Ekonomi Salçalık domateste hasat hızlı başladı

Salçalık domateste hasat hızlı başladı

17.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin salçalık domatesinin yüzde 40’ını karşılayan Bursa’nın Karacabey ilçesinde hasat başladı. Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, hasat yapılan bahçeleri ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Salçalık domateste hasat hızlı başladı

 

Özkan, “Bazı vatandaşlarımız işçileriyle ve elle hasat işini gerçekleştirirken bazıları da makinayla toplama yolunu tercih ediyor. Tabii ki son yıllarda hem işçilik maliyetlerinin artması, hem de tarımda çalışacak işçi bulma konusunda sıkıntı söz konusu. Domates toplama makinalerinin verimli çalışabilmesi için de arazilerin taşsız düz olması ve ölçek olarak geniş ve uzun olması önem arz ediyor. Makine ile günde 300 - 500 ton arası domates hasadı yapılıyor. Arazinin durumuna göre bu rakam değişkenlik gösteriyor. Elle toplamada da 1 işçinin yaklaşık 1.5 - 2 ton toplama yaptığı düşünülürse 150 - 200 işçinin yaptığı işi bir makine gerçekleştiriyor” dedi.

Haberin Devamı

Üretmeye devam

Dünyada yaşanan sıkıntılı sürece rağmen Türk çiftçisinin cefakarca sahaya çıktığını ve üretmeye devam ettiğini ifade eden Özkan, “Dünyada bir gıda krizi yaşanıyor. Duyduğumuza göre İspanya gibi salçalık domates üreten ülkelerde ürün noktasında sıkıntı var. Bizim çiftçilerimiz, üreticilerimiz takdire şayan bir şekilde, girdiler ne kadar pahalı olursa olsun bu işten ve üretimden vazgeçmiyo” dedi.