Ekonomi ‘Taahhütlerimize sadığız yatırımlar azalmayacak’

‘Taahhütlerimize sadığız yatırımlar azalmayacak’

29.11.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, Türkiye’nin, EBRD’nin operasyon yaptığı en büyük  ülkelerden olduğunu belirterek, “Türkiye’ye verdiğimiz taahhütlerimize son derece sadığız. Herhangi bir şekilde yatırım miktarını azaltma hedefimiz yok” dedi. EBRD tarafından hazırlanan Geçiş Raporu’nun (Transition Report/2017-2018) Türkiye tanıtımı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) genel merkezinde gerçekleştirildi.

‘Taahhütlerimize sadığız yatırımlar azalmayacak’

Etkinlikte konuşan Tuerkner, EBRD’nin Türkiye’de 2009 yılından beri aktif olduğunu kaydederek, Türkiye’nin kısa sürede operasyonlarının olduğu en büyük ülke konumuna geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bugüne kadar Türkiye’ye 9.5 milyar euro’luk yatırım gerçekleştirdikleri bilgisini veren Tuerkner, bunun yanısıra partnerlerinin 20 milyar euro gibi ciddi bir yatırım yaptığını, şu andaki portföylerinin 7 milyar euro olduğunu aktardı.

Tuerkner, yatırımlarının, finans, altyapı, enerji ve tarım gibi farklı sektörlere yayıldığını ifade ederek, yatırım tutarının yüzde 97’sinin özel sektöre yönelik olduğunu anlattı.

Arvid Tuerkner, “EBRD fırsatçı bir yatırımcı değil. Talep odaklı hareket ediyoruz ama bir strateji üzerinden gidiyoruz. Bu strateji kapsamında, Türkiye’nin ilerlemesi için ve sürdürülebilir piyasa ekonomisine dönüşebilmesi için gerekli en önemli kritik alanlara bakıyoruz ve yatırımlarımızı bu alanlara yönlendiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Muazzam bir başarı

Özellikle orta gelirin yaygın olduğu ülkelerde büyümenin sürdürülmesi konusundaki zorluklara değinen Arvid Tuerkner, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu orta gelir tuzağından nasıl kaçınılabilir? Çünkü bu olgu belli bir gelir düzeyinde deneyimle birlikte büyüme ve verimliliği sağlıyor.

Bu, Türkiye ile yakından alakalı. Türkiye son 15 yılda muazzam bir başarı gösterdi ve büyüme modelini değiştirdi. ”

Yollara övgü

Tuerkner, bu yılın raporunun öne çıkan noktalarından bir tanesinin, ‘Türkiye’nin yol yenileme programı’ olduğunu belirterek, “Son derece pozitif bir gelişme. Çünkü ülkenin küresel değer zincirine katılması için çok büyük bir değer taşıyor yolların yenilenmesi. Hepimiz birbirimizin deneyimlerinden öğreniyoruz” ifadelerini kullandı.