Ekonomi Şevket Sabancı hayatını kaybetti

Şevket Sabancı hayatını kaybetti

23.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden Sabancı Holding’in ikinci kuşak temsilcisi ve Esas Holding’in kurucusu Şevket Sabancı vefat etti. Elde edilen bilgiye göre, bir süredir tedavi altında olan Şevket Sabancı 85 yaşında hayatını kaybetti.

Şevket Sabancı hayatını kaybetti

 

Hacı Ömer ve Sadıka Sabancı çiftinin dördüncü çocuğu olarak dünyaya gelen Şevket Sabancı, 1936 yılında Kayseri’de doğdu. Şevket Sabancı, yüksek öğrenimini İngiltere’de bulunan Manchester Üniversitesi’nde Tekstil Mühendisi olarak tamamladı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevinde bulunan Şevket Sabancı, ailesiyle birlikte 2000 yılında Esas Holding’i kurdu. Şevket Sabancı, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla oğlu Ali Sabancı’ya devretmişti. Şevket Sabancı’nın Sadıka, Emine ve Ali adlı üç çocuğu bulunuyor. Esas Holding’den yapılan açıklamaya göre, Şevket Sabancı’nın cenazesi bugün ikindi namazını müteakip Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nden kaldırılacak ve Karacaahmet Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedilecek.

Haberin Devamı

Yatırımları 4 kıtaya yayıldı

Şevket Sabancı, Esas Holding’in internet sitesinde ‘Kurucudan Mesaj’ bölümündeki yazısında şu ifadelere yer vermişti:

“Ailemle birlikte 2000 yılında Esas Holding’i kurmaya karar verdik. Hedefimiz Türkiye’de ve uluslararası alanda değer yaratacak bir yatırım platformu oluşturmaktı. Bu yolculuğa küçük bir ekiple çıktık. Bugün Esas, İstanbul ve Londra’da ofisleri ve dört kıtaya yayılan yatırımları ile uluslararası üne sahip bir firmadır. Özel sermaye, gayrimenkul, girişim ve varlık yönetimi alanlarında yatırım uzmanlığına sahibiz ve önde gelen Türk aile yatırım holding şirketlerinden biri olarak bilinmekten gurur duyuyoruz.”

Şevket Sabancı, iş yapma felsefesini de şöyle dile getirmişti:

Haberin Devamı

“13 yaşında küçük bir çocukken rahmetli babam Hacı Ömer Sabancı’ya yazın çalışmak istediğimi söyledim. Yapılan harcamaların bir listesini tek tek yapmayı kendime görev edindim. Bunu kendisine arz ettiğimde, ‘Sevgili oğlum, ne harcarsan kendi parandı’ dedi. Listeyi çöpe attı. Kariyerim boyunca güveni her şeyin merkezine koymamı sağlayan şey, babamın bana olan koşulsuz güveniydi. Esas’ı oluşturan ekibe tamamen güvendim ve onların çabaları sayesinde Esas bugünkü konumuna geldi.”

‘Çalışmalarıyla hatırlayacağız’

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, amcası Şevket Sabancı’nın vefatının ardından şu açıklamayı yaptı:

“Sabancı Ailesi’nin kıymetli büyüklerinden, holdingimizin kurucu kardeşlerinden, değerli amcam Şevket Sabancı’yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kendisini her zaman Türk sanayisine kazandırdıklarıyla, kültür ve eğitim alanındaki önemli çalışmalarıyla hatırlayacağız. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve tüm sevenlerine baş sağlığı dileriz. Mekânı cennet olsun.”