Ekonomi TANAP en güçlü sembol olacak

TANAP en güçlü sembol olacak

15.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, “Türkiye, Azerbaycan’ın enerji yatırımlarını büyütmeye devam edecek. TANAP, iki ülkenin güçlü birlikteliğinin sembolü olacak” dedi

TANAP en güçlü sembol olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye olarak Azerbaycan’ın enerji sektöründeki yatırımlarını büyütmeye devam edeceklerini söyledi. Albayrak, “Türkiye-Azerbaycan işbirliği, dünyanın zor bir dönemeçten geçtiği şu günlerde bölgemiz için geleceğe referans teşkil edecek bir ortaklıktır. TANAP, iki ülkenin güçlü birlikteliğinin sembolü, Avrupa arz güvenliği açısından tarihi bir yapı taşı olacaktır” diye konuştu.

Albayrak, Azeri-Çırak-Güneşli (AÇG) petrol yataklarının üretim ve paylaşım anlaşmasının süresinin 2050 yılına kadar uzatılmasına ilişkin Bakü’de düzenlenen törende konuştu.

Albayrak, “Azerbaycan, petrolün yanısıra gaz tedarikinde de hem Türkiye, hem de diğer tüketici ülkeler için vazgeçilmez bir güvenilir partner olmaya emin adımlarla devam ediyor. Kaynak çeşitlendirilmesi açısından Avrupa Birliği (AB) tarafında gündeme getirilen Güney Gaz Koridoru projesinin kaynak ülkesi Azerbaycan’dır. Güney Gaz Koridoru, AB tarafından ortaya konulan bir konsept olsa da, projeyi gerçek anlamda hayata geçiren Türkiye ve Azerbaycan’ın iradesi olmuştur” dedi.

Dünyaya örnek bir proje

Bakan Albayrak, “Türkiye ve Azerbaycan, bir taraftan Azerbaycan gaz ticaretine katkıda bulunurken diğer taraftan hem Türkiye, hem Avrupa gaz piyasaları için önemli bir kaynak çeşitlendirmesini sağlayacak TANAP projesini hayata geçirmiştir. TANAP, iki ülkenin güçlü birlikteliğinin, verimli ve ‘kazan-kazan’ birlikteliğinin sembolü olarak önümüzdeki yılın ikinci yarısı açılışının da gerçekleşmesiyle özellikle Avrupa arz güvenliği açısından tarihi bir yapı taşı olacaktır” dedi. Albayrak, “İki taraf olarak Güney Gaz Koridoru’nun gerçekleştirilmesinde cesur kararlar alarak, attığımız doğru adımlarla, hem Türkiye hem Azerbaycan, Avrupa ve dünyaya çok önemli bir örnek teşkil etmiştir” diye konuştu.

500 milyon ton rezerve sahip

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, törende yaptığı konuşmada, bugünün ülke için çok önemli bir gün olduğunu, AÇG yataklarının işletilmesinde yeni bir dönemin başladığını söyledi. İlk anlaşmanın Azerbaycan’ın çıkarlarını tam sağlamadığını, yeni anlaşmanın ise daha iyi şartlarda olduğunu belirten Aliyev, “Anlaşma imzalandıktan sonra Azerbaycan’a yabancı yatırımcılar tarafından 3.6 milyar dolar tutarında bonus ödenecek. SOCAR’ın AzAÇG şirketi yüklenici gibi anlaşmanın uygulanmasında yer alacak. SOCAR’ın payı yüzde 11.6’dan yüzde 25’e çıkıyor. Azerbaycan’ın payı yüzde 75 olacak. 23 yıl boyunca AÇG’den 436 milyon ton petrol üretildi. Yeni bilgilere göre yataklarda daha üretilmemiş en az 500 milyon ton petrol rezervi var. Fakat bu rakamın daha da artacağını düşünüyorum” dedi.

Trans-Anadolu zirve olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak da törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajını okudu.

Erdoğan mesajında, anlaşmanın, Azerbaycan başta olmak üzere, tüm bölgenin istikrarına, kalkınmasına, stratejik konumunu pekiştirmesine ciddi katkılar sağladığını vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:

“Bu proje, uluslararası ve bölgesel düzeyde yürütülecek etkin işbirliğinin en güzel örneklerinden biridir. Azerbaycan petrolünün Türkiye üzerinden dünyaya ulaştırılmasıyla başlayan işbirliği süreci, Şah Deniz Faz-1 ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı projeleriyle daha da derinleşmiştir. Son olarak Şah Deniz Faz-2 ve önümüzdeki yıl açılışını yapacağımız Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru hattı, inşallah, bu örnek işbirliğimizin zirvesi olacaktır. Ülkelerimiz gelecekte de tam bir dayanışma içerisinde hareket edecektir.”

Haberin Devamı