Ekonomi Spor kulüplerine süper teklif: 42 taksitte borç öde

Spor kulüplerine süper teklif: 42 taksitte borç öde

31.12.2010 - 02:40 | Son Güncellenme:

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 30 maddesi kabul edilen Torba Tasarı’da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine spor kulüplerine borçlarını 7 yıl içinde 42 taksitte ödemede kolaylığı getirildi

Spor kulüplerine süper teklif: 42 taksitte borç öde

Tasarıdaki değişiklikle esnafın duvarına vergi levhası asma zorunluluğu kaldırıldı. Tasarı’ya, daha önce yatırım indirimi istisnasından yararlanan gemi ve yat sahiplerini ilgilendiren vergi affı konuldu. Uygulamanın “adrese teslim” olduğunu savunan muhalefet, teşvik alan gemi sahiplerinin listesini istedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gece geç saatlere kadar süren görüşmelerde torba tasarıda bir dizi değişiklik gerçekleştirildi. Kulüpler Birliği Başkanı Aziz Yıldırım’la görüşmesinin ardından Başbakan Erdoğan, spor kulüplerine borçlarına ödemede kolaylığı getirilmesi talimatı verdi. Bu doğrultuda tasarıda yapılan değişiklikle, spor kulüplerinin vergi ve sosyal güvenlik prim borçları dahil olmak üzere devlete olan tüm borçlarını iki ayda bir 42 eşit taksitte ödeyebilmelerine olanak sağlandı. Normalde diğer mükellefler için 3 yıl olan borçları azami ödeme süresi dikkate alındığında, bu süre spor kulüplerinde 7 yıla çıkmış oldu. Spor kulüpleri, vadesi 7 yıla uzatılan borçları için yüzde 35 oranında faiz ödeyecek.

Esnaf levha asmayacak
Tasarıdaki bir başka değişiklikle, vergi mükelleflerinin işyerlerine levha asma zorunluluğu kaldırıldı. Buna göre, işyeri sahipleri aldikları vergi levhalarını, şirket merkezi, şubesi ve satış mağazalarına kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorunda olmayacak. Ayrıca hükümet konaklarını yapma, satın alma, kiralama ve onarımlarını yapma görevi, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden alınarak İçişleri Bakanlığı’na devredildi.

Gemi sahiplerine indirim
Torba Tasarı’ya konan madde ile Hazine Müsteşarlığı’nca düzenlenen yatırım teşvik belgelerine dayanarak inşa edilip, satın alınan gemi ve yatlara ilişkin harcamalar üzerinden yatırım indirimi istisnasından yararlanan mükelleflere bir kolaylık daha sağlanacak.
Tasarının kamu alacaklarını yapılandırma ile ilgili, “Diğer alacaklar ve çeşitli hükümler” bölümüne bir fıkra halinde konan düzenlemeye göre, bu düzenleme dahilindeki yatırımcılardan, tasarının yasalaşmasından önceki dönemler de dahil olmak üzere, bu kapsamda tarhiyat (vergilendirme) yapılmayacak, yapılanlardan, varsa açılmış davalardan feragat edilmesi kaydıyla vazgeçilecek.
Söz konusu madde, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda muhalefetin tepkisini çekti. Düzenlemenin adrese teslim olduğunu öne süren CHP’li milletvekilleri Ak Parti’ye yakın isimlerin uygulamadan faydalanacağını öne sürdü.
CHP, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten, daha önce bu kapsamda yatırım teşviklerinden yararlanan gemi sahiplerinin listesini istedi. Şimşek ise Hazine’nin gemileri, “sermaye aracı” olarak kabul ettiğini, bu kapsamda teşvik kapsamına aldığını belirterek, Hazine ile bakanlığının bu konuda farklı uygulaması olduğunu kaydetti. Şimşek, gemi teşviki alanların açıklanmasına ise sıcak baktığını söyledi.
Torba Tasarı’ya alt komisyonda yapılan ek ile, kamu ve özel finansal kurumlar, Merkez Bankası’ndan Türkiye Bankalar Birliği’ne (TBB) devredilecek olan Risk Merkezi’ne talep ettikleri kişisel bilgileri vermekle yükümlü kılındı. Tasarının yasalaşması halinde; vatandaşların elektrik, doğalgaz, su, sabit ve cep telefonu aboneliği bilgileri Risk Merkezi’ne bildirilecek ve bu borçlu kişiler kara listeye girebilecek, kredi alması engellenebilecek.