Ekonomi Sanayiciden maliyete katkı kaydıyla ‘artışa’ destek

Sanayiciden maliyete katkı kaydıyla ‘artışa’ destek

08.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özbedir, asgari ücrete gelen temmuz zammından sonra, özellikle devlete iş yapan şirketlerin maliyet açısından desteklenmesiyle, tüm çalışanların ücret artışlarından yararlanmasının mümkün olabileceğini söyledi.

Sanayiciden maliyete katkı kaydıyla ‘artışa’ destek

Mithat Yurdakul - Özdebir, mesleki eğitim gören gençlerin de emeklilik sigortası yapılmasıyla istihdama kazandırılabileceğini belirterek, “Bir düzenleme yapılsın. Çocukların emekliliğinin başlangıcı olacağı için ücretten daha büyük bir cazibe kazanabilir. Adam yetiştirmek için öderiz” dedi.

Haberin Devamı

Milliyet’in sorularını yanıtlayan Özdebir, asgari ücrete temmuz zammından sonra tüm ücretlere zam yapılması yönündeki talepleri değerlendirdi. Asgari ücretin yeniden düzenlemesiyle, çalışanların alabileceği minimum ücretin tespit edildiğini anımsatan Özdebir, özel sektörün desteklenmesiyle, maaş artışlarının tüm kesimleri kapsayacak şekilde uygulanabileceğini ifade etti. Özdebir, şöyle devam etti:

“Gönlümüz ister ki, işletmelerin durumuna göre devletin katkısı, işletmelerin sürdürülebilirliği açısından faydalı olur. İkinci dikkat edilmesi gereken bir şey var; fiyatları devlet tarafından tespit edilen bir sürü işimiz var. İlaç var, muayene istasyonları var, bunun yanında devletin satın almış olduğu birtakım hizmetler var. Bunların üzerinde narh var. Yani devlet o fiyatları tespit ediyor. Bunların yılbaşından beri maliyetleri arttı, işçilik ücretleri de şimdi arttı. Bunlar da düzenlenebilirse, bunlarla birlikte ücretlerin ödenebilirliği firmalarımızın ayarlayabileceği şekilde devam edebilir.”

Haberin Devamı

‘Emeklilik başlangıcı olsun’

Milli Eğitim Bakanlığı ile Kalyon grubu arasında imzalanan “İş’te Mesleğim Eğitim” işbirliği protokolüyle, sanayicinin ihtiyacı olan aranan elemanların yetiştirilmesi için önemli bir yol açıldığına dikkat çeken Özdebir, şunları kaydetti:
“Burada bir tatlandırıcıya daha ihtiyaç var. O da şu: Şu anda meslek hastalığı ve iş kazası sigortasını devlet yaptırıyor ancak bu, çalışan çocukların emekliliklerine sayılmıyor. Bir düzenleme yapılsın. İşverenler de bu çocukların emeklilikle ilgili primini yatırsınlar. Çocukların emekliliğinin başlangıcı olacağı için ücretten daha büyük bir cazibe kazanılabilir. Bütün hayatlarını etkileyecek bir şey. Bunu da işverenlerimiz öderler. Onlar da bir an evvel emekliliği hak etmiş olurlar. Öderiz. Adam bulmak için öderiz. Adam yetiştirmek için öderiz.”