Ekonomi ‘Şeker Piliç’ havlu attı yumurtadan Banvit çıktı

‘Şeker Piliç’ havlu attı yumurtadan Banvit çıktı

29.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İcra takibi nedeniyle zor günler geçiren, alacakları ve banka hesaplarına haciz gelen Şeker Piliç, üretimini durduracağını açıkladı. Aynı sektörde faaliyet gösteren Banvit de Şeker Piliç’le görüşmelere başladığını bildirdi

‘Şeker Piliç’ havlu attı yumurtadan Banvit çıktı

Balıkesir Bandırma’da piliç eti üreten Şeker Piliç, icra takibi ve hacizler nedeniyle üretim ve satış faaliyetlerini durduracağını açıkladı. Şirket, stoklarını erittikten sonra üretim ve satışa son vereceğini duyurdu. Şirket, bu açıklamasından birkaç saat sonra da aynı sektörde olan Banvit ile görüşmelere başladıklarını açıkladı. Açıklamaların ardından İMKB’deki Şeker Piliç hisseleri işleme kapatıldı.
Şeker Piliç, 17 Ocak’ta da Torunlar Gıda ile ortaklık görüşmelerine başlamış, ancak icra takibi nedeniyle ortaklık görüşmeleri sona ermişti.
Ali Bor ve Osman Bor kardeşlerin ortaklığındaki Şeker Piliç, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) dün gönderdiği açıklamada, üretim ve satış faaliyetinin sürdüğünü ancak haciz nedeniyle gerekli hammaddenin temin edilememesine bağlı olarak her iki faaliyetin de durdurulacağını bildirdi.
Şirketten mevcut faaliyetlerle ilgili yapılan açıklamada, “Sözleşmesi iptal olan bayi ve market olmamakla birlikte, üretim için gerekli olan hammadde temin edilemeyeceği için mevcut canlı varlıklar hızlı bir şekilde elden çıkarılarak üretim ve satışımız durdurulacaktır” denildi.
Bu açıklamanın ardından ikinci bir duyuru yapan Şeker Piliç, “Sektörümüzün ve Bandırma bölgemizin en önemli istihdam odaklarından biri olan Banvit ile ön görüşmelere başlanmıştır” denildi. Banvit’ten aynı doğrultuda bir açıklama yaptı.

4.7 milyon TL’lik icra
Şeker Piliç’in alacaklısı 11 şirket tarafından başlatılan icra takibi 4.7 milyon lirayı aşıyor. Şeker Piliç’in zincir mağazalardan alacaklarına haciz konulmasına sebep olan bu tutar, şirketin aktif toplamının yüzde 1.83’ünü oluşturuyor. Öte yandan Şeker Piliç’in devletten 20 - 30 milyon lira KDV alacağı olduğunu ifade ediliyor.

Bir kümesle başladı
1958’de Hüseyir Bor’un 225 civcivli kümesle temeli atılan şirket 1960’ta Emek Tavukçuluk olarak kuruldu. 1999’da şirketin ismi Şeker Piliç olarak değiştirildi. İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı 500 Büyük Sanayi Kurulu listesinde 326 milyon liralık ciroyla 241’inci sırada yer alıyor.
2000’de halka açılan ilk beyaz et üretici olan şirketin yüzde 29.8’lik hissesi İMKB’de işlem görüyor. Piyasa değeri 93.7 milyon lira olan şirketin ödenmiş sermayesi 44 milyon lira. Pazar payı yüzde 6-7 olan şirket 2009’da logosunu değiştirmişti. Şeker Piliç ayrıca Avrupa Birliği’ne ilk beyaz et ihraç eden şirket olarak biliniyor.

Haberin Devamı

Kapasitesi 60 bin ton
2010 yılında yaptığı yatırımla kesimhane kapasitesini saatte 20 bin adede yükselten Şeker Piliç, yem fabrikasının kapasitesini de yüzde 50 artırdı. 2011’de meydana gelen yangından sonra ileri işlem bölümünü 13.4 milyon liraya yenileyen şirket kapasitesini günde 60 tona, döner kapasitesini de 12 tona çıkardı. Şirkette 208’i idareci, 1412’si üretim bölümünde olmak üzere toplam 1620 kişi istihdam ediliyor.

Sonradan piliççi oldu
Şeker Piliç ile görüşmelere başladığını açıklayan Banvit, 1968 yılında yem üreticisi olarak kuruldu. 1984’te piliç eti üretimine geçen Banvit, Türkiye’de ilk defa temizlenmiş ve poşetlenmiş taze piliç üretimini gerçekleştiren firma olarak biliniyor. Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, 2012 yıl sonu konsolide ciro hedefini 1 milyar 300 milyon TL, vergi öncesi kâr hedefini ise 70 milyon TL olarak açıklamıştı. Elazığ ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde toplam 55 milyon lira yatırım planladıklarını kaydeden Görener, ihracat hedeflerini de 60 milyon dolar olarak ifade etmişti.