Ekonomi Son dakika: Ve resmen başladı! Bundan sonra ABD ürünlerinin ithalatına...

Son dakika: Ve resmen başladı! Bundan sonra ABD ürünlerinin ithalatına...

26.06.2018 - 12:15 | Son Güncellenme:

Aralarında pirinç, alkollü içecekler, yaprak tütün, binek otomobil, güzellik veya makyaj malzemelerinin bulunduğu ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatına ek mali yükümlülük getirildi.

Son dakika: Ve resmen başladı Bundan sonra ABD ürünlerinin ithalatına...

ABD'nin demir-çelik ve alüminyum ithalatında uyguladığı ek vergilere karşı Amerikan ürünlerinin ithalatında uygulanmasına karar verilen ek gümrük vergisi yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu'nun kararına göre, ABD'den ithal edilecek otomobillere ek yüzde 60 vergi gelecek. Amerika'dan ithal alkollü içkiler de Türkiye'ye yüzde 70 vergi zammıyla girecek.

Haberin Devamı

ABD tarafından 23 Mart 2018 tarihinde ulusal güvenlik gerekçesiyle "Section 232" uygulaması kapsamında demir-çelik ithalatında yüzde 25, alüminyum ithalatında yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulamaya koyulmuştu. Bu uygulamaya karşı Türkiye, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Önlemleri Anlaşması uyarınca istişare talebinde bulundu ancak ABD'den olumsuz yanıt aldı.

22 üründe 266.5 milyon dolar ek vergi

ABD'nin olumsuz yanıtı üzerine harekete geçen Türkiye, gümrük misillemesi kararı aldı. Türkiye, 22 Mayıs'ta DTÖ Mal Ticareti Konseyi'ne yaptığı bildirimde, ABD'nin Türkiye'ye karşı aldığı önlemlere eşdeğer olacak şekilde 22 ürün grubunda ek gümrük vergisi uygulayacağını bildirdi. Ek gümrük vergisi için, ABD'ye Türkiye'nin demir-çelik ve alüminyum ihracatına getirilen ek vergi ile aynı miktara karar verildi. Bu kapsamda, Türkiye'nin 1,1 milyar dolarlık ürüne alınan 266,5 milyon dolarlık ek vergi kadar ilave gümrük vergisi getirilmesi kararlaştırıldı. Bakanlar Kurulu'nun, ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında ek mali yükümlülük uygulanmasına dair kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre ABD ürünlerinden alınacak ev vergi, ithalatta alınan gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı tahsil edilecek ve genel bütçeye gelir olarak kaydedilecek.

Haberin Devamı

21 Haziran'dan itibaren geçerli olacak karara göre, ithalatında ek mali yükümlülük tahsil edilecek bazı ABD menşeli ürünler ve uygulanacak oranlar şöyle:

- Alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 80'den az olan tağyir edilmemiş etil alkol; damıtım yoluyla elde edilen alkollü içkiler, likörler ve diğer alkollü içecekler yüzde 70,
- Pirinç yüzde 25,
- Tütün yüzde 30,
- Taşkömürü yüzde 5,
- Makyaj malzemesi
- Binek otomobilleri ve esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar yüzde 60,

Otomobile yüzde 60 ek vergi

Binek otomobillerine getirilen ek vergi, DTÖ'ye yapılan bildirimde yüzde 35 olarak belirtilmişti. Ancak dün yayımlanan kararda, ek vergi oranı yüzde 60 olarak kayda geçti. Düzenlemeyle 21 Haziran itibarıyla başlatılan ithalat işlemleri için Amerikan araçlarına ek yüzde 60 gümrük vergisi uygulanacak. Karara uymayanlara, ilave gümrük vergisinin iki katı kadar ceza kesilecek. Yüklemesi yapılan ürünler ise kapsamda değil.

Haberin Devamı