Ekonomi Birlik, dernek ve vakıflara EYT kredisi müjdesi

Birlik, dernek ve vakıflara EYT kredisi müjdesi

05.08.2023 - 06:56 | Son Güncellenme:

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasının ardından, kıdem tazminatı ödemeleri artan işletmelere sağlanan kredi olanaklarından, kar amacı gütmeyen kurumlar da yararlanabilecek. Vakıf, vakıf üniversitesi, dernek ve bağlı şirketleri ile ticaret ve sanayi odaları, meslek örgütleri ve birlikler de Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kıdem tazminatı kredisi çekebilecek.

Birlik, dernek ve vakıflara EYT kredisi müjdesi

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Milliyet’in aldığı bilgiye göre, EYT yasasının çıkmasıyla birlikte yüzbinlerce çalışan, emeklilik için işyerlerinden ilişik kesme işlemlerini başlatırken, işverenler de işçiler için biriktirmesi gereken kıdem tazminatları için finansman arayışına girdi. KOBİ’lerin kıdem tazminatı kaynaklı finansman ihtiyaçları için KGF destekli kredi programı devreye alınırken, ticari olmayan statüdeki kuruluşlar ise kıdem tazminatı ödemesinde sıkıntı yaşamaya başladı. Bu kapsamda esnaf odaları da KOBİ’lere sağlanan KGF destekli kredi uygulamasından yararlanmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na başvurdu. Kredi talepleri, Halk Bankası’na da iletildi.

Haberin Devamı

ODALARA YAZI GİTTİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı ise 2016 yılında çıkarılan “Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteğine İlişkin Karar” kapsamında yürürlüğe alınan EYT Destek Paketi’ne işaret etti. Bakanlık, EYT Destek Paket’inde yapılan değişiklik ile vakıf, vakıf üniversitesi, dernek ve bu tüzel kişiliklere bağlı iktisadi işletmeler ile tüzel kişiliği haiz ticaret ve sanayi odaları, meslek örgütleri ve birlikler gibi kuruluşların söz konusu paketten yararlanmasına imkan sağlandığını bildirdi. Bakanlık yazısı esnaf odalarının yanı sıra Ticaret Bakanlığı’na da iletildi.

Önümüzdeki dönemde, esnaf oda ve birliklerinin kıdem tazminatlarına ilişkin kredi taleplerinin de başta Halk Bankası ve diğer kamu bankaları olmak üzere, kredi veren kuruluşlar tarafından değerlendirilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

KOBİ’LERE VERİLMİŞTİ

EYT yasasının çıkmasının ardından, arka arkaya gelen emeklilik talepleri nedeniyle özellikle kıdem tazminatını önceden havuzda toplamayan KOBİ’ler ödeme zorluğuna düşerken, Hazine destekli kredi paketi devreye alındı. Tazminat dışında bir alanda kullanılamayan KGF garantili kredilerle, kıdem tazminatı ödemeleri doğrudan emekli olacak çalışanların hesabına yatırılıyor. Kredi kefaletinde üst limit, KOBİ’ler için 10 milyon lira, büyük işletmeler için 20 milyon lira olarak belirlendi. Bakanlığın kararıyla bu kredi de kar amacı gütmeyen kuruluşları kapsayacak şekilde genişlemiş olacak.