Ekonomi Tak Apple’ı koluna yeni devrim kapıda

Tak Apple’ı koluna yeni devrim kapıda

10.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Apple, akıllı saat kategorisine ‘Watch’la iddialı girdi. Dokunmatik safir ekranıyla göz kamaştıran akıllı saat, 18 karat altın kaplama modele de sahip. Sensörleri vasıtasıyla kalp ritmini de takip edebiliyor.

Tak Apple’ı koluna yeni devrim kapıda

Teknoloji devi Apple, iPhone’la cep telefonlarında yaptığı devrimi bu kez akıllı saatlere taşıdı. Firma uzun zamandır beklenen akıllı saati Apple Watch’u tanıttı. Bildiğimiz akıllı saatlerin çok üzerinde özelliklere sahip olan Apple Watch, Steve Jobs’ün vefatı ve iPad’in tanıtımından beri firmanın da ilk yeni ürün serisi olma özelliğine sahip. Cihaz uygulamaları çalıştırırken, sağlık ve fitness durumunu izleme ve iPhone’la iletişim kurma özelliği de sunuyor.
Yuvarlak kenarlara sahip kare kol saatleri, dokunmatik safir ekranlarıyla göz kamaştırıyor. Aralarında spor ve lüksün de bulunduğu üç modelle lanse edildi. Üst segmentteki 18 karat altın özelliğine sahip model ise salonda büyük ilgi gördü.
Deri ve altının da aralarında bulunduğu geniş, farklı materyal ve kayış çeşitleri de sunuluyor.
iPhone’la uyumlu çalışıyor
Apple Watch, arka kısmında bulunan sensörler vasıtasıyla kalp ritmini de takip ediyor. iPhone’dan gelen bir mesaj ya da takvim hatırlatmasını titreşimle bildiriyor. Saati kullananlar mesajla ya da Siri’den ses kontrolüyle mesajlara cevap verebilecek. Cihazın üzerinde ‘dijital başlık’ bulunuyor. Parmak yerine bu tuşa dokunularak uygulamalar ve seçenekler arasında gezinebilmek mümkün. Akıllı saatteki uygulamalarla pek çok şeyi uzaktan kontrol edebilmek de mümkün olacak.
ABD San Francisco’da Cupertino Flint Center’da düzenlediği toplantıda konuşan Apple CEO’su Tim Cook, “Apple tarihinde yeni bir dönem. Bu saatin insanların bu kategoriden beklentisini karşılayacağına inanıyoruz. Biz sadece iPhone’u alıp arayüzünü küçültüp kolunuzua takmadık. Bu saatle yapabilecekleriniz inanılmaz. Bugüne kadar geliştirdiğimiz en kişisel cihaz. Kolunuzdan samimi bir şekilde bağlanma ve doğrudan iletişim kurmanın yolunu icat ettik. Ayrıca sağlık ve fitness izleme cihazı olarak da kullanılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Uygulama geliştirme saate geldi

Twitter ve Nike’ın aralarında bulunduğu uygulama geliştiriciler Watch için uygulama hazırlıyor. Starwood Hotels de de misafirlerinin en kısa sürede kapılarını bu saatle açmasına izin verecek. Apple’ın fitness uygulamaları ise insanları daha aktif olmaya yönlendirecek. Apple’ın devrim yaratacak saati 2015 yılında satışa sunulacak. Akıllı saatlerin fiyatı ise 349 dolar olarak lanse edildi.

iPhone 6 devleşti cüzdanı hafifletti

Apple, akıllı telefon serisi iPhone’u, 6 ve 6 Plus’la devam ettiriyor. Herkesin beklediği gibi ekran boyutunu büyüttü. iPhone 6, 4.7 inç’lik (11.9cm) ekrana, iPhone 6 Plus ise 5.5 inç’lik (14.0 cm) ekrana sahip. Bir önceki modeli 5S ise, 4 inç’lik ekrana sahipti. iPhone 6’nın ABD’de iki yıllık sözleşmeli fiyatı 199 dolar, iPhone 6 Plus’ınki ise 299 dolardan başlıyor.
iPhone6, 36 GB 199 dolar, 64 GB ise 399 dolardan satılacak. iPhone 6 altın, gri ve siyah renginde olacak. iPhone 6 Plus ise 16 GB 299 dolar, 64 GB 399 dolar, 128 GB’lik versiyonu ise 499 dolardan satılacak. Apple, yeni lansmanla bir önceki modeller iPhone 5S ve 5C’nin de fiyatını düşürdüğünü duyurdu.
Apple Başkan Yardımcısı Phil Schiller, “Bugüne kadar yapılan en iyi telefonlar” dedi. Yeni telefonlarda ekran büyüklüğünün yanında çözünürlük, ses kalitesi ve işlemci hızı da arttı. iPhone 6, 8 Megapiksel çözünürlükte kameraya sahip. A8 işlemcisiyle önceki modellere göre yüzde 50 daha hızlı.
Yeni ödeme sistemi
Yeni modeller yeni işletim sistemi iOS 8 ile gelecek. iOS 8’de HealthKit, HomeKit uygulamaları da var. Yeni ödeme hizmeti Apple Pay’i de tanıtan Apple CEO’su Tim Cook, mağazalarda cüzdanların yerini almak istediklerini söyledi.
Yeni cep telefonları çip özelliğiyle NFC (Yakın Alan İletişimi) kullanıyor. Cook, bu servisi güvenli olarak değerlendirerek, bu sistemde kredi kartı detaylarını saklamadıklarını söyledi. iPhone kullanıcıları bu hizmeti cep telefonlarını NFC özellikli cihazlara okutarak kullanabilecek. Apple, aralarında McDonalds, Subway’inbulunduğu 225 bin mağazayla bu konuda anlaşma imzaladığını da açıkladı.

Haberin Devamı

Türkİye’ye ne zaman gelİr?

Haberin Devamı

Yeni iPhone’lar 19 Eylül’de ABD ile birlikte, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, Avustralya, Japonya, Singapur ve Hong Kong’da satışa sunulacak. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 115 ülkede ise yıl sonuna kadar satışta olacak. Türkiye’deki sektör uzmanları, iPhone 6 ve 6 Plus’ın bir ay içinde Türkiye’de satışta olabileceğini belirtti.