Ekonomi Steve Jobs’ın oğlu babası için yatırımcı oldu

Steve Jobs’ın oğlu babası için yatırımcı oldu

07.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Apple’ın kurucusu Steve Jobs’ın oğlu Reed Jobs babasını hayattan koparan kansere yönelik tedavilere yatırım yapmak için bir risk sermayesi şirketi kurdu.

Steve Jobs’ın oğlu babası için yatırımcı oldu

New York Times Gazetesi’nin haberine göre Steve Jobs ve Laurene Powell Jobs’un 31 yaşındaki oğlu Reed Jobs, gazeteye verdiği röportajda, babasına kendisi 12 yaşındayken kanser teşhisi konduğunu, bunun ardından 15 yaşındayken Stanford’da bir yaz stajıyla başlayarak onkolojiye odaklanmaya karar verdiğini anlattı.

Haberin Devamı

Reed Jobs, “Ben Stanford’da üniversitedeyken babam kansere yenik düştü. Tıp öncesi eğitimi görüyordum. Doktor olmak ve insanları kendim iyileştirmek istiyordum. Babamı kaybettikten sonra ise doktorluk yapmam zor gözüktü” dedi.

 

TIP ALANINA GERİ DÖNDÜ!

Habere göre babasının ölümünün ardından tıp eğitimine ara veren, nükleer silah politikasına odaklanarak tarih alanında uzmanlaşmaya başlayan Reed Jobs yüksek lisansını tamamladıktan sonra ise tıp alanına geri döndü. Jobs, annesi tarafından kurulan iş ve hayır kurumu Emerson Collective’te sağlıktan sorumlu genel müdür olarak çalışmaya başladı. Emerson’ın şirketlere yatırım yapan ve laboratuvarlara hibe veren sağlık hizmetleri bölümünü yöneten Jobs’ın adımları, sonunda, ebeveynlerinin evlendiği milli parka atıfta bulunan Yosemite şirketinin kurulmasına ilham verdi. New York Times Yosemite’nin Emerson Collective’ten doğan bir girişim olduğuna dikkat çekti. Şirket, risk sermayedarı John Doerr, Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi, Rockefeller Üniversitesi ve M.I.T. gibi yatırımcılardan ve kurumlardan 200 milyon dolar topladı. Jobs, kariyer yolculuğu hakkında şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Hiçbir zaman risk sermayedarı olmayı istemedim. Ama bir şeyi kuluçkaya yatırdığınızda, nelerin bunun parçası olacağı, hangi yöne gideceği ve bilimsel odağın ne olacağı konusunda muazzam bir fark yaratabileceğimizi fark ettim.”

Habere göre Yosemite farklı bir işletim modeline sahip olacak. Firma kâr amacı güden bir yol izleyecek, ancak aynı zamanda bilim insanlarına bağış yapmak için bağışçı tavsiyeli bir fonu olacak. Bu ikili yapının inovasyon için verimli bir ortam yaratacağını söyleyen Jobs bilim insanlarına koşulsuz hibe verilince, birçoğunun, araştırmalarını ticarileştirmeye başladıklarında, girişim sermayesi için büyük olasılıkla Yosemite’e yöneleceklerini söyledi.