Ekonomi Savunmada faturayı düşürerek büyüyor

Savunmada faturayı düşürerek büyüyor

23.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Savunma sanayiinin önde gelen markalarından Sarsılmaz, son dönemde geliştirdiği ürünler ve yüzde 85’lere varan pazar paylarıyla dikkat çekiyor. Önceki yıllarda ağırlıkla avcılık ürünleri ve tabanca üretimi yapan markanın bugün milli piyade tüfeğinden Atak helikopterinin topuna ve mühimmatına kadar son derece geniş yelpazede ürün gamı bulunuyor. Sarsılmaz Genel Müdür Yardımcıları Nuri Kızıltan ve Murat Akalın ile birlikte gazetecilere açıklamalarda bulunan Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, savunma sanayiinde ‘yerli ve milli’ adımının, ürünlerine olan talebi artırdığını belirterek, “Daha iyisini, daha ucuza yapma hedefiyle ilerliyoruz” dedi.

Savunmada faturayı düşürerek büyüyor

EBRU SUNGUR - Düzce’de toplam 65 bin metrekare üzerinde 50 bin metrekarelik tesislerinin yanı sıra aralarında TUSAŞ ile ortak kurdukları TR Mekatronik’in de olduğu toplam 5 şirketlerinin bulunduğunu anlatan Latif Aral Aliş, “Toplam çalışan sayımız 2 bini buluyor. Bunların yüzde 10’u mühendis. Holding yapılanmasına gitmeyi planlıyoruz” diye konuştu. Endüstri 4.0’la üretim yaptıklarını kaydeden Aliş, son dönemde makine parkını yenileme yatırımlarını hayata geçirdiklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Ar-Ge ile ucuzlatıyor

Hafif silah sektöründeki bakanlık onaylı tek Ar-Ge merkezini kendilerinin kurduğunu belirten Aliş, bu sayede ürünlerin teknolojisini yükseltirken maliyetleri düşürdüklerini ifade etti. Aliş, “Emniyet’in açtığı tabanca ihalesini 200 dolarlık fiyatımızla aldık. Önceki ihalede tabanca fiyatı 550 dolardı” dedi. Aynı şekilde Atak helikopterinin topunu da daha ucuza mal edeceklerini vurgulayan Aliş, “Bu ürünü ithal fiyatının yaklaşık yarısına Silahlı Kuvvetlere vereceğiz. 2022 sonbaharında 30 tane teslim edeceğiz” diye konuştu. Aliş, milli piyade tüfeği ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi: “MPT 76’dan hava kuvvetlerine 8 bin 800 adet yapacağız. Bu ürünü Asil Çelik’le yerlileştirdik. Ağırlığını 4.2 kilogramdan 3.7 kilograma düşürdük.”

Haberin Devamı

Atak 1 ve 2’nin yanı sıra SİHA Hürkuş’un alt kanat silahlarını da geliştirdiklerini bildiren Aliş, “Dışarıya döviz ödenmesinin önüne geçilecek. İhracat ile de cari açığın kapanmasında rol oynayacağız” diye konuştu.

Kadınlara savunma öğretecek

Savunma sektöründeki bir şirketin sahibi olarak, kadına karşı şiddeti kabul edemediğini vurgulayan Latif Aral Aliş, “Gece ikilere kadar yönetimdeki arkadaşlarımızla toplantılar yapıp bu alanda nasıl bir proje oluşturabileceğimizi konuşuyoruz” dedi.

Bu toplantılarda bazı fikirler geliştirdiklerini belirten Aliş, sığınma evlerindeki kadınlara başta yakın dövüş teknikleri olmak üzere kendilerini savunmaya yönelik ücretsiz eğitimler vermek istediklerini söyledi.

‘Eleman arıyoruz’

Eleman sıkıntısı çektiklerini, tesislerinde bir süre çalışıp işi öğrenenlerin vardiyalı çalışmak istemedikleri için işten ayrıldıklarını anlatan Latif Aral Aliş şöyle devam etti: “Sabah 08.00’den akşam 20.00’ye yeni bir çalışma planımız var. Çalışanlar fazla mesai ücreti ile ayda bir buçuk maaş alacak. Yeni yılda yapacağımız zam da eklendiğinde şu anki duruma göre maaşları ikiye katlanacak.”

Ödül aldı kapak oldu

81 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydeden Aliş şunları söyledi: “Bu yıl ihracatımız 100 milyon doları aşacak. Bunun 60 milyon doları ABD’ye... Sar 9 markalı tabancamız geçen yıl ABD’de  iki ödül aldı, silah dergilerine kapak oldu. İkinci büyük pazarımız Pakistan’a teknoloji transferi de yapacağız. Sar 762 makineli tüfeğimize özellikle üçüncü dünya ülkelerinden ilgi var. Kg başına ihracat sektörde 65 dolar iken bizde 200 doların üzerinde.”