Ekonomi Siyasal ve ekonomik falımız

Siyasal ve ekonomik falımız

01.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Siyasal ve ekonomik falımız

Siyasal ve ekonomik falımız

FENOMEN Dergisi, 1997 yılında Türkiye'nin sosyo -ekonomik falına baktı. Milliyet Dergi Grubu'nun çıkardığı Fenomen'in son sayısında araştırmacı M. Ata Nirun , Mundane Astroloji tekniğiyle Türkiye'yi masaya yatırdı. London Astrology Large Arşivi'nden de yararlanan Nirun'un araştırmasında Türkiye'yi 1997'de zor dönemeçler bekliyor.
Mundane astroloji, kişilerin değil, ülkelerin ve ulusların yıldız haritasından geleceği okumaya yönelik bir yöntem. Bugün Wall Street yatırım uzmanları dahi, zaman zaman, teknik - temel analizleri bir yana bırakıp astrolojiyi göz önüne alıyorlar. Bu, fala inanmaktan ziyade, belirsizliklerle dolu geleceğe "değişik bir bakış" olarak algılanıyor. Milliyet Ekonomi, fala inanmayın, ama falsız da kalmayın diyerek, Ata Nirun'un 1997 Mundane Astroloji analizini görüşünüze sunuyor:
Ocak: Gerilim sürüyor. Politik bir seyahatte başarısız sonuç. Basın ve eğitimde sertleşmeler. Bozuk bir siyasi ilişkide uyum başlayabilir. Fanatizmin kendini kabul ettirme gücü artacak. Ünlü bir kadının sağlığı dedikodular yüzünden bozulacak. Döviz önem kazanacak, Borsa'da resmi biri yüzünden bir aldanma yaşanacak.
Şubat: 13 Şubat veya yakınında insan hakları ihlalleri. Tüm ticaret alanında kazançlı bir dönem ama ihtiraslar kaybettirecek. Hukuk, bankacılık ve sigortacılık alanında pozitif çıkışlar. Hükümet için ayın ikici yarısı çok güç geçebilir. İşçi ve işveren anlaşmazlığı artacak, sansasyon ve provakasyonda tırmanma. Ahlaki bir skandal gündeme gelebilir
Mart: İletişim sektöründe büyük bir ticari alım - satım. Enerji sorunları yaşanabilir, işçi - işveren anlaşmazlıklarında olumlu gelişme.
Nisan: Önemli birisi gözden düşebilir. Yeraltı dünyasında çatışma. Tekstil sektöründe önemli olaylar görülebilir. Tutucu düşünceler etkin ve gündemde. Bu dönemde planlar hayalle donanacak, aldanmalar dorukta.
Mayıs: Ticari bir olayın yol açacağı aşırı duygusallık, Ege iş dünyasında bir kayba neden olabilir. Patronlar arasında ciddi sorunlar. Bir hukuk skandalı. Medya'da bir sansasyon.
Haziran: Toplumsal huzursuzlukta tırmanma, suç oranında artış. Sağlık alanında olumlu gelişme. Bir dedikodu sevilen birini üzebilir. Doğal afetler ve depremlerin görülebileceği bir dönem. Borsa'da spekülasyonlar dorukta ama kalıcı kazanç yok. Sanat dünyasında kayıp, genç sanatçı olabilir.
Temmuz: Yönetimde katı tutum, halka yabancılaşma. Bu ay bir yas yaşanabilir. Komşu ülkede toprakla ilgili sorun yaşanabilir. Medyada büyük patlama olabilir, büyük bir yatırım planının bozulma olasılğı çok yüksek. İstenmeyen birisi güç kazanacak.
Ağustos: Büyük toplum hareketleri, kitle eylemleri yaşanabilir. Taşıtlardan gelen tehlikelerde artış, bir uçak veya trafik kazası. Ekonomi ilişkili bir devlet yetkilisi ciddi bir sağlık sorunuyla karşılaşabilir. İç Anadolu'da doğal afet tehlikesi.
Eylül: Ayın başında yeraltı dünyasında ve gizli örgütlerde aktif olaylar yaşanabilir. Bu dönemde büyük bir güç el değiştirebilir. Eğer oluşmazsa, 1998 başında tekrarlanabilir. İlk 10 günde önemli birisinden gücünü kötüye kullanma. Şayet bu 13 Eylül öğleden sonra ortaya çıkarsa, medyatik bir şok yaşanabilir. Ekonomide dönemsel sıkıntı. Yatırımlarda ihtiyat dönemi.
Ekim: Askeri kesimde huzursuzluk, fanatik kesimde sertleşme. Yönetimde mali zorluklar, enflasyonda sert dalgalar. Kökeni komşu ülkeden gelen devlete yönelik tehlike ortaya çıkabilir.
Kasım: Güney'den gelebilecek siyasi tehlike, alışılmışın ötesinde olabilir ama kamuoyundan gizlenecek. Bilimsel alanda çalışma, yasalarla iletişim dünyası arasında olumlu sonuç getirebilir. Devlet düzeyinde uzun yolculuklar ve pazarlama girişimleri. Yeni bir ticari konuya yönelmek isteyen önemli bir yatırımcı başarısız olacak.
Aralık: Askeri kanatta önemli bir başarı, değişim ve yenilenme olabilir. Bazı zorluklar yüzünden yönetimde isteksizlik, yandaşlarıyla ters düşme. Yeni siyasi düşüncenin olgunlaşacağı dönem de olabilir.

Yazarlar