Ekonomi Sur 2 milyarlık projeyle 5 milyon turist çekecek

Sur 2 milyarlık projeyle 5 milyon turist çekecek

25.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

PKK’lı teröristlerin saldırıları sonucu ağır tahribata uğrayan Diyarbakır’ın tarihi ilçesi Sur, 2  milyar lirayı aşkın ödenekle cazibe merkezi haline getirilecek. İlçede sokak sağlıklaştırma, kentsel tasarım ve peyzaj çalışmaları ile yöresel mimariye uygun konut projelerinin uygulanmasına başlandı, tahrip olan 14 tarihi eserin restorasyonu sürüyor

Sur 2 milyarlık projeyle 5 milyon turist çekecek

Tarih boyunca 33 medeniyete ev sahipliği yapan ancak teröristlerin saldırıları sonucu büyük hasar gören Suriçi’nin cazibe merkezi haline getirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Sur Belediyesi’nce hazırlanan projeler bir bir hayata geçiriliyor. Tarihi dokuyu tehdit eden sağlıksız yapılaşma hazırlanan projelerle bertaraf ediliyor, teröristlerin saldırılarında hasar gören eserler aslına uygun şekilde onarılıyor.

5637 konut yapılıyor

PKK’lı teröristlerin saldırısı sonucu evleri zarar gören vatandaşlar için Çölgüzeli ve Üçkuyu mevkisinde TOKİ tarafından 5 bin 637 konutun yapımı sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Suriçi 229 adada yapılacak yöresel mimariye uygun 44 konutun temelleri atıldı, “İçkale Vadisi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi” ve “Kırklar Tepesi Kentsel Tasarım ve Rekreasyon Projesi” çalışmalarına da başlandı.

Alanda yapılacak her türlü müdahalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve onayı alınıyor. Tarihi dokunun korunmasına ve bozulmuş kısımlarının ise özgün yapısına kavuşturulmasına yönelik çalışmalar yapılıyor.

Restorasyon sürüyor

Adeta açık hava müzesi olan ilçede terör saldırılarında zarar gören birçok tarihi yapının eski haline kavuşturulması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla da Vakıflar Genel Müdürlüğünce yoğun çalışma yürütülüyor. Saldırılarda tahrip olan aralarında 2 kilisenin de bulunduğu 11 tarihi eser restore ediliyor. Sur’daki restorasyonlar için 40 milyon lira kullanılacak

Sur Belediyesine İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname kapsamında görevlendirilen, aynı zamanda Sur Kaymakamlığı görevini de yürüten Belediye Başkan Vekili Bilal Özkan, geçen yıl PKK’lı teröristlerin saldırıları nedeniyle ilçedeki tarihi varlıkların zarar gördüğünü, ilçe sakinlerinin büyük mağduriyet yaşadığını anımsatarak güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyon sayesinde huzur ve güvenliğin sağlandığını vurguladı.

Özkan, tarihi varlıklardaki hasarın onarımı ve halkın evlerine yeniden dönüşünün sağlanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğünün önemli projeler yürüttüklerini dile getirerek “Sur için 2 milyar lirayı aşan projeler yürütülüyor. Bu projeler sayesinde 3 yıl sonra ilçemiz cazibe merkezi haline gelecek. Sadece Türkiye’de değil, dünyada kültür, tarih ve inanç turizminin göz bebeği olacak. Hedefimiz yılda 5 milyon turist ağırlamaktır” dedi.

Haberin Devamı

Yükseklik sınırı var

Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında Suriçi’ndeki yapılar sur kodunu geçmeyecek. Maksimum yükseklikler, konut alanlarında 2 kat, ticaret alanlarında 3 kat olacak. Uygulamalar bu kapsamda yürütülecek, yüksek katlı ve dokuya uymayan kamu binaları dahil tüm binalar da yıkılacak.