Ekonomi Su geri kazanımı için 90 milyon TL yatırım

Su geri kazanımı için 90 milyon TL yatırım

19.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB), atık su arıtma tesisinden deşarj edilen suyu üretimde tekrar kullanmak için 2017 yılında başladığı ve 90 milyon TL yatırım yaptığı projelerini tamamladı. Bu çevreci yatırım ile suyun yüzde 40’ı geri kazanılıyor

Su geri kazanımı için 90 milyon TL yatırım

EKONOMİ SERVİSİ

Haberin Devamı

Küresel ısınmanın etkisiyle susuzluk ve kuraklık sorununu şiddetli yaşayacak bir bölgede bulunan Türkiye’de, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB), sanayide kullanılan suyun geri kazanılıp yeniden üretime sokulması konusunda önemli bir yatırıma imza attı. Katılımcıların yüzde 68’ini tekstil sektörü firmalarının oluşturması nedeniyle bölgede yılda 15 milyon metreküp su kullanılıyor. DOSAB su arz güvenliğini çevreci bir şekilde sağlamak amacıyla 2017 yılında projelerini uygulamaya koydu.

DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Özsoy, 2007 yılında kurulan günlük 70 bin metreküp gün kapasiteli DOSAB Atıksu Arıtma Tesisi’nde son 4 yıl içinde iki etap halinde su geri kazanımına dönük yatırımlarını tamamlamak üzere olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

6 milyon metreküp

“Atıksu arıtma tesisimizden deşarj ettiğimiz suyu proseste yeniden kullanmak için ters ozmoz tesisi kurmak gerekiyor” diyen Özsoy, süreci şöyle anlattı:

“Ancak bölgemizdeki boyahanelerin atık sularının yapısı gereği arıtma tesisi çıkış suyunu ters ozmoz tesisine vermek verimli olmayacaktı. Bu durumu çözmek için ülkemizde arıtma ve su geri kazanımı konusunda önde gelen profesörler önderliğindeki ekibimiz ile arıtma tesisimizi yeniden dizayn ettik. Buna göre arıtma tesisimizde prosesi, biri günlük 67 bin 500, diğeri 25 bin metreküp olmak üzere ikiye bölüp kapasiteyi arttırdık. 25 bin metreküplük arıtma tesisinden çıkan arıtılmış suyu, Membran Biyoreaktör (MBR) tesisimize aldık. MBR tesisinden çıkan suyun yüzde 70’ini ters ozmoz tesisimize göndereceğiz. Ters ozmoz tesisinden çıkan su depolarımıza ve oradan da yeniden fabrikalarda üretime alınacak. Bölgemizde atık su arıtma tesisinde arıtılıp deşarj edilen yıllık 15 milyon metreküp suyun 6 milyon metreküpünü, bir başka ifadeyle yüzde 40’ını geri kazanacağız.”

Örnek entegre tesis

Başkan Özsoy, ilk etap olan MBR yatırımını 2019 yılında devreye aldıklarını, ters ozmoz tesisi birinci etabını haziran ayında, tamamını da 2021 yılı sonuna kadar hizmete sokacaklarını belirterek, “Böylelikle DOSAB bünyesinde faaliyet gösteren firmaların proseslerinde kullandıkları suyun yüzde 40’ını mevcut su kaynaklarından kullanmak yerine atık sulardan geri kazanım ile su tasarrufu sağlayacağız. Bu çerçevedeki yatırımlarımızın toplamı 90 milyon TL oldu” dedi. Özsoy, 11 hektar alandaki DOSAB Atıksu Arıtma yapısının, konvansiyonel arıtma tesisi, akışkan yataklı reaktör ile arıtma çamur yakma prosesi, membran biyoraktör prosesi ve ters osmoz prosesi ile ileri teknoloji tüm prosesleri bünyesinde barındıran Türkiye’de ilk ve örnek entegre bir tesis olacağını söyledi.

Haberin Devamı

GES yatırımı

Sıfır atık sistemi kurulumu, katı atık yönetimi, baca emisyonlarında iyileştirmeler için firmaları teşvik gibi çevre konusunda azami hassasiyetle çalıştıklarını belirten Özsoy, “Bu çerçevede 2018 yılında yaptığımız depo ve antrepo binalarının çatıları üzerine 3 adet 1 MWe gücünde Çatı Tipi Güneş Enerji Üretim Tesisi projelendirdik. 2020 yılında toplam 3 MWe gücündeki kapasiteyle yılda yaklaşık 4 milyon 100 bin kWh elektrik üretimi gerçekleştiren tesisimizi devreye aldık. Bu yenilenebilir enerji yatırımımız ile DOSAB Bölge Müdürlüğü’nün yıllık iç tüketimlerinin yarısını karşılıyoruz. Aynı zamanda da bölgedeki sanayiciye örnek teşkil eden yatırım yapmış olduk” dedi.

Haberin Devamı

Sanayinin hizmetinde

Özsoy, “DOSAB’da faaliyet gösteren firmaların depolamalarını başka alanda yaparak, üretim alanlarını genişletme amacıyla projelendirip yaptığımız depo binaları 2018 yılında tamamlandı. Her biri 1000 metrekare taban alanlı ve iki katlı toplam 18 adet çağdaş normlardaki depo sanayinin kullanımına sunuldu. 2019 yılında ise DOSAB antrepomuzu kurduk. Gemlik Gümrük İdaresi’ne bağlı A Tipi Genel Antrepoda kara ve deniz yolu ile gelen tüm ithalat ve transit ürünlerine depolama hizmeti veriyoruz. Bu iki yatırım da Bursa’da sanayi bölgeleri arasında ilk ve tek olmuştur” dedi.

