Ekonomi Son on yılın en fazla kazanan CEO'su Larry Ellison

Son on yılın en fazla kazanan CEO'su Larry Ellison

28.07.2010 - 10:09 | Son Güncellenme:

Küçücük bir bebekken evlat edinildi, annesini 48 yaşına kadar tanımadı ama...

Son on yılın en fazla kazanan CEOsu Larry Ellison

Oracle CEO'su Larry Ellison son on yılın en fazla kazanan CEO'su. Ellison şirketinin değerini üçe katlayarak ortaklarına da kazandırdı.
Annesini 48 yaşına kadar tanımayan, kendisini daha küçücük bir bebekken evlat edinen Chicagolu bir çiftin elinde büyüyen Oracle CEO'su Larry Ellison trajik bir hayat yolculuğundan koca bir başarı hikayesi çıkardı. Bilişim dünyasına Amerikan İstihbarat Servisi'ne (CIA) veritabanı programı tasarlayarak giren Ellison, son 10 yıl içinde düyanın en fazla para kazanan şirket CEO'su oldu. 1977'de kurduğu bilişim şirketi Oracle'ı son olarak 2009'da krizde darbe almış rakibi Sun Microsystems'i de satın alarak iyice büyüten 56 yaşındaki Ellison, 2000'den bu yana tam 1.84 milyar dolar kazandı.
The Wall Street Journal gazetesinin yayımladığı son 10 yılın en çok kazanan 25 şirket CEO'su listesinde açık ara birinci olan Ellison, sadece kendinin değil hissedarlarının da kazançlarını artırdı. Hırslı yapısıyla tanınan Ellison, şirket hisse değerinin de 10 yıl içinde 3'e katlanmasını sağladı. Böylece Oracle, bilişim sektörünün son yıllardaki en popüler ismi olan Apple'ın hisselerinden bile 12 kat daha fazla değer kazanmış oldu.

İkincilik Barry Diller'ın
Ellison liderliğindeki Oracle karını krize rağmen katlarken, bir başka bilişim sektörü lideri Dell son 10 yıl içinde hisse senetlerinin değerinde yüzde 66 erime ile karşılaştı.
Ellison'u en çok para kazanan CEO'lar listesnde İkinci sırada 1.1 milyar dolarla seyahat şirketi IAC/InterActive and Expedia.co CEO'su Barry Diller takip ediyor. Occidental CEO'su Rey Irani'ye ise 857 milyon dolar ödendi. iPod, iPhone derken son olarak tablet bilgisayarı iPad ile satışlarını katlayan ABD'li bilgisayar devi Apple'ın ünlü CEO'su Steve Jobs ise son 10 yılda 749 milyon dolar kazandı. Gazete şirket CEO'larının son 10 yılda kazandıklarını aldıkları maaşlar, birimler, ve satışı yasaklı hisse senedi ile hisse senedi opsiyonları üzerinden hesapladı.
Araştırma sonuçlarında bakıldığında ise en iyi parayı kazanan şirket CEO'larının kendi şirketlerinin hisse değerlerini de doğru orantılı olarak artırdıklarını gösteriyor. Bir anlamda yüksek gelir CEO'yu motive ediyor, bu motivasyon da şirket genelin genel performansına yansıyor. Ancak bu önerme krizde adı geçen Wall Street şirketleri için geçerli değil. Nitekim gazetenin dünyanın en çok kazanan CEO'ları listesinin ilk 25 sırasındaki CEO'nun temsil ettiği şirketlerin 7'si ise yatırımcısına kan kaybettirdi. 25 kişinin yer aldığı bu listede iki yıldır dünyayı kasıp kavuran küresel krizin sorumlusu olarak görülen finans şirketlerini CEO'ları da var. Üstelik bu CEO'ların kazandıkları milyon dolarlara rağmen şirketlerinin gösterdiği performans son 2 yıldır adeta çakılıyor.
Bunların başında ise 2008 Eylül'ünde iflas eden Wall Street devi Lehman Brothers'ın CEO'su Richard Fuld var. 10 yılda 457 milyon dolar kazanan Fuld, küresel krizin de başlangıç vuruşu kabul edilen bu büyük iflasın mimarıydı. Bir anlamda küresel krizde parmağı olduğu düşünülen ve bu nedenle kimi zaman istifa eden kimi zamansa işinden kovulan Wall Street CEO'ları her şekilde cebini doldurarak yine karlı çıkan taraf oldu. Citigroup'un eski CEO'su Sandy Weill aynı süre içinde kazandığı 361 milyon dolar ile 19'uncu sırada yer alırken, krizde iflas eden Countrywide Financial şirketi CEO'su Angelo Mozilo da yer aldı.

BABASINI HİÇ TANIMADI
19 yaşında Yahuhi ve bekar bir annenin ilk çocuğu olarak dünyaya gelen Larry Ellison annesinin isteği üzerine daha küçük bir bebekken Chicago'da yaşayan büyükanne ve büyükbabasına verilmiş. Ellison 9 aylık olduğunda ise yaşlı bir çift tarafından evlat edinilmiş, ve gerçek ailesi ile olan izlerin tümü bir anda yokolmuştu. Gerçek annesinin adını bile bilmeyen Ellison babasının kim olduğunu hiç öğrenemedi. (Referans Gazetesi)