Ekonomi ‘Sağlık firmalarının alacağı 6 milyar TL’

‘Sağlık firmalarının alacağı 6 milyar TL’

13.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, tıbbi cihaz, sağlık malzemesi ve ilaç firmalarının son 18 aydır kamudan tahsilatta güçlük çektiğini belirterek, “Sağlık firmaları, hastanelerin cihaz, malzeme ve ilaç ödeme takviminin normalleşmesini istiyor” dedi.

‘Sağlık firmalarının alacağı 6 milyar TL’

EKONOMİ SERVİSİ - Avdagiç, yaptığı açıklamada, sağlık sektöründeki firmaların devlet ve üniversite hastanelerinden ödeme vadesi geçen alacaklarının toplamının 6 milyar liraya ulaştığını söyledi.

Haberin Devamı

Sektördeki firmaların tahsilatta güçlük yaşadığını belirten Avdagiç, şöyle konuştu:

“Şu an Türkiye genelinde bu işi yapan 14 bin civarında firma var. Bunların en az yarısı devlet hastaneleri ve özel hastanelerle iş yapmak zorunda. Ödemelerini alamamaları üreticiyi de, satıcıyı da, tedarikçi firmayı da zorluyor. Çünkü üretici ürünü yapıyor, satıcıya teslim ediyor. Satıcı parasını alamayınca parasını üreticiye ödeyemiyor. Küresel çaptaki ham madde ve lojistik sıkıntısı sebebiyle fiyatların yükselmesi de sektör üzerindeki yükü artırıyor.”

‘Yatırımı etkileyebilir’

Sağlık sektörünün ihracat potansiyelinin yüksek olduğuna işaret eden Avdagiç, “Geciken ödemeler, sektörün yeni yatırımlar yapmasını engelleyebilir, böylece dış ticaret açığına olumsuz yönde etki edebilir” dedi.