Ekonomi Stratejik sektörde ‘yatırım’ için çağrı

Stratejik sektörde ‘yatırım’ için çağrı

23.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Sektörün stratejik sektör olarak kabul edilmesi gerekiyor. Öngörülebilir bir yatırım ortamı oluşturarak sektör gelirlerinin sürdürülebilir olması sağlanmalı” dedi.

Stratejik sektörde ‘yatırım’ için çağrı

Vodafone, Türkiye’nin dijitalleşme vizyonu ve elektronik haberleşme sektörü stratejisine yönelik önerilerden oluşan bir rapor yayınladı. Raporda, telekomünikasyon sektöründe yatırımların devamlılığı için sektörün stratejik sektör olarak kabul edilmesi ve bir yatırım reformu gerçekleştirilmesi gerektiği belirtiliyor. 

Haberin Devamı

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Son 17 yılda yaptığımız yatırımın reel değeri 157.6 milyar TL’yi aştı. Bu süreçte Vodafone’un gerçekleştirdiği toplam yatırım, Türkiye’nin çektiği yabancı yatırımın yüzde 4.6’sına denk geliyor. Vodafone ekosistemi olarak, sadece 2022-2023 mali yılında Türkiye GSYH’sine 68 milyar TL’lik katkı sağladık. Vodafone’da yaratılan her 1 TL’lik katma değer, Türkiye ekonomisinde yaklaşık 2,3 TL’lik katma değer yaratıyor” dedi.

Fiber vurgusu 

Raporda sektörün hak ettiği stratejik öneme kavuşması, sektörde yatırımların sürdürülebilirliğini tehdit eden yatırım maliyeti ve gelirleri arasındaki dengesizliğin giderilmesi için önerileri paylaştıklarını kaydeden Aksoy, şöyle konuştu: “Ülkemizin kalkınması bakımından kritik role sahip elektronik haberleşme altyapılarının yaygınlaştırılarak dijital dönüşümün hızlandırılması için uzun vadeli hedefleri de kapsayan bir stratejik plan dahilinde hareket edilmesi önem arz ediyor.”

Haberin Devamı

Sektörün ayakta kalması ve yatırımların devamlılığı için sektörün stratejik sektör olarak kabul edilmesi ve bir yatırım reformunun gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Aksoy, “Öncelikle öngörülebilir bir yatırım ortamı oluşturarak sektör gelirlerinin sürdürülebilir olması sağlanmalı. 5G frekans tahsislerinin yapılması, teknoloji dönüşümüne ilişkin yatırımlarımız açısından çok kritik. Fiber yatırımı tek şirkete bırakılacak bir iş değil, tüm hanelere fiber götürülmesi mevcut yatırım hızıyla 2050’yi bulacak. Bunun için altyapı kurulum mevzuatının iyileştirilmesi, fibere erişim koşullarının sektördeki tüm oyuncuların adil fiyat ve hizmet kalitesi seviyesinde hizmet sunmasını sağlayacak düzeye getirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ise fiber konusunda bir reforma ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Burada önceliklendirilmiş bir kamu politikası bekliyoruz, hem yatırım hem de erişim anlamında” dedi.

‘Yapısal değişiklikler hayata geçirilmeli’

Engin Aksoy, “Ülkemizin dijitalleşme yolculuğunda uluslararası rekabeti yakalaması için yatırımların hızlanması şart. Yatırımların hızlanabilmesi için de sektörde öngörülebilir ve adil bir yatırım ortamı tesis edilmesi gerekiyor. Bunun için sektörde aksak rekabetin ortadan kaldırılması ve yatırımların artması için yapısal değişikliklerin hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.