Ekonomi Suriye geri adım atmazsa Türkiye de önlem alacak

Suriye geri adım atmazsa Türkiye de önlem alacak

04.01.2009 - 12:17 | Son Güncellenme:

Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal

Suriye geri adım atmazsa Türkiye de önlem alacak

Suriye’nin akaryakıt almadan kendi topraklarını transit geçen araçların yakıt depolarını sınır kapısında mühürlememe ve akaryakıt fiyat farkı tahsil etme uygulamasından geri adım atmaması Türkiye’yi de harekete geçirdi. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, sorunun çözümü için Suriye Devlet Bakanı Beşar Esad dahil olmak üzere tüm üst düzey görüşmelerde konunun gündeme getirildiğini ancak Suriye’nin “uygulama sadece Türk araçları için değilö karşılığını verdiğini bildirdi. Tüzmen “Suriye’nin taleplerimize olumlu yaklaşmaması durumunda mütekabiliyet de dahil gereken tüm önlemler alınacakö dedi.
Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin’in Suriye ile yaşanan akaryakıt araçlarının transit geçişiyle ilgili soru önergesini yanıtladı. Tüzmen, Suriye’nin maliyetleri önemli ölçüde sübvanse ederek ülkesinde akaryakıtın uluslar arası fiyatların çok altında satılmasını sağladığını ve sübvanse edilen akaryakıtın yurtdışında kullanılmasını engellemek amacıyla da çeşitli düzenlemeler yaptığını bildirdi.

“BEŞAR ESAD’A DA İLETİLDİ TAKİPTEYİZ"
Suriye’nin son olarak Temmuz 2008’de, komşu ülkelere geçen kamyonlardan akaryakıt fiyat farkı tahsil edilmesi ve akaryakıt almaksızın ülke topraklarını transit geçecek olan araçların yakıt depolarının sınır kapısında mühürlenmesi uygulamasına son verilmesini içeren bir düzenlemeye gittiğini ifade eden Bakan Tüzmen şu bilgileri verdi:
“Özellikle Suudi Arabistan’dan ucuz akaryakıt satın alarak Suriye’den ayrıca akaryakıt almadan bu ülkeyi transit geçmek isteyen araçlarımızın depolarının mühürlenerek transit geçmelerine imkan sağlanması amacıyla Suriye makamları nezdinde başta Karma Ekonomik Komisyonu toplantıları olmak üzere üst düzeyde girişimlerde bulunulmuştur. Son olarak 12-13 Ekim 2008 tarihleri arasında Şam’da düzenlenen Türkiye-Suriye Karayolu Ulaştırma Teknik Komitesi toplantısında gündeme getirilmiş ve Suriye topraklarından akaryakıt almayan Türk araçlarından sınır kapılarında akaryakıt fiyat farkının alınmaması talep edilerek söz konusu talebimiz protokol metnine geçirilmiştir. Suriye tarafı ise bu uygulamanın sadece Türk araçlarına değil Suriye plakalı olanlar da dahil olmak üzere tüm ülke araçlarına yönelik olduğunu bildirmiştir. Söz konusu husus Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad dahil olmak üzere tüm üst seviye görüşme ve temaslarda gündeme getirilerek sürekli takip edilmektedir.ö

“MÜTEKABİLİYET ESASI UYGULANABİLİR"
Suriye’nin uygulamalarına rağmen, Suriye araçlarının Türkiye’den transit geçişlerinde talep etmeleri halinde akaryakıt depolarının mühürlendiğini vurgulayan Bakan Tüzmen “Suriye tarafının ülkemiz taleplerine olumlu yaklaşmaması durumunda, ülkemizin menfaatlerini korumak üzere mütekabiliyet de dahil olmak üzere alınması gereken tüm önlemlerin yetkili kuruluş olan Ulaştırma Bakanlığımızın koordinasyonunda değerlendirmeye alınması uygun görülmektedir" dedi.