

TESPİT EDİLEN İLK VURGUN 1 MİLYON 250 BİN LİRA

Polisin tespitine göre MMM'den şikayetçi olan 25 kişi 1 milyon 250 bin lira dolandırıldı. Ancak farklı illerde şikayetçi olan ve henüz emniyete gitmeyen mağdurlar olduğu da öğrenilirken, dijital incelemelerde yapının en az 4 bin kişiyi dolandırdığı belirlendi. Vurgun yapılan paranın ise milyonlarca lirayı bulduğu belirtildi.

Haberin Devamı

ÇİFTLİKBANK'IN ROL MODELİ

Saadet zinciriyle ilgili yapılan araştırmada şebekenin yatırılan paraları kripto paraya çevirdiği de ortaya çıktı. Paraların büyük kısmının bu şekilde yurt dışına transfer edildiği anlaşıldı. Ayrıca Çiftlik Bank vurgununu yapan Mehmet Aydın'ın da Sergey Mavrodi'den etkilendiği ve MMM'i model aldığı öne sürüldü. Aydın'ın bunu farklı ortamlarda dile getirdiği de öğrenildi.

Rusyada yasaklanan şebekeyle Türkiyede milyonlarca liralık vurgun

KOD ADI 'LEYLA'

Siber Polisi'nin çalışmasında dünyada 24 ülkede faal olan yapının Türkiye ayağındaki üst ismin" Leyla" kod adlı Elvir Egorova olduğu belirlendi. Araştırmalarda sistemin diğer yönecileride tespit edildi. Polis şebeke yöneticisi toplam 33 şüphelinin yakalanması için önceki hafta düğmeye bastı. Operasyonlarda araların Rus uyruklu Elvira Egorova'nın da bulunduğu 30 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Çok sayıda dijital malzemeye de el konuldu.

Haberin Devamı

ELEBAŞIYLA BİRLİKTE 23 ŞEBEKE ÜYESİ TUTUKLANDI

Gözaltına alınan şüpheliler Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Ifadesi alınan Elvira Egorova'nın Rusya'dan gelen talimatları Türkçeye çevirerek alt birimlere ilettiğini ifadesinde söylediği öğrenildi. Örgüt üyeliğini kabul etmeyen Rus kadının "Sadece tercumanım" dediği belirtildi. Adliyeye sevk edilen 30 şüpheliden 7'si tutuklanırken 23 kişi ise adli kontrol altına alınarak tahliye edildi. 3 kişi ise hala firarda bulunuyor.