Ekonomi Samuray notu artırdı hiç mazeret kalmadı

Samuray notu artırdı hiç mazeret kalmadı

24.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fitch ve Moodys’in ardından JCR’da Türkiye’nin notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye yükseltti. Bakan Babacan, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyenlerin mazeretlerin tamamının gittiğini belirterek, “Yani ‘biz aslında çok isterdik de şunun için gelmiyoruz’ diyecekleri bir sebep kalmadı” dedi

Samuray notu artırdı hiç mazeret kalmadı

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırarak, BB’den yatırım yapılabilir seviye olan BBB-’ye yükseltti, görünüm durağan olarak belirlendi. Böylece Fitch ve Moody’s ile birlikte Türkiye’nin notu üç kuruluş tarafından yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmiş oldu.
JCR tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin olumsuz uluslararası ekonomik ortamın zorlukları ile başarılı bir şekilde başa çıktığı belirtildi. Açıklamada finansal sistemde önemli bir kırılganlık olmadığı belirtildi.

‘Asya’nın ilgisi artacak’
JCR’nin not artışını değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bunun özellikle Japon piyasası başta olmak üzere Türkiye’ye yeni bir alan daha açacağını belirtti. Genelde Japon kuruluşların yatırım yapmak için hem makul getiri hem de güven ortamı aradıklarını anlatan Babacan, dolayısıyla bu not artışının Japonya başta olmak üzere Doğu Asya’dan bir grup yatırımcının daha Türkiye’ye girebilmesinin önünü açacağını kaydetti.
Bloomberg HT’ye konuşan Babacan, 3 kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye’nin notunu artırmasıyla yatırımcıların Türkiye’ye yatırım yapmaları için bir mazeretinin de kalmadığını belirterek, “Özel sektörümüz için, iş dünyamız için Türkiye’ye yatırım yapmak isteyenler için artık ellerindeki mazeretlerin tamamı gitti. Yani ‘biz aslında çok isterdik de şunun için gelmiyoruz’ diyecekleri bir sebep kalmadı” dedi.

Haberin Devamı

S&P’den de not artışı bekleniyor
Kuruluş Not
Fitch BBB-
Moody’s Baa3
* S&P BB+
JCR BBB-

Sadece S&P’nin notu yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altında bulunuyor.

‘Turkcell’e müdahale ederiz’
Turkcell’de genel kurulun gerçekleştirilememesiyle ilgili olarak Babacan, ortakların bir an önce anlaşıp yönetim kurulunu atamamaları halinde devletin müdahale edeceğini söyledi.
Babacan, Turkcell’in halka açık bir şirket olduğunu ve bu konuda da SPK’nın görev ve sorumlulukları olduğunu belirterek, “Bizim birinci tercihimiz kısa sürede ortakların anlaşıp yönetim kurulunu atayıp, bu şirketi yönetmesi” dedi. Babacan şöyle devam etti:
“Daha önce de SPK bağımsız üye atamak zorunda kaldı. Şimdi yine çıkmaza girerse, SPK tabi mecburen adım atacak. Böyle bir şirketin yönetimsiz kalması mümkün değil. Buna izin vermeyiz.” Babacan, “Kendileri yapamazsa mutlaka devletin müdahalesi olur” dedi. SPK’nın geniş yetkileri olduğunun altını çizen Babacan, bu yetkileri basamak basamak kullanabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı


ABD’nin İran’a yaptırımı
ABD’nin İran ile ticari ilişkilerde yaptırım kararı almasıyla ilgili olarak da Babacan, ABD’nin temmuzdan itibaren İran’a altın ticareti konusunda yeni bazı kurallar koyacağını ancak, bu ülkenin tek taraflı yaptırımlarının Türkiye açısından hukuki bağlayıcılığının bulunmadığını söyledi.
Bu konuda bankaları serbest bıraktıklarını ifade eden Babacan, “Her banka hangi işi yapmak istiyorsa İran ile o işi yapsın ya da yapmasın. Biz devlet olarak kesinlikle müdahil değiliz” dedi.

Yazarlar