Ekonomi ‘Sondajda neticeye yaklaştık’

‘Sondajda neticeye yaklaştık’

26.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akdeniz’deki sondaj çalışmalarının ilk sonuçlarının geldiğini açıkladı. Dönmez, “Akdeniz’deki sondaj çalışmalarında 1-2 hafta içinde 5 bin 500 metreye ineceğiz ve böylece petrol ve gaz var mı yok mu bunu teyit edeceğiz. Bu çalışmaları kendi platform ve personellerimizle yapıyoruz. Dışarıdan bu hizmeti alsaydık, iki katı maliyetle yüz yüze kalacaktık” dedi.

‘Sondajda neticeye yaklaştık’

2. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde konuşan Dönmez, ikinci sondaj gemisinin de tersaneye ulaştığını belirterek, “Onun da bazı bakım çalışmaları olacak. Her iki gemimizle sondajlarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yerlileştirme çalışmaları kapsamında Türkiye’nin doğal gaz arama çalışmalarına hız verdiğini belirten Dönmez, son dönemde Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri dikkatle izlediklerini ifade etti.

5-6 yıldır bölgedeki sismik araştırmalara devam ettiklerini kaydeden Dönmez, “Oradaki binlerce veriyi tek tek analiz ediyoruz ki, potansiyeli olan bölgeleri belirleyelim. Hedef noktasına varmak üzereyiz” dedi.

Kömürde üretim artışı

Zonguldak’ta 1.5 milyar tonluk taş kömürü rezervi olduğunu belirten Bakan Dönmez, üretimin de yıllık 1.5 milyon ton seviyesinde olduğunu ve burada üretim artışı hedeflediklerini kaydetti. Bakan Dönmez, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında da son 15 yılda sessiz bir devrim yaşadığını belirtti.

Haberin Devamı

Lisanssız enerji üretimine 7 bin başvuru olduğunu hatırlatan Dönmez, çatısına güneş enerjisi santrali kurmak isteyen vatandaşlar için aylık mahsuplaşmayla ilgili düzenlemelerin üzerinde çalışıldığını ve kendi elektrik ihtiyaçlarını tamamen karşılamak isteyen sanayi kuruluşları için de lisanssız güneş enerjisindeki bir megavatlık kapasite sınırında bir esnekliğe gidebileceklerini bildirdi.

Boron yok sattı

Boron temizlik ürününün satışlarına da değinen Bakan Dönmez, “BORON satışlarına yetişemiyoruz, üretim kapasitesini iki kata kadar çıkardık. Bulaşık temizliği için de talep geldi. talebi karşıladıktan sonra ihracat imkanlarını değerlendireceğiz” dedi.