Ekonomi Sosyal çalışmacılar da mesai saati dışında iş yapabilecek

Sosyal çalışmacılar da mesai saati dışında iş yapabilecek

22.07.2012 - 11:27 | Son Güncellenme:

Danıştay, sosyal çalışmacıların mesai saati dışında iş yapmalarının engellenmesinin hak ve adalet ilkesine uygun olmadığı sonucuna vardı

Sosyal çalışmacılar da mesai saati dışında iş yapabilecek

Danıştay, sağlık hizmetleri sınıfında yer almalarını gerektirecek nitelikte görevler yürüten ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda sağlık hizmetleri sınıfında sayılan sosyal çalışmacıların, mesai saati dışında iş yapmalarının engellenmesinin hak ve adalet ilkesine uygun olmadığı sonucuna vardı.

Aksaray Devlet Hastanesi’nde sosyal çalışmacı olarak görev yapan Türk Sağlık-Sen Aksaray Şube Başkan Yardımcısı Yılmaz Şahin, mesai saatleri dışında özel sağlık kurumlarında çalışma istemiyle Aksaray Valiliği’ne başvurdu. Valilik, Yılmaz’ın istemini reddetti.

Yılmaz da Valiliğin redde ilişkin işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Aksaray İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

İdare Mahkemesi, davacının meslek sanatını mesai saatleri dışında serbestçe icra edebilme imkanı tanıyan mesleğiyle ilgili özel bir kanun bulunmadığından, tesis edilen işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davayı reddetti.

İdare Mahkemesi kararının temyiz edilmesi üzerine dosya, Danıştay 12. Dairesi’ne geldi.

Daire, İdare Mahkemesi’nin kararını oy birliğiyle bozarak, yeniden bir karar verilmek üzere Aksaray İdare Mahkemesi’ne gönderdi.

Danıştay 12. Dairesi’nin kararında, olay tarihinde yürürlükte bulunan 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun’da, özel kanunlara göre meslek ve sanatlarını serbest olarak icra etme hak ve yetkisine sahip olanların, istedikleri takdirde öngörülen tazminat hakkından yararlanmamak şartıyla mesai saatleri dışında serbest olarak çalışabileceklerinin öngörüldüğü belirtildi.

Kararda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda da serbest olarak mesleklerini icra edebilecek tabip, diş tabibi, hemşire ve sağlık memurları yanında yükseköğrenim görmüş sosyal çalışmacıların da sağlık hizmetleri sınıfında sağlık personeli olarak sayıldığı kaydedildi.

2386 sayılı Kanun’da sağlık hizmetleri sınıfında yer alan bazı meslek mensuplarının özel kurumlarda veya kendi iş yerlerinde çalışabileceklerinin ifade edildiği, sosyal çalışmacılara bu kanun kapsamında yer verilmediği belirtilen gerekçede, ”Ancak, sağlık hizmetleri sınıfında yer almalarını gerektirecek nitelikte görevler yürüten ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda sağlık hizmetleri sınıfında sayılan sosyal çalışmacıların, bu haktan yararlandırılmamasının