10.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:
İstanbul Boğazı'nda yer alan Sait Halim Paşa Yalısı ile Zarifi Köşkü, 49 yıllığına özel sektöre devredilecek. Köşk ve yalıların ekonomiye kazandırılması projesi çerçevesinde, Sait Halim Paşa Yalısı ile Yorgo Zarifi Köşkü özel sektör işletmeciliğine açılıyor. Bu amaçla İstanbul Defterdarlığı her iki tesisin işletme hakkı için ihale açtı. Sarıyer İlçesi Yeniköy Mahallesi'nde bulunan Sait Halim Paşa Yalısı ile yine aynı mevkide bulunan Yorgo Zarifi Köşkü'nün işletme hakları 49 yıl süreyle gerçek veya tüzel kişilere verilecek.
İşletici kişi ya da kuruluşlar söz konusu tesisleri, turizm amaçlı olarak kullanacak. Tesislerin imar planı, bakım, onarım, restorasyon ve rölevasyon gibi projelerin yaptırılıp onaylanmasına imkân vermek amacı ile bir yıl süreyle Sait Halim Paşa Yalısı için 110 milyar, Zarifi Köşkü içinse 200 milyar lira tahmini ön izin bedeli üzerinden sözleşme yapılacak.
20 milyon dolar
Sait Halim Paşa Yalısı ile Zarifi Köşkü'nün işletme hakkı devirleri, 28 Ocak 2004 Çarşamba günü saat 14.00 ve 15.00'de yapılacak 'pazarlık usulü ihale' ile sonuçlandırılacak. Uzun süre bir özel okulun işgali altında kalan Zarifi Köşkü için tahmini değerin 20 milyon dolar olması beklenirken, Sait Halim Paşa Yalısı'nın kiralama bedelinin daha yüksek olabileceği ifade ediliyor.
Sait Halim Paşa Yalısı
İstanbul Boğazı kenarında yer alan Sait Halim Paşa Yalısı, 19. yüzyılın son çeyreğinde inşa edildi. 3 salon, 7 oda ve 1 mutfağın bulunduğu yalı, 12 kasım 1995 tarihinde, Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde çıkan yangında büyük hasar gördü. Yangının çıkış nedeni konusunda uzun süren tartışmalar oldu ve Meclis'e konuyla ilgili soru önergesi verildi. Yangını araştırmak için Meclis'te bir komisyon kuruldu. Komisyon, 1996'da hazırladığı rapora dayanarak Meclis soruşturması açılmasını istedi. Raporda; restorasyonda usulsüzlük, yalı içinde yer alan 18. yüzyıla ait tarihi eserlerin gerektiği gibi muhafaza edilmediği ve bazı eserlerin talan edildiği iddiaları yer aldı. 1998'de başlayan yenileme çalışmalarına 1.7 trilyon lira harcandı. Prof. Dr. Doğan Kuban başkanlığında, yedi danışmanın denetiminde, Emek İnşaat tarafından yapılan restorasyonda yalının yangından önceki değil, 1890'lardaki görünümü temel alındı.
Zarifi Köşkü
İstanbul'un ünlü Rum bankerlerinden Yorgo Zarifi'ye ait 4+1 katlı Zarifi Köşkü de Yeniköy'de bulunuyor. Köşkün bulunduğu bahçe yaklaşık 12 dönüm. Korulukta, 2 bin 103 metrekare ana bina yanında iki katlı 200 metrekare oturumlu ikinci bir köşk bulunuyor. Tarabya caddesine paralel olan ana binanın manzarası Tarabya koyuna bakıyor. Osmanlı'nın çöküş dönemindeki borç krizinin baş aktörlerinden Osmanlı'ya borç veren ünlü Rum bankeri Yorgo Zarifi, Galata'nın en çok sözü geçen Yahudi bankerlerinden biri olarak tarihte yer alıyor. II. Abdülhamit'in danışmanlığını yapacak kadar da Osmanlı'ya yakın bir kişi olarak bilinen Zarifi'nin Hazine'ye kalan gayrimenkul varlığı, Tarabya'daki 15 dönümlük araziyle sınırlı değil. Yine Tarabya'da beş dönümlük arsa, bir ev ve konak sahibi olan Zarifi, kendisi adına Yeniköy'de bir de kilise yaptırdı. İstanbul'u çok seven Yorgo Zarifi, 27 Mart 1884'te öldükten sonra, kalbi çıkartılarak yaptırdığı kilisenin duvarında özel bir bölüme yerleştirildi.
EKONOMİ
IMF de, Merkez de uyardı
Türkiye'de çaycı İtalya'da santral memuru kullanıldı
Yalılar kaynak oluyor
İmar ödemeleri 17 Ocak'ta
YATIRIM FONLARI VE BONO
Ek vergide cezaya da mahsup
Vergi ve zam olmayacak
Grasso'ya '140 milyon doları geri ver' davası
ECB Başkanı Trichet'nin gözü, yükselen euro'da
Telekom'dan emekliye, çiftçiye farklı tarife
Orkide'den alışveriş merkezi
Faiz düştü, otoda kredi de, satışlar da patladı
Borsa yabancıyla uçtu
Tüpraş'ta işçi protestosu
Aymerkez'de yüzde 99'a varan indirim