05.01.2011 - 02:12 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
İngiliz Daily Mail gazetesinin konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Shell rakibi BP’ye satın alma teklifinde bulunmaya hazırlanıyor. Haberin ardından BP hisseleri dün yüzde 5.6 artarak, son 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Şirketin hisselerinde Meksika Körfezi’ndeki felaketin ardından rekor düşüş yaşanmıştı.
Daily Mail gazetesinin haberinde, geçen yıl BP’nin Meksika Körfezi’ndeki petrol kuyusunda meydana gelen kazanın yarattığı petrol kirliliğinden doğan yasal sorunların henüz çözümlenmediği hatırlatıldı. Haberde Shell yönetiminin sızıntının devam ettiği dönemde BP’ye satın alma teklifi götürdüğü ancak daha sonra BP’nin yasal yükümlülüklerinin şirketin başını ağrıtacağı endişesiyle bu girişimden vazgeçtiği, şimdi ise olası bir birleşme için ilginin yeniden canlandığı belirtildi.
Daha önce de gündeme geldi
BP’nin hisselerinin tarihin en düşük seviyelerini gördüğü haziran ayında piyasa değeri 55.6 milyar sterlin (86 milyar dolar) düzeyindeydi. Şirketin şu andaki piyasa değeri ise 140 milyar dolar civarında bulunuyor. Shell’in değeri ise 210 milyar dolara yakın. Haberin ardından Shell hisseleri de yüzde 1.4 değer kazandı.
BP, sızıntı felaketi sonrası Beyaz Saray ile yaptığı görüşmeler sonrasında Meksika Körfezi’nde neden olunan zarara karşılık 20 milyar dolarlık bir tazminat ödemeyi kabul etmişti. Ancak BP daha büyük para cezalarıyla karşı karşıya kalma ihtimaliyle karşı karşıya bulunuyor. İki şirket arasında birleşme olasılığı daha önce de gündeme gelmişti. BP’nin eski CEO’su Lord Browne, 2004 yılında yapılan ve BP’nin Shell’den daha büyük pay sahibi olacağı teklifin nasıl reddedildiğine anılarında yer vermişti.