Ekonomi Sahibinden krizi acaba niye çıktı?

Sahibinden krizi acaba niye çıktı?

05.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzmanlara göre sahibinden.com’a bir gün boyunca ulaşılamamasının sebebi alan adı yenileme durumu değil. Kapanmanın sebebi ya alan sağlayıcısıyla hukuki bir sorun, ya da şirket içinden kötü amaçlı bir müdahale.

Sahibinden krizi acaba niye çıktı

İSMAİL ŞAHİN - Sahibinden.com’da yaşanan erişim sorununun kaynağı hala merak konusu. Bilişim hukuku uzmanı Gökhan Ahi neredeyse bir gün süren erişim sorununun alan adı yenileme durumu olarak gözükmediğini dile getirdi. Alan adının ödemesinin Google için de sahibinden.com adresi için de yıllık 9.90 dolar olduğuna dikkat çeken Ahi, “Alan adı 10 gün geçse bile başkasına satılamaz, el değiştirilimez. Hatta 30 günlük “Grace Period” denen bir ara dönem daha var, bu dönem içinde de başkasına satılamaz” dedi. Yaşanan olayın yüzde 90 ihtimalle hukuki bir uyuşmazlıktan kaynaklandığına işaret eden Ahi, “Muhtemelen Türkiye veya ABD’den telif hakkı ihlali ile alakalı başvuru yapılarak durdurulmuş olabilir. Bu ihlal site ile ilgili olmayabilir. Sitede ilanı verilen ürün veya marka olabilir. Böyle ise sahibinden.com’a uyarı gelmiştir. Şirket gerekli savunmayı yapmamışsa alan adı yönetimi talebi yürürlüğe koyar ve alan adını askıya alır” dedi.

Haberin Devamı

Hesaba müdahale

Küçük bir ihtimal de olsa olayın kötü niyetli ‘hijacking’den de kaynaklanabileyeceğine işaret eden Ahi şunları söyledi:

“Her bir alan adının bir yönetim hesabı bulunur. Bu yönetim hesabında ayarlar değiştirildiğinde siteye ulaşım sağlanamaz. ‘.com’ uzantılı alanlar için konuşursak, böyle bir hesabın üçüncü bir kişiye devri gibi durumda Birleşmiş Milletler’in özelleşmiş 17 örgütünden birisi olan Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü’ne (WIPO) başvuru yapmak gerekir. 10 gün içinde bu ‘hijack’ durumu netleşir, kim olduğu tespit edilir. Bundan sonra dava açılabilir. Ayrıca bu kişi TCK 244’ten de 5 yıla kadar hapisle yargılanabilir. WIPO süreci devreye girdiğinde alan adını geri almak 2 ayı bulabilir.”

Haberin Devamı

Google, Arjantin’deki alan adını kaptırmıştı

Sahibinden krizi acaba niye çıktı

Arjantin’de 2021 yılında da Nicolas Kurona isimli internet kullanıcısı, google.com.ar alan adının boşa düştüğünü gördü ve alan adını satın almaya karar verdi. Alan adına 3 dolar ödeyen Kurona, Google.com.ar alan adının sahibi olmayı başardı. Yapılan araştırmada, google’ın parasını ödediği ancak domain hizmet sağlayıcısındaki güvenlik açığının buna sebep olduğu ortaya çıktı. Google alan adını geri aldı ama nasıl aldığı meçhul.