EkonomiSoğuk havayla ‘tekno’ mücadele

Soğuk havayla ‘tekno’ mücadele

16.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Elektronik cihazlar da üşür. Soğuklar cep telefonu, tablet kullanımını da etkiliyor. Soğuğa maruz kalınca kolayca bozulabiliyor veya şarjları bitebiliyor. Alınabilecek basit önlemler var

Soğuk havayla ‘tekno’ mücadele

Türkiye’de son günlerde yaşanan Sibirya soğukları teknolojiyi de etkiledi. Hemen herkesin elinden düşmeyen cep telefonları, tablet, bilgisayar, fotoğraf makinesi gibi cihazlar da soğuğa dayanıklılık mücadelesi veriyor. Su geçirmeyen, soğuğa, darbeye dayanıklı cihazlar böyle dönemlerde imdada yetişiyor. Karlı havalar cihazlarını korumak isteyenlerin aksesuar talebini de artırdı. Erken biten bataryalar, su alan veya düşen cihazlar pek çok insanı zor durumda bıraktı. Kış ayları telefon bataryasını olumsuz etkileyebiliyor.

Haberin Devamı

Soğuk havayla ‘tekno’ mücadele

Yeni nesil akıllı telefonların bataryası gün içinde ani şekilde bitebiliyor. Soğuğa karşı tekno cihazlarda alınabilecek önlemlere göz attık.

Soğuk havayla ‘tekno’ mücadele

Batarya erken biterse

Aşırı soğuk havalarda ekran ve bataryalar en fazla etkilenen parçalar. Tüketicilere telefonlarını aşırı soğuk havalarda korumak için ilk olarak sıcak tutmaları öneriliyor. Bunun için palto cebinde, çantada taşımak en basit çözümler olarak görülüyor.

Soğuk havalarda akıllı telefonların batarya dayanıklılık süresi de ciddi oranda düşüyor. Soğuk şarjın dayanıklılık süresini etkiliyor. Hava şartları belirli bir derecenin altına düştüğü zaman telefon şarjı az gitmeye başlıyor. Boşalan bataryayı doldurmak için de telefonun belli bir sıcaklıkta olmasına dikkat edilmesi öneriliyor.

Haberin Devamı

Darbelere ve özellikle neme karşı koruyan kılıflar kullanılabilir. Dokunmatik ekranlar için özel üretilen eldivenler var. MOBİSAD Başkanı Sinan Ekşi, böyle dönemlerde özellikle kılıf satışlarında artış görüldüğünü vurguluyor. Darbe emici ekran koruyucular ve cihazları tamamen saran ürünler rağbet görüyor.

Kulaklıklar da işe yarayabilir. İyi ses kalitesi olan ve güvenilir bir cevaplama düğmesi sunan bir modelle telefonu kar ve suya maruz kalmaktan kurtarabilirsiniz. Cep telefonunuz çaldığında çanta veya cebinizden çıkarmadan bu şekilde cevaplayabilirsiniz.

Ani sıcaklık değişimi

Elektronik cihazları sıcak ortamdan soğuk ortama çıkarırken de dikkat edilmesi gerekenler var. Ani sıcaklık değişimine maruz kalan cihazlar düzgün çalışmayabilir. Soğuk havaya maruz kalan ve karda donan cihazların ilk olarak oda sıcaklığında bekletilmesi öneriliyor. Cihazınızı sıkı, su sızdırmaz plastik bir torbaya koyun ve sıcak bir odaya götürün. Böylece buğulanma ve terleme cihazınızda değil, plastik çantada olacak. Çalıştırmadan önce de oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

Uzun süre soğuk bir ortamda ya da dışarıda bulunmanız gerekebilir. Böyle bir durumda acil bir telefon görüşmesi yapmanız gerekmiyorsa telefonu kapalı tutabilirsiniz. Telefonun sesini çok yükseltip iç cebinizde taşıyabilirsiniz. Eldivenle kullanımı kolaylaştırmak için de gelen çağrıları otomatik kabul edecek şekilde ayarlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yağışlı havalarda da akıllı telefon kullanmak zaman zaman risk taşıyabilir. Cihazla temas eden yağmur ya da kar taneleri telefondaki hoparlör, tuşlar ve şarj girişinden içeri sızarak arızaya neden olabilir. Tesan Genel Müdürü Rüştü Arseven, “Acil durumlarda kullanıcıların şarjsız kalmamaları için evden ya da işyerlerinden çıkmadan önce telefonlarını tam şarj etmelerini öneriyoruz. Ancak bu bile yeterli olmayabilir. Bu nedenle yanlarında mutlaka taşınabilir şarj cihazı bulundurmalılar” diyor.

