Ekonomi SPK hatadan dönüyor

SPK hatadan dönüyor

09.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Halka açıklık oranı yüzde 5 ve altında olan şirketlerin Borsa kotundan çıkmak için çağrı fiyatı belirlemede ‘bildirimden önceki son 30 gün ortalaması’ kuralı değişiyor. Bu kuralın küçük yatırımcıya zarar vereceği yönündeki görüşler SPK’nın bu tür bir hatadan dönmesine neden oldu

SPK hatadan dönüyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), şirketlerin Borsa kotundan çıkarken, çağrı fiyatı belirlemede “Bildirimden önceki son 30 gün ortalaması” kuralını değiştirecek. SPK, “Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği” ve “Önemli Nitelikteki İşlemlere İlişkin Ortak Esaslar ve Ayrılma Hakkı Tebliği”nde değişikliklerin yapılmasını planladığını bildirdi.
Yapılan açıklamada, söz konusu tebliğlerin yürürlüğe girmesi sonrasında, Kurul’a ulaşan görüş talepleri de dikkate alınarak temel olarak ortaklıktan çıkarma hakkının kullanılmasına ilişkin sürecin belirlenmesinde azınlık ve hakim ortak arasında oluşan bilgi asimetrisinin giderilmesinin ve azınlığın fiyata itiraz hakkını sağlayacak bir mekanizma oluşturulmasının hedeflendiği ifade edildi.

Amaç adil fiyat
Açıklamada, bu düzenleme ile yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunmasını amacıyla, fiyatın adil olmadığı iddiasına bağlı olarak 5 ayrı fiyatın dikkate alınacağı belirtilerek, bunlar içinde en yüksek bedelin pay alım teklifi fiyatı ve ortaklıktan çıkarma hakkı bedeli olarak belirlenmesine imkan sağlanacağı kaydedildi.
Buna göre ortaklıktan çıkarma hakkının kullanılmasında ve şirketin borsa kotundan çıkmasında; kararın kamuya açıklandığı tarihten önceki; 30 gün, 180 gün, bir yıl içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatlarının ortalaması, hazırlatılacak değerleme raporu ve kararın kamuya açıklandığı tarihten önceki son bir yıl içinde varsa pay bedelinin tespitine yönelik yapılan işlemlere esas pay değeri karşılaştırılarak en yüksek bedel pay alım teklifi fiyatı ya da ortaklıktan çıkarma hakkı bedeli olarak belirlenecek.
Tebliğ taslaklarına ilişkin görüş ve öneriler 22 Ağustos tarihine kadar SPK’ya iletilebilecek. Yürürlükte olan tebliğ ile şirket paylarının yüzde 95’ine sahip olan ortaklar, bildirim yapmaları halinde bildirimden önce borsadaki son 30 günde oluşan ağırlıklı ortalama fiyatlarının ortalamasını çağrı fiyatı olarak belirleyebiliyorlardı. Bu tebliğin yürürlüğe girmesinin ardından Alternatifbank, T. Demirdöküm, Petrol Ofisi OMV, Eczacıbaşı Yapı ve Mutlu Akü borsa kotundan çıkmak için işlemlere başlamıştı.

BIST’ten çıkma sırası
Bu arada SPK’nın borsa kotundan çıkma ile ilgili yeni düzenlemesi 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girmişti. Borsada 25 şirketin halka açıklık oranı yüzde 5 ve daha düşük. SPK’nın mevcut tebliği, şirketlere borsadan çıkmak için avantaj getirirken, 30 günlük fiyat ortalamasının küçük yatırımcıya zarar vereceği iddia ediliyordu.
Teblig’in ardından şirketlerin BIST’ten çıkmak için sıraya girmesi, yatırımcıların borsaya olan güvenini zedeleyeceğini gündeme getirmişti. SPK da, bu konudaki görüşleri dikkate alarak yeni bir düzenleme yoluna gidiyor. Analistler, SPK’nın bu adımını olumlu karşıladı.

Haberin Devamı

SPK hatadan dönüyor