Su geri kazanımı için 90 milyon TL yatırım

Ersan Özsoy

Çağdaş altyapı

Başkan Özsoy, DOSAB’ın, her türlü alt ve üst yapı yatırımlarını tamamlayan, katılımcılarına kaliteli, kesintisiz ve rekabetçi fiyatlarla hizmet üreten, sosyal tesisleri ve sosyal projeleri ile de fark yaratan bir organize sanayi bölgesi olarak, Türkiye’deki OSB uygulamasının başarılı örnekleri arasında olduğunu vurguladı. İSO Türkiye’nin En Büyük 1000 Sanayi Kuruluşu arasında 19, BTSO Bursa’nın 250 Büyük Firması arasında 43, TİM Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı arasında olan 18 firma, DOSAB’da faaliyet gösteriyor.

Haberin Devamı

Tüm bu güçlü yapının uygun bir altyapı sağlama ile mümkün olduğunu vurgulayan Başkan Özsoy, “2003 yılında bölgenin yeraltı elektrik dağıtım şebekesi, ardından doğalgaz, su, ulaşım, iletişim altyapıları tamamlandı. 2007 yılından bu yana atık su arıtma tesisimiz çalışıyor. 2012 yılı sonunda devreye alınan SCADA, Sayaç Otomasyonu, Haberleşme Sistemleri ve Alt Yapısı yatırımı ile bir organize sanayi bölgesinin ihtiyaç duyduğu tüm alt yapıyı bir merkezden izliyor ve kumandasını sağlıyoruz” diye konuştu.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi

Kuruluş yılı: 1990

Alan: 486 hektar

Sanayi parseli: 345 adet

Üretimdeki parsel:

317 adet

Faal firma sayısı: 566

Çalışan sayısı:

45.000 kişi

İhracat: 4.5 milyar dolar

Elektrik tüketimi (2020): 991 milyon kWh

Doğalgaz tüketimi (2020): 132 milyon sm3

Atıksu arıtma deşarjı (2020): 11.7 milyon m3

Yönetim

Başkan: H. Ersan Özsoy

Yönetim Kurulu: (Başkan Vekili) Levent Eski, Kemal Işık, Osman Sönmez, Burhan Çakır, Engin Ocak, Erkut Dikici.

Bölge Müdürü:

Serhat Şengül

Su geri kazanımı için 90 milyon TL yatırım

‘Sosyal sorumluluk örneğiyiz’

Başkan Ersan Özsoy, Bursa ve ülke ekonomisine önemli katma değerler yaratan DOSAB’ın, ekonomik kalkınmanın yanısıra toplumsal hayatın gelişiminde öncü rol üstlendiğini kaydetti. Özsoy, toplumun refah seviyesinin artmasına katkıda bulunacak başta eğitim ve sağlık olmak üzere, kurumsal sosyal sorumluluk projelerine son 10 yıllık süreçte 45 milyon liraya yakın bir katkı sağladıklarını belirterek, şunları söyledi:

190 KİŞİLİK KREŞ: “2015 yılından bu yana 190 öğrenci kapasiteli DOSAB Kreş ve Gündüz Bakımevi’nde hizmet veriyoruz. Bursa’daki organize sanayi arasında ilk örnek olan kreşte, bölgede çalışanların 24 - 66 ay arasındaki çocuklarına eğitim veriliyor. Yine Bursa’da ilk örnek olarak 2007 yılında açılan sosyal tesisler de bölgemizde hizmet veriyor.”

ÜNİVERSİTE BAŞARI BURSU: “2005 yılından bu yana süren DOSAB Üniversite Başarı Bursu veriyor. 2018 yılına kadar yılda 300, daha sonra 250 başarılı üniversite öğrencisi burs imkanından yararlanıyor. Bursiyerler, bölgemizdeki fabrikalarda çalışanların çocuklarından oluşuyor.”

ÖĞRENCİ YURDU: “DOSAB’ın yapımına başladığı ve 2014 yılında bölge firması Tofaş’ın katkısıyla bitirilen Fen Lisesi 2014 - 2015 eğitim - öğretim yılında açıldı. Lise Tofaş Fen Lisesi, Kapalı Spor Salonu ve 280 kişilik öğrenci yurdu da DOSAB adını almıştır.”

BURSA TASARIM VE TEKNOLOJİ MERKEZİ: “Nitelikli işgücü temini için mesleki ve teknik eğitimde Türkiye’ye örnek olacak bir proje 2005 yılında bölge sınırları içerisinde hayata geçirildi. DOSAB’ın eğitim alanı olarak tahsis ettiği 38 dönüm arazi üzerinde Bursa Tasarım Teknoloji Geliştirme Merkezi (BUTGEM) kuruldu. Burada 2009’dan bu yana BTSO ve DOSAB ortaklığı ile kurulan BUTGEM Vakfı aracılığıyla eğitimler veriliyor. BUTGEM birbiriyle bağlantılı üç eğitim bloğunda toplam 18 bin metrekare kapalı alana, tam donanımlı sınıflar ve uygulama atölyelerine sahip. Burada çeşitli branşlarda, yılda ortalama 4 bin kişiye mesleki ve teknik eğitimler uygulamalı olarak veriliyor.”

SEMT POLİKLİNİĞİ: “Osmangazi Belediyesi’nin kamulaştırdığı alanda DOSAB tarafından yapılan 2 bin 500 metrekare alanlı DOSAB Semt Polikliniği, 112 acil yardım merkezi ve 17 poliklinik odası, laboratuvar, röntgen, acil müdahale gibi bölümleri ile nitelikli sağlık hizmeti sunuyor.”