Ekonomi Sikorsky 8 milyar dolar vaat ediyor

Sikorsky 8 milyar dolar vaat ediyor

06.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Alp Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Alpata, Türk Genel Maksat Helikopter Projesi’ne ilişkin ihaleyi kazanması durumunda 20 yıl için Sikorsky’nin Türkiye’den 8 milyar dolarlık helikopter üretimi malzemesi satın alacağını söyledi.

Sikorsky 8 milyar dolar vaat ediyor

Alpata, Sikorsky Stratejik Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Stephen B. Estill’le birlikte düzenlediği toplantıda ihale sonuçları aralıkta açıklanacak olan projeye ilişkin bilgi verdi. Alpata şunları söyledi:
“Alp Havacılık olarak 2010 yılı ihracat hedefimiz 50 milyon dolar. Sikorsky, Pratt & Whitney, Lockheed Martin, Goodrich Landing Gear gibi müşterilerimize uçuş kritik komponent ve alt sistem üretiyoruz. Black Hawk, Seahawk, S76, S92, F 35 (JSF), F 22, Boeing 737, Boeing 787, Airbus 380 platformları ve F135, F100, PW600 gibi motor programlarına önemli katkı sağlıyoruz.”
Alpata, ihalenin kazanılması durumunda gelecek yıl 400 olan çalışan sayısına yüklenicilerle birlikte 750 kişi daha ekleneceğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Hemen 75 milyon dolar yatırım devreye girecek. Genel Maksat Helikopter projesi Alp Havacılık’a yıllık 100 milyon dolar, toplam 2.3 milyar dolarlık ek iş hacmi yaratacak, Alp Havacılık’ın üreteceği yedek parça niteliğindeki yüzlerce komponent ve alt sistemin başta Kara Kuvvetleri olmak üzere Black Hawk kullanıcılarına tesliminin sağlanması ile ulusal lojistik yeteneklerimizde ıçrama sağlanacak.”
Sikorsky Stratejik Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Stephen B. Estill de ihaleyi kazanırlarsa ilk etapta Türkiye’deki üreticilere 1 milyar dolarlık alım siparişi vereceklerini belirterek, “Buradan dünya pazarlarına sattığımız helikopterlerin parçalarını da satın alacağız” dedi.
Sikorsky ABD Uluslararası Teknoloji Operatörü Robert Keltz ise, Sikorsky’nin TAI ile geliştirdiği Savunma Bakanlığı’nın onayıyla tasarımı ve motoru hariç bir çok parçası Türkiye’de üretilecek sivil helikopter projesi olduğunu belirterek, “Projenin ismi Turkish Light Helicopter. Türk tasarımlı ilk helikopter olacak. Tanesi 10 milyon dolara satılacak. İlk aşamada 200 helikopter üretilecek” dedi.