Su geçirirse ne yapmalı?

Su ya da kar geçiren bir cihazda ilk yapılması gereken pilini çıkarmak. Cihazın düzelmesi için ilk güç kaynağını kesmek gerekiyor. Islak bir cep telefonu ya da tableti çalıştırmaya uğraşmayın. Bu kısa devre yapmasına neden olabilir. Sim kart, cep telefonu, hafıza kartını ve pili çıkartıp ayrı kuru peçetelere sarın. Islak parçaları silin. Saç kurutma makinesi kullanmayın ya da fırına koymayın. Bunun yerine ıslak parçaları pencereye yakın kuru ve nemsiz bir ortamda bırakın. Pirinç yöntemi de kullanılabilir. Yarım gün bu şekilde kalsın. Eğer bunların hiçbiri işe yaramazsa güvenilir bir tamirciye başvurun.

Haberin Devamı

YENİ ÜRÜN

Soğuk havayla ‘tekno’ mücadele

Cepte taşınabilen fotoğraf makinesi

Canon, PowerShot G serisini cepte taşınabilecek tasarımlı ince yeni modeli PowerShot G9 X Mark II ile yeniledi. 8.2 kare/saniyeye kadar süper yüksek sürekli çekim hızları, büyük 1.0 tip 20.1 megapiksel sensör ve Canon’un DIGIC 7 işlemcisine sahip olan yeni fotoğraf makinesi, deklanşöre her bastığınızda hemen harekete geçen hassas bir performans sunuyor.

DIGIC 7 ve CMOS sensöründen güç alan G9 X Mark II, paralel sabitleme işlemi kullanılarak 3.5 duraklı düzeltme olanağı sunan çift algılamalı görüntü sabitlemesi hareket halinde çekim yapmak için ideal sonuçlar veriyor.

Her şeyin çekimini yapabilmeniz için PowerShot G9 X Mark II’de 3x optik zum ve 28 mm geniş açı lensi bulunuyor. Bu özellikleri sayesinde portreler ve güzel manzaralar da çekebilirsiniz. f/2.0 lensi daha fazla ışık girişine izin vererek, size düşük ISO veya yüksek enstantane hızlarını kullanma özgürlüğü de sunuyor.

Haberin Devamı

YENİ UYGULAMA

Soğuk havayla ‘tekno’ mücadele

Sahipsiz hayvanlar için fon yaratıyor

Kâr amacı gütmeyen mobil uygulama temelli sosyal sorumluluk projesi ‘Ben Dostum’, sahipsiz hayvanlar için sürdürülebilir bir fon yaratmak üzere yola çıktı. Projenin hedefi sahipsiz hayvanları besleyen, hayvanlara tedavileri ve yuva bulmaları için emek harcayan kişi ve organizasyonlara destek olmak. Kazanımın tamamı sokak hayvanlarının tedavi, mama ve barınma ihtiyaçlarını giderecek şekilde harcanacak.

Projenin kurucularından Yalçın Tarkan ve Figen Tarkan, “Başta İzmir olmak üzere İstanbul ve Ankara’da hayvan dostu gönüllü ve gruplara ulaşıldı ve toplantılar yapıldı. Her üç şehirde ‘Ben Dostum’ gönüllü proje ekipleri oluşturuldu. Popüler bölgelerdeki işletmelere gidilip proje hakkında bilgi verildi ve farkındalık yaratıldı” diye konuştu.

YENİ YAZILIM

Yerli yazılıma Pardus dopingi

TÜBİTAK tarafından geliştirilen yerli işletim sistemi Pardus yeni güncellemeler ve geliştirmeler ile zorunlu hale geliyor. İlk olarak Havelsan’da kullanılmaya başlanacak olan yerli işletim sistemi havacılık ve savunma sanayisinde öncülük edecek. Milli yazılımın önünün açılacağı zorunluluk ile özellikle, 15 temmuz darbe girişiminde ön plana çıkan milli güvenlik sorununun ortadan kaldırılması hedefleniyor.

CPM Yazılım’ın Başkanı Recep Palamut, projenin yazılım sektörü için bir dönüm noktası olduğunu belirterek, “Pardus işletim sistemi ile yerli yazılım kullanımı zorunluluğu, Türk yazılımını da dünya ülkeleriyle yarışacak hale getirecek. Şu anda ülkemizde birçok hastane ve kurumda Pardus kullanılmaya başlandı. Yerli işletim sistemi Pardus açık kaynaklı bir yazılım olduğu için virüs ve benzeri zararlı dosyaların bulaşma ihtimali de ortadan kalkıyor. Pardus yerli işletim sistemi ülkemizin imza attığı başarılı işlerden biri olacağına inanıyoruz” dedi.