Ekonomi Suriye’ye tam saha baskısı

Suriye’ye tam saha baskısı

08.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye’den gelen mallara yüzde 30 vergi konulacağını açıkladı. Suriye’nin serbest ticaret anlaşmasını askıya aldığını deklare ettiğini söyleyen Yazıcı, “Bunun anlamı Dünya Ticaret Örgütü’nün belirlediği oranda vergi uygulayacağım demek. Bu bazı ürünler açısından yüzde 30 gümrük vergisi” dedi.

Suriye’ye tam saha baskısı

Suriye’nin, ülkeye giriş yapan ya da transit geçişle körfez ülkelerine mal götüren Türkiye plakalı araçlarla ilgili geçiş ücretlerini yükselteceğini hatırlatan Yazıcı “Bu uygulamalara karşılık körfez ülkelerine yapılacak sevkıyatlarla ilgili alternatif çalışmalarımız var. İskenderun limanından Akabe’ye sevkıyat, ro-ro seferlerini başlatmak bunlardan birkaçı. Bunları kanaldan geçiş ücretlerini düzenleyerek devreye koyacağız” dedi.

‘Dört alternatif var’
Suriye’nin tavrıyla ilgili değerlendirme yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ise “Suriye’yi bypass etmemiz bizim için çok kolaydı. Bunu tercih etmedik, transit ticaretiyapalım, ekonomileri para kazansın istedik. İskenderiye, Beyrut, Irak üzerinden Ürdün gibi üç alternatifimiz var. Uğraşsak dördüncü olarak Süveyşi de ortaya çıkarırız” dedi.
Serbest ticaret anlaşmasını askıya alarak 5 gündür sınırda beklettiği tırlara önceki akşam itibariyle geçiş izni çıkaran Suriye sıfıra yakın olan gümrük vergileri Suriye tarafından yüzde 30’a yükselttiğini açıklamıştı.