Ekonomi Sabancı’ya Teknosa’dan 104 milyon TL gelir

Sabancı’ya Teknosa’dan 104 milyon TL gelir

08.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teknosa’nın yüzde 10 hissesi, ek satış halinde ise yüzde 11.5 hissesi 7-8.25 lira fiyat aralığıyla 9-11 Mayıs’ta halka açılıyor. Halka arzdan beklenen 77 ile 104 milyon lira gelir Sabancı Holding tasarrufunda kullanılacak

Sabancı’ya Teknosa’dan 104 milyon TL gelir


Sabancı Holding’in teknoloji ve elektronik perakendeciliği alanında faaliyet gösteren iştiraki Teknosa’nın yüzde 10 hissesi, ek satış olması durumunda ise yüzde 11.5 hissesi 7-8.25 TL fiyat aralığından 9-11 Mayıs’ta halka arz ediliyor. Yüzde 10 hissenin halka arzından 77-91 milyon lira arasında gelir beklenirken; ek satış olması ve halka arzın tavan fiyattan gerçekleşmesi halinde, söz konusu gelir 104 milyon liraya çıkacak. Halka arz geliri Sabancı Holding tasarrufunda kullanılacak.

6 ay satmama taahhüdü
Sabancı Holding Perakende ve Sigortacılık Grup Başkanı Haluk Dinçer, “Teknosa’da yüzde 70 hisse Sabancı Holding, yüzde 30 hisse ise aile üyelerine ait. Halka arz edilecek hisseler Sabancı Holding’e ait olacak, ancak holding dışındaki diğer ortaklardan hisselerini 6 ay satmama taahhüdü almış durumdayız” diye konuştu. Dinçer, “Teknosa’nın halka arz geliri ise Sabancı Holding tasarrufunda değerlendirilecek. Teknosa’ya nakit girişi olmayacak” dedi.
Dinçer, halka arzın yüzde 10 hisse, ek satış durumunda ise yüzde 11.5 hisse ile sınırlandırılmasıyla ilgili olarak da, “Biz halka arzı Sabancı Holding portföyünün şeffaflaşması ve Teknosa’nın kurumsal yönetimine güç katmak için yapıyoruz. Bu nedenle, bu aşamada yüzde 10’luk halka açılma yapıyoruz” diye konuştu.
Dinçer’e, 2015’e kadar halka açılacak şirketlerin sorulması üzerine, ”Bizim yönetim kurulu başkanımızın ve holding CEO’sunun daha önce açıkladıklarını söyleyeceğim. Farklı birşey söylemeyeceğim. Teknosa’dan sonra Avivasa, Enerjisa ve Diasa’nın halka açılma planlarından söz edilmişti” yanıtını verdi.

Borsaya kote 11 şirket...
Dinçer, “Teknosa’nın, İMKB’nin en değerli ve en çok kazandıran şirketler arasına girerek, yeni ortaklarımıza ve yatırımcılarına kazandırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin yükselen çıtasının yeni yatırımlara ilham verdiğini anlatan Dinçer şunları kaydetti:
“Biz de fırsatlarla dolu konjonktürde finansal göstergeleri ve marka algısıyla Teknosa’nın halka arzını gerçekleştiriyoruz. Teknosa, Sabancı Topluluğu’nun 13 yıl aradan sonra halka açtığı ilk şirket olacak. Teknosa, Sabancı Holding’in borsaya kote olan 11 şirketi ile beraber halka açık şirketler ligine girmiş bulunuyor. Dünya piyasaları açısından çalkantılı geçen son 2-3 yılın ardından Türkiye ekonomisinin büyüme performansı çerçevesinde piyasalarda iyimserlik ve rahatlama görülmeye başlandı ve Türkiye ekonomisi bu krizden kârlı çıktı. Teknosa’nın yüksek bir performans yakalayacağına inanıyorum.”

Haberin Devamı

Nane: Satın almalarla pazar liderliği sürecek
Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, Teknosa’nın 12 yıldır büyüttükleri bir şirket olduğunu belirterek, şirketin halka arzını, “Teknosa’nın düğünü” diye değerlendirdi. Teknosa’nın teknoloji marketler arasında yüzde 43 pay ile ciro bazında pazar lideri olduğunu belirten Teknosa Nane, liderliklerini sürdürme hedefi doğrultusunda satın almalarla ilgilendiklerini söyledi. Nane, “Birinci önceliğimiz, pazardaki lider konumumuzu güçlendirmek. Bunun için de sektördeki konsolidasyon sürecinde etkin şekilde yer almak” diye konuştu.
Türkiye’de 120 euro seviyesinde bulunan kişi başı yıllık elektronik harcama tutarının, Avrupa ortalamasına bakıldığında en az üç kat büyüme potansiyeli bulunduğunu belirten Nane, Teknosa’nın 2012’ye ilişkin sene başında açıklamış olduğu ciroda yüzde 20 büyüme hedefini de yineledi.
Toplantıda verilen bilgiye göre, 110 milyon lira sermayeli Teknosa’nın 2011 cirosu 1.7 milyar lira, net kârı ise 50 milyon lira seviyesinde gerçekleşti. Türkiye çapında 74 ilde 274 mağaza ile faaliyet gösteren Teknosa’yı yılda 85 milyonun üzerinde müşteri ziyaret ediyor.

Haberin Devamı

‘Son 1 yılın en büyüğü olacak’
Halka arza aracılık eden konsorsiyumun lideri Ak Yatırım Genel Müdürü Attila Penbeci, halka arzla Teknosa’nın değerinin 770 milyon lira ile 908 milyon lira arasında oluşacağını söyledi. Hisselerin yüzde 55’i yurtiçi bireysel, yüzde 15’i yurtiçi kurumsal, yüzde 30’u da yurtdışı yatırımcılara tahsis edilecek. Penbeci, şirket değeri aralığıyla 1 yılın en büyük arzı olacağını kaydetti.