Ekonomi Sebze meyveye 'cep'ten takip

Sebze meyveye 'cep'ten takip

15.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Artık pazarda satılan sebze-meyvenin de bir künyesi olacak. Künyedeki karekodu cep telefonuna okutan vatandaş, ürünün fiyatının hangi aşamada nasıl arttığını görecek.

Sebze meyveye cepten takip

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ürün künyesi kapsamında geliştirilen “Hal Kayıt Sistemi (HKS) Mobil” uygulamasıyla vatandaşın, satın aldığı meyve ve sebzeye ilişkin üretim tarihi, yeri, alış ve satış fiyatı gibi her türlü bilgiyi cep telefonundan görebileceğini belirterek, “Bu şekilde fahiş fiyat artışı varsa tespit edebilecek, vatanda kendi denetimini kendisi yapacak” dedi.

Haberin Devamı

Pekcan, AA’ya verdiği bilgide, sebze ve meyve ticaretinde bildirim modelinin hayata geçtiğini, bu modelin uygulanmasını sağlayan Hal Kayıt Sistemi’yle sebze ve meyvede güncel veri tabanının oluşturulmasının amaçlandığını bildirdi. Pekcan, bu kapsamda oluşturulan ürün künyesini şöyle anlattı:

“Künyelerde malın üretim ya da ithal tarihi, üreticinin adı soyadı, ticaret unvanı, malın miktarı, üretim yeri ya da gümrük kapısı, üretim şekli (iyi tarım, organik, geleneksel) malın alış fiyatı ve işletme adı gibi bilgiler yer alıyor. Malların toptan ve perakende satışında bulundurulması gereken bu künyeler, sebze ve meyveler için adeta bir kimlik. Künye numaralarının sorgulanmasıyla sebze ve meyvelere ilişkin perakendecinin alış fiyatı dahil her aşamada oluşan fiyat bilgilerine de ulaşabilmesi mümkün olacak.”

Haberin Devamı

Karekod pazarda!

Tüketiciler tarafından sorgulama işleminin “www.hal.gov.tr” web adresi üzerinden ya da “444 0 425” numaralı HKS Çağrı Merkezi aracılığıyla yapılabildiğine işaret eden Pekcan, ayrıca, “HKS Mobil” uygulamasının tüketicilerin kullanımına sunulduğunu, böylece ürün künyelerinde yer alan karekodların sorgulanmasına imkan tanındığını anlattı.

Pekcan marketlerde kullanılmaya başlanan ürün künyesi ve mobil uygulama sisteminin başta pazar yerleri olmak üzere tüm perakende satış noktalarında yaygınlaştıracaklarını bildirdi.

Sebze meyveye cepten takip

100 üründe % 10 indirim

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, “Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı” kapsamında 100 üründe yüzde 10 indirime gittiklerini söyledi.

GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı da olan Poyraz, bir süre önce gübre fiyatlarında yüzde 15’lere varan bir indirim yaptıklarını, ardından da yem fiyatlarını piyasanın yüzde 7 altında fiyatlandırdıklarını anımsattı. Poyraz, bu gelişmelerin ardından enflasyonla mücadele noktasında bir program hazırlandığını belirterek şöyle konuştu:

İlaç da var, sigorta da

“Maliyetlerimizi biraz daha sıkmaya karar verdik. Şu anda hemen hemen tüm şirketlerimizde, hatta sigorta şirketimizdeki ürünlerimiz de dahil olmak üzere fiyatlarımızı yaklaşık yüzde 10 civarında aşağı çektik. Enflasyonla mücadele kapsamında 100 ürünümüzde fiyatları yüzde 10 indirdik. Ürün çeşitlendirmesi anlamında baktığımız zaman da bir tarafta GÜBRETAŞ’ın yüzde 15’e varan indirimin yanı sıra özellikle toz ve organik gübrelerde yüzde 10’a yakın indirim yaptık. Zirai ilaçlarda da indirim yaptık. Sigorta şirketimizde hem çiftçimize yönelik hem de diğer genel sigorta faaliyetlerinde tüm vatandaşlarımıza yönelik olarak indirimler gerçekleştirdik. Maliyetleri sürekli gözden geçirerek bu sepete ekleyebileceğimiz ürünler var mı, onun çabası içindeyiz.”