Ekonomi Sürdürülebilir madende yol haritası hazırlandı

Sürdürülebilir madende yol haritası hazırlandı

26.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Sanayi Odası (İSO), sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında ‘maden, taş ve toprak ürünleri sanayi rehberini’ açıkladı. Rehberde demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre ve elektrik sektörleri enerji yoğun endüstriler olarak tanımlandı. Bu bağlamda, bu sektörlerin AB Yeşil Mutabakatı uygulamalarında ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi” kapsamında değerlendirilecek ilk beş sektör arasında yer aldığı belirtildi. Maden, taş ve toprak sanayi kapsamındaki bir sektör olan çimentonun, Türkiye’den AB’ye ihracatının önemli büyüklükte olduğuna vurgu yapıldı.

Sürdürülebilir madende yol haritası hazırlandı

Rehberde, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyum kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nda da “Milli Enerji ve Maden Politikası”na paralel olarak yıllık 1.000’er MW’lık rüzgâr ve güneş enerjisi kurulu gücü geliştirilmesi hedefinin açıklandığına ve bu doğrultuda Yeşil Tarife ile ilgili altyapı ve bilinçlendirme çalışmalarının sürdüğüne dikkat çekildi. Bu çerçevede maden, taş ve toprak ürünleri sanayi kapsamında yer alan sektörlerin ise önemli iklim ve çevresel etkileri olduğunun değerlendirildiği, küresel enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ı, su tüketiminin yüzde 25’i ve karbon salımının üçte biri binalardan kaynaklandığı göz önünde bulundurulduğunda bu sektörlerde çevresel etkileri azaltmanın önemine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

8 konu öne çıkıyor

Rehberde, maden, taş ve toprak ürünleri sanayi özelinde Avrupa Yeşil Mutabakat’ında öne çıkan 8 konu şöyle sıralandı:

- Eski ve verimli olmayan binaların yenilenmesi ve bu yenileme işlemleri sırasında ise döngüsel ekonomiye katkısı olacak materyal kullanılması.

- “Pasif Bina” standartlarının geliştirilmesi ve mevcut binaların enerji verimliliğinin artırılması.

- Binaların enerji performanslarının iyileştirilmesi.

- 2030 yılına kadar enerji kaynaklarının yüzde 32’sinin yenilenebilir enerjiye dönüştürülmesi.

- Sınırda karbon vergisi ile oluşabilecek karbon nedenli maddi yükler.

- Düşük karbon endüstrileri, bulut tabanlı endüstri uygulamaları.

- Atık ve plastik kullanımının azaltılması, döngüsel ekonomiye geçiş.

Haberin Devamı

- Üretimde tehlikeli kimyasalların kullanımının önlenmesi.