Ekonomi Son 1 ayda 1.9 milyar dolarlık kaynak

Son 1 ayda 1.9 milyar dolarlık kaynak

26.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye İş Bankası, son 1 ayda 1.9 milyar dolar yurtdışı kaynak sağladı. Banka açıklamasına göre, Türkiye İş Bankası 23 Eylül’de aldığı yaklaşık 1.1 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisinin ardından, geçen hafta da uluslararası piyasalarda 600 milyon dolar tutarında 5.5 yıl vadeli tahvil ihraç etti.

Son 1 ayda 1.9 milyar dolarlık kaynak

Türkiye dışında yerleşik yatırımcılara satılan tahvilin kupon faiz oranı ve getirisi yüzde 5.5 olarak gerçekleşti. Bu ihraç, 15 Temmuz darbe girişimi ve yatırım yapılabilir ülke notunun kaybedilmesi sonrası Türkiye’de özel sektör tarafından gerçekleştirilen ilk eurotahvil ihracı olma özelliği taşıyor. İş Bankası bu yılın nisan ayında da 5.5 yıl vadeli eurotahvil ihraç etmiş, tahvilin getirisi yüzde 5.473 olarak gerçekleşmişti. Bu iki ihracın getirilerinin neredeyse aynı olması, yatırım yapılabilir ülke notunun kaybedilmesine rağmen eurotahvil piyasasındaki borçlanma maliyetlerinde bir değişim olmadığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Uygun maliyetle borçlanıyoruz

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Ertürk, son dönemde yurtdışından sağlanan finasmanla ilgili olarak şunları kaydetti:

“Sendikasyon, seküritizasyon ve eurotahvil ihracı yoluyla son bir aylık dönemde yurt dışından yaklaşık 1.9 milyar dolar tutarında kaynak sağladık. Yılın 10 aylık döneminde ise bu tutar 4.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. 15 Temmuz’da yaşanan menfur olaylar ve yatırım yapılabilir ülke notunun kaybedilmesi, ülkemize yönelik kaynak girişinde ve maliyetinde belirgin bir kötüleşmeye neden olmadı. Türk bankalarının yurt dışından fon sağlama kabiliyeti her koşulda yüksek. Bankalar vadesi gelen sendikasyon kredilerini bir sorunla karşılaşmadan yenileyebiliyor. Halen sektörde sendikasyon kredilerinde ortalama yenileme oranı yüzde 95 civarında. Maliyetinde ise küçük sayılabilecek bir artış yaşandı.”