Ekonomi Sürpriz karar Telsim'i hatırlatıyor

Sürpriz karar Telsim'i hatırlatıyor

03.09.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şirket zarardan kâra geçti

Sürpriz karar Telsimi hatırlatıyor





Financial Times Gazetesi, Turkcell'in Türk ortaklarının olağanüstü genel kurul çağrısının, yabancı ortak TeliaSonera'nın etkisini hafifletme amacıyla yapıldığını ileri sürdü. Yapılan olağanüstü genel kurul çağrısının yabancı ortak TeliaSonera için "sürpriz" olduğunu yazan gazete, şirketin Türk ortaklarının TeliaSonera'nın kilit kararlarını engellemekle ve Türk pazarını anlamamakla suçladıklarını kaydetti.
Turkcell'in yüzde 37.3'üne sahip olan TeliaSonera'nın olağanüstü genel kurul çağrısı yapıldığının Turkcell'den önceki gün yapılan açıklamaya kadar haberi olmadığını belirten TeliaSonera sözcüsü Samppa Seppala, olağanüstü genel kurul toplantısı hakkında "Bizim için sürpriz oldu" açıklamasını yaptı. Turkcell ile yaşadıkları anlaşmazlık konusunda ayrıntılı bilgi vermeyen Sappala, genel olarak TeliaSonera, yönetimin aldığı kararlarda anlaşmazlık içinde olmadıklarını ve genel kurula iştirak edeceklerini söyledi.

Yabancı ortağın haberi yok
Financial Times gazetesi, şirketin Türk ortaklarınca yapılan olağanüstü genel kurul çağrısının, kilit kararları engellemekle suçlanan yabancı ortak TeliaSonera'nın etkisini hafifletmeyi amaçladığını öne sürdü. Haberde, Turkcell'in Türk ortaklarının yabancı ortağı TeliaSonera'nın etkisini hafifletmek amacıyla 30 Ekim için olağanüstü genel kurulu çağrısını yaptığını bildirdi. Haberde ayrıca, İsveç - Finlandiya kökenli TeliaSonera'nın, kilit kararları engellemekle ve Türk piyasasını anlamamakla suçlandığı ve bu yüzden olağanüstü genel kurul toplantısı kararı alındığı belirtildi.

Sonera kararları bloke edebiliyor
Financial Times'e bilgi veren üst düzey bir Turkcell yetkilisi de "Kurulun yapısı Turkcell'in halka açılmasından önce oluşturuldu ve şirketin şimdiki ihtiyaçlarına uygun değildir. Türkler icra kurulunun etkili olmadığına inanıyor. Şirketi frenlediğine inanıyorlar çünkü TeliaSonera tüm kararları bloke edebiliyor" dedi.
TeliaSonera'nın yedi kişilik icra kurulunda üç üyeliği olduğuna ancak karar almak için asgari beş oy gerektiğinde şirketin kararları veto edebildiğine işaret edilen haberde, icra kurulunun diğer üyelerinin çoğunluk hisseleri elinde tutan Çukurova grubu veya gruba yakın isimlerden oluştuğu vurgulandı.

Turkcell'in ardından 7 milyona yakın abonesiyle Türkiye'nin ikinci büyük cep operatörü olan Telsim de geçmişte olağanüstü genel kurul çağrısı yaparak, yabancı ortaklarından hisse kaçırmıştı. Firma, 1998 yılında Telsim'in altyapı yatırımlarını gerçekleştirmek üzere ABD'li Motorola ile anlaşmasının ardından, Motorola'dan satıcı finansmanı yoluyla 2 milyar dolar kredi almış, kredi karşılığı olarak ise firmaya Telsim hisselerinin yüzde 66'sını teminat olarak verdi. Aynı yönde bir anlaşmayı Nokia'yla da yapan Uzanlar, bu şirkete de Telsim hisselerinin yüzde 7.5 i teminat gösterdi. Bir süre sonra Uzan Ailesi Türkiye'de yaşanan depremi ve ekonomik krizi neden göstererek borçları ödememeye başladı, taraflar arasında süren görüşmelerde bir anlaşma sağlanamayınca da ipler koptu. Bu gelişmenin ardından Uzanlar, Telsim de olağanüstü genel kurul kararı aldı. Ankara'da gerçekleştirilen genel kurulda Telsim, sermayesini 41.4 milyardan, 25.7 trilyona çıkardı. Uzan Ailesi, Telsim'in sermaye artırımına katılmayınca, yine gruba ait Standart Telekom, aralarında Motorola ve Nokia'nın da bulunduğu diğer ortakların kullanmadığı rüçhan hakkını da kullanarak şirketin yüzde 50'den fazlasını eline geçirdi. Motorola ve Nokia nın payları da sermaye artırımına katılamadığı için de küçüldü.

Geçmiş yıllarda yüksek zarar eden Turkcell, Haziran 2003 tarihli bilançosunda 335.1 trilyon lira net dönem kârı açıkladı. Ancak bilançosunda 751.6 trilyon liralık geçmiş dönem zararı bulunuyor.
İMKB'ye gönderilen Haziran 2003 sonuçlarına göre şirket, 2001 yılında 104.8 trilyon, 2001 yılında da 646.8 trilyon lira zarar etti. Şirket geçen yılın ilk altı aylık dönemini 114.9 trilyon kârla tamamladı.

TURKCELL 17.2 milyon abone

Pazar payıYüzde 66
Aktif toplamı4.1 katrilyon
Net kâr335. trilyon TL
Sermaye500 trilyon TL
Kısa vadeli borç2 katrilyon TL
Uzun vadeli borç1.2 katrilyon TL


Ortak adı30 Haziran 2003
Çukurova grup şirketleri42.34
Sonera Holding BV37.09
MV grup şirketleri6.32
Diğer0.29
Halka açık13.96
Toplam100.00




EKONOMİ


HAYROLA CELL-O!..
OTOBÜS FİYATINA UÇUŞ
İhracata yönelmeseydik fabrika kapanabilirdi
Çin'in parası dünya devlerini korkutuyor
Enflasyon piyasanın yönünü belirleyecek
'Bonozedeler paralarını iki yıl içinde alacak'
Zorlu'nun hedefi 2 milyar $ ihracat
Akbank Irak'ta