Ekonomi Tarımsal ekonominin gücüne güç katıyor

Tarımsal ekonominin gücüne güç katıyor

14.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Modern seralarıyla meyve ve sebze üretiminde dünyanın önde gelen bölgelerinden olan Batı Antalya’da tarımsal ekonominin gücüne güç katmak için hazırlanan projeler son aşamaya getirildi.

Tarımsal ekonominin gücüne güç katıyor

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) hizmet alanı içinde yer alan Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçeleri, tarım ve turizmde dünyaca dikkat çekiyor. Özellikle tarımsal üretimin artan ihracat hacmi, bölgede giderek artıyor. KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Batı Antalya’da bulunan Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçelerinde 180 bin dekar sera ve 170 bin dekar bahçe ve açık alan tarımı yapıldığını anlatırken, bu tarım alanlarında yıllık 3.5 milyon ton civarında sebze ve meyve üretildiğini söyledi. Günay, “Bölgemiz örtü altı sebze yetiştiriciliği 1970’li yıllarda başlamıştır. 1990’lı yıllara kadar durağan bir şekilde seyretmiş, 1990’lı yıllardan sonra büyük bir büyüme kaydetmiştir. 1990’lı yıllarda kaynak kullanım ve destekleme fonuyla kurulan cam seraların yerini günümüzde modern plastik seralar almıştır. Bölgemiz özellikle örtü altı üretiminin merkezi olması yanında yeni teknolojilerin kullanımının en yaygın olduğu sera üretiminin ve modern tarım tekniklerinin uygulandığı bir bölge olarak sadece ülkemizde değil dünyada da önde gelen bir üretim merkezidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gıda ihtisas OSB

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası’nın bölge çiftçisinin sorunlarını çözmek ve tarımsal ekonomiyi güçlendirmek için tüm imkanları ile çalıştığını ifade eden Günay, bu kapsamda Batı Antalya’da bir Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için sarf ettikleri çabanın sonuç verdiğini dile getirdi. Günay, “Şu anda Kaş ilçemizde yaptığımız çalışmalar sonuca ulaşmak üzere. Yine çiftçimizi ekonomik değeri yüksek ürünleri üretmeye teşvik etmek amacıyla bölgemize uygun tropik ürünlerin çiftçimize kazandırılacağı bir araştırma merkezi kuruyoruz. Tüm bunların yanında tarımda modern teknolojilerin kullanımına yönelik çiftçi eğitimlerimiz devam etmekte. Ayrıca yöremizin endemik ve özel ürünlerinin coğrafi işaretinin alınması için odamız tarafından yürütülen çalışmalar devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Doğal ve kalıntısız üretim

Murat Hüdavendigar Günay, bölge çiftçisinin eğitimli, donanımlı ve yeniliklere açık olduğuna dikkat çekerken, sera ve bahçeler ile üretim tekniklerinin de teknolojik olduğunu söyledi. Bölgenin üretim konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadığını belirten Günay, “Ancak gübre, makine - teçhizat, elektrik gibi temel girdi fiyatlarındaki artışa paralel ürün fiyatlarının aynı kalması çiftçimiz için en büyük zorluktur. Seralar için verilen devlet destekleri yetersiz ya da amaç dışı kalmaktadır. Sürekli olarak aynı ürün deseninde üretim yapılması da zararlılarla mücadelede sorunlara yol açmaktadır” diye konuştu.

Tarımsal ekonominin gücüne güç katıyor

Bölgede üretimde doğal ve kalıntısız sebze meyveler elde edildiğini kaydeden Günay, “Üretimde zararlılarla mücadele; faydalı böcekler, bombus arıları ve feromon tuzaklar ile yapılıyor. Herkesin güvenle tüketebileceği bu ürünler ülkemiz tarımı için de örnek bir üretim modeli haline gelmiştir” dedi.